Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Złote zasady odżywiania.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Czarnym Dunajcu PROFILAKTYKA CHORÓB KRĘGOSŁUPA mgr Roman Giełczyńśki.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
SÓL – dobro czy zło?.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
X Zdrowy Styl Życia.
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Woda i składniki mineralne
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Żeby zdrowym być….
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e Szlachetne Zdrowie Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e

Odżywianie Najważniejsze w odżywianiu jest zachowanie umiaru. Nie możemy dopuścić się do anoreksji czy do nadwagi. Wiele osób cierpi na zaburzenia odżywiania. Należy leczyć te przypadłości i z nimi walczyć.

Nadwaga Nadwaga i otyłość to schorzenia, w których w organizmie gromadzi się nadmierna ilość tkanki tłuszczowej. Te schorzenia stanowią czynnik ryzyka zwiększający prawdopodobieństwo wystąpienia różnych chorób oraz zaburzeń fizycznych i psychicznych. Głównymi przyczynami otyłości jest nadmierne spożywanie słodyczy i fast foodów. W naszym kraju według sondażu 46% Polaków cierpi na tę straszną dolegliwość.

Walka z otyłością Każda dieta powinna być zaplanowana i przestrzegana. Potrzebny jest umiar, a także koncentracja. Należy pić dużo wody. Mieć silną wolę. Nie jeść po godzinie 18. Odżywiać się regularnie. Nie jeść w pośpiechu. Właściwie łączyć produkty.

Anoreksja Ocenia się, że od 8 do 13 osób na 100 tys. rocznie choruje na anoreksję. Są 3 odmiany anoreksji. Jedna – najcięższa – ma podłoże psychologiczne. Druga, może nieco lżejsza, ma podłoże socjalno-bytowe, trzecia to anoreksja medialna – jest spowodowana ekspansją mediów, które promują bardzo szczupłe aktorki i modelki. Uważa się, że każdą kobietę, która waży poniżej 45 kg należy zakwalifikować w kierunku anoreksji. Najczęściej problem rozpoznajemy pomiędzy 13 a 18 rokiem życia.

Walka z anoreksją Należy bezzwłocznie udać się do lekarza psychiatry. Zacząć przestać myśleć o odchudzaniu. Jeść dużo protein, owoców, warzyw. Nie wymuszać wymiotów ani nie brać środków przeczyszczających. Myśleć o swoim zdrowiu. Chcieć walczyć z chorobą.

Zdrowe odżywianie Żywienie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele. 

Sport Z regularnego wykonywania aktywności fizycznej możemy czerpać liczne korzyści. Uprawianie sportów obniża ryzyko powstawania zaburzeń sercowo – naczyniowych, zapobiega osteoporozie, reguluje i utrzymuje na optymalnym poziomie przemianę materii, a także pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi – obniżając je. Korzyścią wynikającą bezpośrednio z aktywności fizycznej, a pomagającej osiągnąć szczupłą sylwetkę, jest zmniejszenie apetytu. Kolejna bardzo istotna i zauważalna dla nas zmiana wynikająca z uprawiania sportów to poprawa naszego samopoczucia.

Witaminy zamiast słodyczy Witaminy – to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki organiczne, biorące udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, tj, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do  syntezy wszystkich witamin, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem albo w postaci „gotowej”, albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy.

Podział witamin Można je podzielić na 3 grupy ze względu na pełniona funkcję: Grupa pierwsza to związki mineralne, które tworzą elementy strukturalne kości i innych tkanek, należą do nich związki wapnia, fosforu, siarki Grupa druga to pierwiastki, biorące udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, krwi i tkanek oraz utrzymania potencjału spoczynkowego błon komórkowych. Należą do nich : sód, potas, magnez, wapń, chlor, fosfor, siarka Najliczniejszą grupę stanowią pierwiastki śladowe niezastąpione w tworzeniu enzymów, hormonów i białek transportowych oraz przebiegu wielu procesów metabolicznych. Jest to żelazo, miedź, jod, cynk, mangan, kobalt, molibden, nikiel, chrom, cyna, fluor, wanad, selen, krzem i bor. W organizmie człowieka występuje nawet glinka i kadm, ale funkcja ich nie jest jeszcze dobrze wyjaśniona. Lista niezbędnych pierwiastków nie jest zamknięta i w miarę rozwoju badań rozszerza się. 

Źródła : http://vitalia.pl/artykul5201_Sport-to-zdrowie-i-dobry-humor.html http://www.skinu.pl/dieta-a-anoreksja http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/0,0.html