Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raport z badania Źródła informacji i uczestnictwo w targach maszynowych dla Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych.
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Turystyka – definicje (5)
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
Serwisy WWW polskich gmin i powiatów. Anno Domini 2002.
Jak uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności?
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
ORGANIZACJA KOLEJOWYCH PRZEWOZÓW OSÓB
Stan sektora w regionach
Agroturystyka a EURO 2012 Wojciech Rzewuski Zastępca Dyrektora MODR.
SZPITALE W TRAKCIE PRZEKSZTAŁCEŃ W SPÓŁKI Z UWZGLĘDNIENIEM LICZBY SZPITALI W WOJEWÓDZTWACH I DANYCH DEMOGRAFICZNYCH Mieszkańcy 1-ogółem; 4-miasta.
Policyjny program zapobiegania przestępczości i innym zjawiskom patologii społecznej „DEBATY SPOŁECZNE na terenie województwa mazowieckiego” „NASZYM.
Konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” w woj
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
Zasadniczo się idzie… Aż się dojdzie Biała – Ciechanów i Strzegowo Biało – Czerwona – Płock, Bodzanów i Bielsk Błękitna – Nasielsk i Zakroczym.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zbiory regionalne na terenie Mazowsza Wyniki badań ankietowych Witold Gawda.
Bezpieczeństwo elektroenergetyczne Warszawy i Mazowsza
Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich” Kielce, kwiecień „Projekt finansowany.
Sekcja Programów Profilaktycznych Dział Lecznictwa Ambulatoryjnego
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Człowiek - najlepsza inwestycja 18 listopada 2009 r. Człowiek – najlepsza inwestycja Konferencja współfinansowana przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Konferencja Agrotravel 2011 Panel 1 KREOWANIE MARKI WIEJSKIEGO PRODUKTU TURYSTYCZNEGO.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
KRAJOBRAZ ROLNICZY POLSKI
Agroturystyka, turystyka na obszarach wiejskich, kwatery
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE DLA WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
1 Ankietowe badania innowacyjności Community Innovation Survey mgr Izabela Kijeńska Ośrodek Przetwarzania Informacji mgr Izabela Kijeńska Ośrodek Przetwarzania.
Forum Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki
KOMENDA WOJEWÓDZKA PAŃSTOWEJ STRAŻY POŻARNEJ W WARSZAWIE.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Wykład 6 Wybrane problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
Zmiany w Planie działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Radziejowice, 17 czerwca 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju.
„ Zróżnicowanie regionalne w rozwoju rolnictwa oraz jego wpływ na problemy ekonomiczne i społeczne obszarów wiejskich” „ Zróżnicowanie regionalne w rozwoju.
URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE W WOJEWÓDZTWIE MAZOWIECKIM W 2014 R.
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
STRUKTURA ORGANIZACYJNA KMP w SIEDLCACH
WYNIKI PRACY PIONU KRYMINALNEGO KOMENDY MIEJSKIEJ POLICJI W SIEDLCACH STYCZEŃ-GRUDZIEŃ 2015 r. WYNIKI PRACY PIONU KRYMINALNEGO KOMENDY MIEJSKIEJ POLICJI.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Wykorzystanie zasobów energetycznych OZE na obszarach wiejskich: potencjalna rola instalacji fotowoltaicznych Barbara Adamska, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki.
Wg Pana Profesora Michała Troszyńskiego (GUS) Umieralność okołoporodowa wczesna w latach 1999 – 2008 Współczynnik umieralności >500g Województwo
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Program rozwoju gminnej i powiatowej infrastruktury drogowej na lata w województwie mazowieckim Warszawa, 26 sierpnia 2016 r.
Zmiany do Planu operacyjnego KSOW na lata w zakresie SIR
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
Ekonomia Społeczna w województwie mazowieckim
Zmiana Planu Operacyjnego KSOW na lata
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Podejście terytorialne w RPO Województwa Mazowieckiego
Transport drogowy na Mazowszu
Opracowano na danych Polskiego FADN
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
Wyniki wyboru LSR w 2016 r. Czerwiec 2016 r.
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
SPOTKANIE INFORMACYJNE
Zapis prezentacji:

PRZEDMIOT : Agroturystyka I ekoturystyka TEMAT: zasoby agroturystyczne województwa mazowieckiego Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa Katedra Gospodarki Turystycznej, Hotelarstwa i Gastronomii

Gospodarstwa rolne w województwach w 2010 Najwięcej: małopolskie - 12,4% ogółu gospodarstw w kraju mazowieckie - 12,2% podkarpackie - 11,5% lubelskie -11,3% Najmniej: lubuskie -1,9% Opolskie -2,0% zachodniopomorskie - 2,1% pomorskie - 2,7%

Gospodarstwa rolne na Mazowszu W 2002 roku 277,2 tys. gospodarstw rolnych 8,36 ha średnia wielkość gospodarstwa W 2011 roku 237,4 tys. gospodarstw rolnych (-14,4%) 8,52 ha średnia wielkość gospodarstwa (+2%) 93,9% powierzchni użytków rolnych jest w posiadaniu rodzin rolniczych (tzw. własność prywatna indywidualna).

