PRZEDMIOT : Agroturystyka I ekoturystyka TEMAT: zasoby agroturystyczne województwa mazowieckiego Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa Katedra Gospodarki Turystycznej, Hotelarstwa i Gastronomii
Gospodarstwa rolne w województwach w 2010 Najwięcej: małopolskie - 12,4% ogółu gospodarstw w kraju mazowieckie - 12,2% podkarpackie - 11,5% lubelskie -11,3% Najmniej: lubuskie -1,9% Opolskie -2,0% zachodniopomorskie - 2,1% pomorskie - 2,7%
Gospodarstwa rolne na Mazowszu W 2002 roku 277,2 tys. gospodarstw rolnych 8,36 ha średnia wielkość gospodarstwa W 2011 roku 237,4 tys. gospodarstw rolnych (-14,4%) 8,52 ha średnia wielkość gospodarstwa (+2%) 93,9% powierzchni użytków rolnych jest w posiadaniu rodzin rolniczych (tzw. własność prywatna indywidualna).
Struktura użytkowania gruntów Departament Geodezji i Kartografii UMWM kwiecień 2011
Produkty rolnicze, z których słynie województwo mazowieckie Jabłka – ponad 50% produkcji krajowej Truskawki – 24% produkcji krajowej Warzywa – 18% produkcji krajowej (kapusta, kalafior, cebula, papryka, pomidory, marchew) Polska 1 miejsce w świecie w zbiorach porzeczek 2 miejsce w zbiorach malin i truskawek 9 miejsce w zbiorach jabłek
Struktura użytkowania gruntów Mazowieckie Zboża (ogółem) średnio 70% Ziemniaki 15% Buraki cukrowe 2% Polska Żyto - 2 miejsce w zbiorach światowych Ziemniaki -7 miejsce w zbiorach światowych Buraki cukrowe - 7 miejsce w zbiorach światowych
Sytuacja ekonomiczna gospodarstwa Zboża Plony 3,5 t/ha, cena 500-700zł tona Przychód z 1ha ok.1.750 do 2,500 zł Koszty produkcji 1450-2100 zł/ha Dochód rolnika 400-1050 zł/ha Średni dochód z gospodarstwa 3424-8980zł rok/rodzina Program Wielofunkcyjnego Rozwoju Obszarów Wiejskich zakłada zmianę sytuacji dochodowej gospodarstw
Agroturystyka - mazowieckie 2007r. - 378 gospodarstw agroturystycznych 2009r. - 230 gospodarstw agroturystycznych (-39%) 2010r. - 357 kwater agroturystycznych (GUS) Co jest powodem zmniejszenia liczby gospodarstw? Traktowanie gospodarstw agroturystycznych jako zakładów zbiorowego żywienia Wymogi dotyczące posiadania kas fiskalnych http://www.slonecznemazowsze.pl/znajdz-oferty-agroturystyka.htm
Liczba Gospodarstw Agroturysty cznych Oferta Żywieniowa Cecha Rejon Mazowsze Zachodnie Ciechanów Ostrołęka Płock Siedlec Okolice Warszawy Radom Suma Liczba Gospodarstw Agroturysty cznych 10 18 65 40 54 42 21 250 Udział w procentach Średnia Gospodarstw 4 7 26 16 22 17 8 100 Wyżywienie u gospodarzy 60 94 92 93 74 86 83 Kuchnia do dyspozycji 61 55 57 71 52 Korzystanie z kuchni gospodarzy 39 35 20 24 38 Przygotowanie posiłków we własnym zakresie 28 5 19 25 Potrawy regionalne 3 - Sprzedaż produktów z własnego gospodarstwa 50 33 14 32 48 29 Do dyspozycji mleko kozie
Przestrzeń badanych rejonów agroturystycznych Rejon Mazowsze Zachodnie: Powiat Grodzisk Mazowiecki, Powiat Sochaczew, Powiat Żyrardów Rejon Ciechanowski: Powiat Ciechanów, Powiat Mława, Powiat Płońsk, Powiat Pułtusk, Powiat Żuromin Rejon Ostrołęcki: Powiat Maków Mazowiecki, Powiat Ostrów Mazowiecka, Powiat Ostrołęka, Powiat Przasnysz, Powiat Wyszków Rejon Płocki: Powiat Gostynin, Powiat Płock, Powiat Sierpc Rejon Siedlecki: Powiat Garwolin, Powiat Łosice, Powiat Mińsk Mazowiecki, Powiat Siedlce, Powiat Sokołów Podlaski, Powiat Węgrów Okolice Warszawy: Powiat Legionowo, Powiat Nowy Dwór Mazowiecki, Powiat Otwock, Powiat Piaseczno, Powiat Pruszków, Powiat Warszawa Zachodnia, Powiat Wołomin Rejon Radomski: Powiat Białobrzeski, Powiat Grójecki, Powiat Kozienicki, Powiat Lipski, Powiat Przysuski, Powiat Radomski, Powiat Szydłowiecki, Powiat Zwoleński
Wnioski W ostatnim dziesięcioleciu zmniejszyła się liczba gospodarstw rolnych i agroturystycznych, proces ten w najbliższym czasie będzie się pogłębiał. Liczba produktów regionalnych w ofercie żywieniowej jest mała, jednak zachodzące procesy w rolnictwie wskazują że można oczekiwać wzrostu wraz ze zmianą struktury gospodarstw Zmianie ulegnie oferta żywieniowa: zmaleje liczba gospodarstw oferujących wyżywienie u gospodarzy i zwiększy się liczba gospodarstw oferujących kuchnię do dyspozycji gości zwiększy się liczba gospodarstw oferujących produkty specjalne ( np. mleko kozie, przyprawy ziołowe itp.)