Jedzmy odpowiedzialnie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Edukacja globalna w praktyce szkolnej
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Samorząd uczniowski a podstawa programowa
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Zakupy.
Jak wprowadzić więcej lokalnych produktów w szkole?
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
Realizacja programu edukacyjnego „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Szkoła Podstawowa z Oddziałami Intergracyjnymi Nr 8 Sopot
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Zaproszenie do programu Projekt jest realizowany dzięki pomocy finansowej Unii Europejskiej. Poglądy i opinie wyrażone w tym materiale są wyłącznie poglądami.
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Określa wspólny dla całej społeczności szkolnej kierunek działań
Współpraca z innymi szkołami Gimnazjum nr 12 w Tychach.
Zadania projektu Wdrożenie dwóch form działań Roczny plan Sieć współpracy wspomagania szkoły i samokształcenia.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Konkurs Czas na Zdrowie
Patent żabki Szkoła Podstawowa nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Bielawie.
- 1 - Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet III.
Rok szkolny 2011/2012.
Szkoła Promująca Zdrowie
Szkoła demokracji – szkoła samorządności Program rozwoju kompetencji społecznych i obywatelskich rad pedagogicznych Spotkanie V Podsumowanie i zakończenie.
Zdrowy styl życia.
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
EDUKACJA ZDROWOTNA W SZKOŁACH PONADGIMNAZJALNYCH W POLSCE
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „Kompleksowe wspomaganie rozwoju szkół i przedszkoli w Powiecie.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
Adres siedziby: ul. Stanisława Wyspiańskiego Oświęcim tel: fax:
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
ZAŁOŻENIA STRATEGII ZAOPATRZENIA W WODĘ WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO dr Krzysztof Wrana – Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Katedra Badań Strategicznych i.
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE Program Szkoła Promująca Zdrowie realizowany jest w Polsce od 1991r.
Szkoła Podstawowa nr 48 im. Józefa Piłsudskiego w Lublinie.
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Doradztwo zawodowe w szkołach – jak wdrożyć i prowadzić?
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Działania: Działania: Cykl zajęć edukacyjnych związanych z środowiskiem leśnym, prowadzonych w ciągu całego roku szkolnego 2014/2015 w wszystkich grupach.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Sieci współpracy i samokształcenia. SIEĆ to statek, na którym nie ma pasażerów, wszyscy jesteśmy załogą.
Co to jest SzPZ? Koncepcja SzPZ narodziła się w Europie w latach 80-tych, jako drugi po „zdrowych miastach” szeroki ruch promocji zdrowia.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
UCZNIOWIE SĄ AKTYWNI Ankietę przeprowadziły i prezentację przygotowały: Agnieszka Karpińska i Aleksandra Zawartowska.
Największe osobiste korzyści z uczestnictwa w projekcie – opinie dyrektorów lub wicedyrektorów szkół projektowych Opracowanie: Mariola Jarmołowicz.
Szkoła współpracuje ze społecznością lokalną Fundacja Civis Polonus
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
Projekt ma na celu ograniczenie zużycia energii w budynkach publicznych poprzez zastosowanie innowacyjnej metodologii 50/50, która aktywnie.
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 12 WE WROCŁAWIU   RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ WYMAGANIE Szkoła lub placówka wspomaga rozwój uczniów z uwzględnieniem ich indywidualnej.
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Kremera w Bobrówku
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Prezentację opracowano na podstawie materiałów
„Szkoły Aktywne w Społeczności” SAS
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Jedzmy odpowiedzialnie Autorzy : Dominika Łuba Julia Parzych

O co chodzi w projekcie? Jedzmy odpowiedzialnie to projekt mający na celu promowanie działań i postaw w kierunku zrównoważonej konsumpcji w kontekście rozwoju globalnego. Projekt jest realizowany w placówkach edukacyjnych na różnych poziomach edukacji- przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły średnie z zaangażowaniem całej społeczności szkolnej oraz miejscowej.

Rok pilotażowy… Rok szkolny 2015/16 to rok pilotażowy tego projektu w Europie, w którym bierze udział tylko piętnaście wybranych placówek szkolnych z całej Polski, w tym nasza. To my będziemy przez cały rok szkolny realizować plan i założenia projektu „Jedzmy odpowiedzialnie”.

Informacje Dlaczego “Jedzmy odpowiedzialnie”? Czy dokonywane przez nas każdego dnia wybory wpływają na środowisko naturalne, ochronę praw człowieka oraz poprawę jakości życia w społeczeństwie? I co wspólnego powyższe pytania mają z żywnością? Liczba ludności na świecie wciąż wzrasta, szacuje się, że przed 2050 r. będziemy potrzebowali wyżywić blisko cztery razy więcej ludzi niż sto lat temu. Z tego punktu widzenia, żywność już nie jest tylko sprawą indywidualną. To, co jemy każdego dnia, jakich dokonujemy wyborów, ma bezpośredni i pośredni wpływ na klimat, zużycie naturalnych zasobów, takich jak woda, czy ziemia, jak również na zdolność wyżywienia ludności w naszym kraju i na całym świecie.