Struktura użytkowania gruntów Departament Geodezji i Kartografii UMWM kwiecień 2011

Produkty rolnicze, z których słynie województwo mazowieckie Jabłka – ponad 50% produkcji krajowej Truskawki – 24% produkcji krajowej Warzywa – 18% produkcji krajowej (kapusta, kalafior, cebula, papryka, pomidory, marchew) Polska 1 miejsce w świecie w zbiorach porzeczek 2 miejsce w zbiorach malin i truskawek 9 miejsce w zbiorach jabłek

Struktura użytkowania gruntów Mazowieckie Zboża (ogółem) średnio 70% Ziemniaki 15% Buraki cukrowe 2% Polska Żyto - 2 miejsce w zbiorach światowych Ziemniaki -7 miejsce w zbiorach światowych Buraki cukrowe - 7 miejsce w zbiorach światowych

Sytuacja ekonomiczna gospodarstwa Zboża Plony 3,5 t/ha, cena 500-700zł tona Przychód z 1ha ok.1.750 do 2,500 zł Koszty produkcji 1450-2100 zł/ha Dochód rolnika 400-1050 zł/ha Średni dochód z gospodarstwa 3424-8980zł rok/rodzina Program Wielofunkcyjnego Rozwoju Obszarów Wiejskich zakłada zmianę sytuacji dochodowej gospodarstw

Agroturystyka - mazowieckie 2007r. - 378 gospodarstw agroturystycznych 2009r. - 230 gospodarstw agroturystycznych (-39%) 2010r. - 357 kwater agroturystycznych (GUS) Co jest powodem zmniejszenia liczby gospodarstw? Traktowanie gospodarstw agroturystycznych jako zakładów zbiorowego żywienia Wymogi dotyczące posiadania kas fiskalnych http://www.slonecznemazowsze.pl/znajdz-oferty-agroturystyka.htm

Liczba Gospodarstw Agroturysty cznych Oferta Żywieniowa Cecha Rejon Mazowsze Zachodnie Ciechanów Ostrołęka Płock Siedlec Okolice Warszawy Radom Suma Liczba Gospodarstw Agroturysty cznych 10 18 65 40 54 42 21 250 Udział w procentach Średnia Gospodarstw 4 7 26 16 22 17 8 100 Wyżywienie u gospodarzy 60 94 92 93 74 86 83 Kuchnia do dyspozycji 61 55 57 71 52 Korzystanie z kuchni gospodarzy 39 35 20 24 38 Przygotowanie posiłków we własnym zakresie 28 5 19 25 Potrawy regionalne 3 - Sprzedaż produktów z własnego gospodarstwa 50 33 14 32 48 29 Do dyspozycji mleko kozie

Przestrzeń badanych rejonów agroturystycznych Rejon Mazowsze Zachodnie: Powiat Grodzisk Mazowiecki, Powiat Sochaczew, Powiat Żyrardów Rejon Ciechanowski: Powiat Ciechanów, Powiat Mława, Powiat Płońsk, Powiat Pułtusk, Powiat Żuromin Rejon Ostrołęcki: Powiat Maków Mazowiecki, Powiat Ostrów Mazowiecka, Powiat Ostrołęka, Powiat Przasnysz, Powiat Wyszków Rejon Płocki: Powiat Gostynin, Powiat Płock, Powiat Sierpc Rejon Siedlecki: Powiat Garwolin, Powiat Łosice, Powiat Mińsk Mazowiecki, Powiat Siedlce, Powiat Sokołów Podlaski, Powiat Węgrów Okolice Warszawy: Powiat Legionowo, Powiat Nowy Dwór Mazowiecki, Powiat Otwock, Powiat Piaseczno, Powiat Pruszków, Powiat Warszawa Zachodnia, Powiat Wołomin Rejon Radomski: Powiat Białobrzeski, Powiat Grójecki, Powiat Kozienicki, Powiat Lipski, Powiat Przysuski, Powiat Radomski, Powiat Szydłowiecki, Powiat Zwoleński

Wnioski W ostatnim dziesięcioleciu zmniejszyła się liczba gospodarstw rolnych i agroturystycznych, proces ten w najbliższym czasie będzie się pogłębiał. Liczba produktów regionalnych w ofercie żywieniowej jest mała, jednak zachodzące procesy w rolnictwie wskazują że można oczekiwać wzrostu wraz ze zmianą struktury gospodarstw Zmianie ulegnie oferta żywieniowa: zmaleje liczba gospodarstw oferujących wyżywienie u gospodarzy i zwiększy się liczba gospodarstw oferujących kuchnię do dyspozycji gości zwiększy się liczba gospodarstw oferujących produkty specjalne ( np. mleko kozie, przyprawy ziołowe itp.)