KAMIENIE MILOWE TECHNOLOGII Z PUNKTU WIDZENIA CHEMIKA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Advertisements

Projekt Green Stream Patronat Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
Witam, nazywam się Liwia Gaca.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Zanieczyszczenia biologiczne
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zanieczyszczenia środowiska naturalnego
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Piramida zdrowego żywienia
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Rolnictwo ekologiczne
Jakość żywności w Polsce
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
Ferma organiczna w Cotton Ferma prowadzi działalność edukacyjną dla dzieci upośledzonych i w normie rozwojowej Ferma sprzedaje swoje płody rolne.
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
BIOPALIWA.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
ABC – zdrowego odżywiania
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Najpopularniejsze zanieczyszczenia powietrza
GMO.
PLOCHER agrotechnologia inaczej
Żywność ekologiczna.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
ABC – zdrowego odżywiania
Hodowla kontrolna z bydłem NH3 ppm min. - 7 max NH !
Stymulator rozwoju owoców
Rolnictwo ekologiczne
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Niedożywienie.
Chemia w organizmie człowieka
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

KAMIENIE MILOWE TECHNOLOGII Z PUNKTU WIDZENIA CHEMIKA PRODUKTY SPOŻYWCZE i UPRAWY ROLNE Chemicy i technolodzy chemiczni dokonali wielu odkryć, które umożliwiają dzisiaj wydajną hodowlę, zbiór i spożywanie pełnowartościowego pokarmu. Na przełomie XIX i XX wieku na stołach całego świata kładziono głównie produkty pochodzące z przydomowych hodowli, szklarni czy ogródków: masło z maselnicy, jaja od kur biegających po Podwórku, warzywa bezpośrednio z grządki oraz mięso przechowywane w lodzie i przygotowane na kuchni węglowej. Ostatnie dziesięciolecia przyniosły znaczne zmiany w dziedzinie produkcji żywności. Gospodarstwa rolne stały się bardziej efektywne, a jedzenie i woda łatwiej dostępne. Współcześni farmerzy używają najnowszych zdobyczy technologii chemicznej, jak nawozy sztuczne czy środki ochrony roślin, by usprawnić proces otrzymania wartościowego pokarmu. Zastosowanie tych nowych technologii powoduje, że ludzie mają łatwiejszy dostęp do smacznych, ładnie wyglądających i bogatych w substancje odżywcze produktów spożywczych. Te osiągnięcia chemii pomagają wyżywić stale powiększającą się populację ludności na świecie. IV.1. Nawozy i substancje wzbogacające glebę Wiązanie azotu Proces Habera-Boscha Zalety chemicznego nawożenia „Щielona Rewolucja” i rośliny hybrydowe IV.2. Ochrona plonów i stosowanie środków ochrony roślin Metoda Bordeaux i fungicydy DDT i pestycydy Ochrona trzody Automatyzacja gospodarstw rolnych IV.3. Przetwarzanie, transport i ochrona żywności Sacharyna i słodziki Witaminy i minerały Postępy w ochronie i wytwarzaniu żywności Ochrona żywności i kontrola jakości IV.4. Przechowywanie żywności Pakowanie Chłodziwa i freony Kuchenki mikrofalowe Czysta woda

PRODUKTY SPOŻYWCZE i UPRAWY ROLNE Chronologia 1881 Francuski naukowiec Louis Pasteur odkrywa szczepionkę na wąglika, przeznaczoną dla owiec i świń. 1883 Duński chemik Johan Gustav Kjeldahl opracowuję metodę analizy zawartości azotu w dowolnym materiale organicznym. 1884 Francuski botanik Pierre M. A. Millardet opracowuje skład „mieszaniny Bordeaux”, służącej zwalczaniu pleśni winorośli. 1901 John F. Quenny, założyciel „Мonsanto Company” rozpoczyna produkcje Sacharyny. 1913 Dwóch niemieckich chemików Fritz Haber i Carl Bosch opracowują przemysłową metodę syntezy amoniaku. 1913 Elmer V. McCollum i Marguerite David odkrywają witaminę A w maśle i żółtkach jaj. 1918 Firma „Кelvinator” rozpoczyna produkcję lodówek domowych, których sercem jest stale działająca sprężarka. 1933 Rozpoczyna się sprzedaż mleka wzbogaconego w witaminę D. 1939 Szwajcarski chemik Paul Mueller odkrywa owadobójcze właściwości DDT . 1943 Chemik z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych opracowuje aerozol zawierający insektycydy, który można stosować na farmach. 1953 Firma Dow wprowadza na runek folię spożywczą. 1964 „Zielona Rewolucja”: Zastosowanie nowych, hybrydowych odmian roślin i nawozów sztucznych pomaga rozwiązać problemy niedożywienia rozwijającego się Świata. 1972 W Stanach Zjednoczonych stosowanie DDT zostaje zabronione. (jako pierwszy kraj na świecie takie kroki podejmują Węgry w 1968 roku) 1974 Firma „Мonsanto” wprowadza na rynek herbicyd „Roundup”. 1990 Wzbogacone w substancje odżywcze jedzenie staje się powszechnie dostępne w sklepach. Louis Pasteur szczepi zwierzęta Jednostka do określania zawartości azotu w materiale pochodzenia organicznego poprzez metodę Kjeldahl Pierre M. A. Millardet Żółtko białka zawierające witaminę A Opakowane Sacharyny Mleko wzbogacone witaminą D Domowa lodówka, firmy Kelvinator Poster firmy „Мonsanto” Opakowane DDT