Uczniowie wprowadzają zmianę Projekt „Jedzmy odpowiedzialnie” wspiera Eko-Szkoły z dziewięciu krajów Unii Europejskiej w podejmowaniu bardziej odpowiedzialnych decyzji dotyczących żywności. Ponieważ nasze wybory kształtują świat! Nasze cele:   Edukacja dla zrównoważonego stylu życia Realizując działania dotyczące odpowiedzialnej konsumpcji żywności, nauczyciele przenoszą najistotniejsze kwestie globalne do klas, by w otwartej przestrzeni współtworzyć, nowe, odpowiedzialne rozwiązania na każdy dzień. Uczniowie wprowadzają zmianę Zaangażowani uczniowie poszukują powiązań pomiędzy globalnymi i lokalnymi zagadnieniami. Wprowadzając małe zmiany w najbliższym otoczeniu, wywieramy ogromny wpływ na skalę globalną.

Zaangażowanie rodziców Jeśli mówimy o odpowiedzialnym jedzeniu w domach, kluczową rolę odgrywają tutaj rodzice. Zachęcamy do wprowadzania zmian we własnych domach/gospodarstwach dotyczących odpowiedzialnej konsumpcji. Włączenie społeczności lokalnej W działaniach podejmowanych przez szkoły ogromną rolę odgrywa wsparcie i zaangażowanie osób z zewnątrz, tj. ekspertów, kucharzy, rolników, ustawodawców, aktywistów. Im szersza grupa, tym większe nasze oddziaływanie.

Publikacja materiałów Dzielenie się pomysłami Zadaniem Eko-Szkół z dziewięciu krajów uczestniczących w projekcie jest wypracowanie dobrych praktyk. W ramach projektu odbędzie się w Pradze międzynarodowe spotkanie, którego uczestnikami będą osobowości ze świata edukacji i żywienia. Publikacja materiałów W ramach projektu powstaną materiały związane z tematyką odpowiedzialnej konsumpcji żywności. Pomogą one w realizacji założeń projektowych dla wszystkich grup wiekowych. Wśród opracowanych materiałów znajdą się m.in.: Metodologia 7 kroków ku odpowiedzialnej Żywności, scenariusze lekcyjne, formularze audytów żywnościowych oraz inne publikacje.

Definicja zrównoważonej konsumpcji żywności Co jem? Skąd pochodzi żywność, którą spożywam? W jaki sposób jest produkowana? Jak dużo żywności konsumuję? Jak dużo żywności marnuję? Jaki wpływ na planetę mają moje wybory konsumenckie w zakresie żywności? Odpowiedzialna konsumpcja żywności to świadome dokonywanie wyborów żywnościowych z uwzględnieniem aspektów zdrowotnych, środowiskowych, politycznych, społecznych, kulturowych i ekonomicznych. Nasze decyzje powinny uwzględniać podstawowe i realne potrzeby ogółu ludzkości, ale także ograniczać negatywny wpływ na Planetę i korzystnie wpływać na jakość życia tak indywidualnego konsumenta, jak i społeczeństwa jako całości.

Liczby 1800 nauczycieli odkryje zależności pomiędzy produkcją żywności a zmianami w społeczeństwie i środowisku naturalnym oraz w poziomie jakości życia. 550 europejskich Eko-Szkół będzie uczestniczyć w jednorocznym programie edukacyjnym dotyczącym odpowiedzialnej konsumpcji żywności. 90.000 uczniów będzie poszukiwać możliwości podejmowania świadomych/odpowiedzialnych zmian w menu swoim i swoich bliskich.

Dlaczego bierzemy w tym udział? Nasza szkoła bierze udział w projekcie, ponieważ chcemy pokazać wszystkim – uczniom, rodzicom, co znajduję się w produktach, które spożywają. Niedawno na zajęciach dowiedzieliśmy o szkodliwym oleju palmowym nazywanym także tłuszczem palmowym, który jest odpowiedzialny za nowotwory, a jest powszechnie stosowany przez producentów żywności. Szkoła poprzez projekt chce pokazać co znajduję się w naszym jedzeniu i co powinniśmy jeść aby zachować formę i zdrowie na długie lata.

Co to jest zdrowe odżywianie? Jedzenie zdrowo i odpowiedzialnie, to m.in.: spożywanie pokarmów o stałych, niezmiennych godzinach i w odpowiednich dla nas ilościach; to również sport; musimy go uprawiać, by spalać energię, którą wytworzył nasz organizm z posiłków, które zjedliśmy w ciągu dnia (przykładem takich osób w szkole jest Dominika Łuba oraz Aleksandra Borawska, które reprezentują szkołę w biegach, grze w piłce nożną oraz tenisie stołowym),

To planowanie zakupów, by nie kupować za dużo, a potem nie wyrzucać, To gospodarowanie zasobami, jakimi jest żywność, by wszyscy mieli jej pod dostatkiem, To korzystanie z sezonowych produktów, bo wtedy są najbardziej wartościowe, To wspieranie lokalnych producentów żywności, I wiele innych…..

Powinnismy spróbować:   Jeść mniej, ale lepiej, W miarę możliwości spożywać produkty lokalne, sezonowe, organiczne, Spożywać mniej mięsa, zastępując je produktami pochodzenia roślinnego, Wybierać żywność produkowaną z poszanowaniem ludzi i Planety, Zwracać uwagę na różnorodność wybieranej żywności, Unikać oleju palmowego w produktach; Nie marnować żywności.