Święta w Hiszpanii
PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT Przygotowania do świąt zaczynają się już od pierwszych dni adwentu. Od 8 grudnia zaczyna się w Hiszpanii zauważać świąteczny nastrój. Tego dnia obchodzi się święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. Na ulice wychodzą parady mieszkańców przebranych w stroje ludowe, zwierząt udekorowanych wstążkami, a wszystko to w asyście trąbek, piszczałek i radosnych śpiewów.
DNI ŚWIĄTECZNE Okres świąteczny rozpoczyna się dnia 22 grudnia. Jest to dzień niezwykle ważny ze względu na losowanie świątecznej loterii bożonarodzeniowej. Ta loteria jest najstarszą, a zarazem największą loterią w Hiszpanii. Najważniejszą tradycją wigilii jest specjalna rodzinna kolacja, która rozpoczyna się około godziny 21 . Po tej największej kolacji w roku, wiele osób wychodzi o północy z domu, aby iść na Pasterkę, zwaną w Hiszpanii Mszą Koguta. Nazywa się ona tak dlatego, iż według tradycji to kogut jako pierwszy był obecny przy narodzinach Jezusa i ogłosił to światu.
KTO PRZYNOSI PREZENTY I KIEDY? W niektórych rodzinach Papa Noel odwiedza dzieci i wręcza im prezenty, ale zwyczaj ten nie jest tak popularny jak w innych krajach. Już 5 stycznia odbywa się wielka parada uliczna, której bohaterami są Trzej Królowie, jadący na udekorowanych powozach i częstujących dzieci słodyczami. Wieczorem mali Hiszpanie wystawiają na balkonie poczęstunek i wodę dla wielbłądów, w zamian za to następnego dnia mogą spodziewać się butów pełnych prezentów. Dla niegrzecznych dzieci, Trzej Królowie przynoszą węgiel.
KARTA DAŃ ŚWIĄTECZNYCH Hiszpańska Wigilia nie jest postna. W odróżnieniu od naszej tradycji, menu jest bardziej obfite, jednak różni się w poszczególnych regionach kraju. Uroczystą kolację otwierają przystawki w postaci tradycyjnych przysmaków: surowej szynki Jamon, zupy zwanej consome, w smaku przypominającej polski rosół. Dopiero potem na stole pojawiają się dania główne. Królują różnorodne owoce morza i ryby, wyśmienite mięsa, takie jak pieczony indyk, jagnięcina czy potrawy z królika. W czasie rodzinnego świętowania delektują się tradycyjnym szampanem cava. W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkości. Turrón, czyli migdałowo- miodowy nugat, jest hiszpańskim odpowiednikiem opłatka. Na święta przygotowuje się również mazapanes i polvorones, czyli kruche ciasteczka z dodatkiem migdałów z charakterystycznym posmakiem oliwy z oliwek. Tradycyjnie na 6 stycznia przygotowuje się także ciasto, nazywane roscón de Reyes. Ma kształt wianka a ozdobione jest kandyzowanymi owocami, które są symbolem klejnotów na płaszczach Króli. Do ciasta dołączony jest jeszcze jeden rekwizyt – papierowa korona. Ukoronowana nią zostaje osoba, która znajdzie ukrytą w cieście niespodziankę.