KAMIENIE MILOWE TECHNOLOGII Z PUNKTU WIDZENIA CHEMIKA PRODUKTY SPOŻYWCZE i UPRAWY ROLNE Chemicy i technolodzy chemiczni dokonali wielu odkryć, które umożliwiają dzisiaj wydajną hodowlę, zbiór i spożywanie pełnowartościowego pokarmu. Na przełomie XIX i XX wieku na stołach całego świata kładziono głównie produkty pochodzące z przydomowych hodowli, szklarni czy ogródków: masło z maselnicy, jaja od kur biegających po Podwórku, warzywa bezpośrednio z grządki oraz mięso przechowywane w lodzie i przygotowane na kuchni węglowej. Ostatnie dziesięciolecia przyniosły znaczne zmiany w dziedzinie produkcji żywności. Gospodarstwa rolne stały się bardziej efektywne, a jedzenie i woda łatwiej dostępne. Współcześni farmerzy używają najnowszych zdobyczy technologii chemicznej, jak nawozy sztuczne czy środki ochrony roślin, by usprawnić proces otrzymania wartościowego pokarmu. Zastosowanie tych nowych technologii powoduje, że ludzie mają łatwiejszy dostęp do smacznych, ładnie wyglądających i bogatych w substancje odżywcze produktów spożywczych. Te osiągnięcia chemii pomagają wyżywić stale powiększającą się populację ludności na świecie. IV.1. Nawozy i substancje wzbogacające glebę Wiązanie azotu Proces Habera-Boscha Zalety chemicznego nawożenia „Щielona Rewolucja” i rośliny hybrydowe IV.2. Ochrona plonów i stosowanie środków ochrony roślin Metoda Bordeaux i fungicydy DDT i pestycydy Ochrona trzody Automatyzacja gospodarstw rolnych IV.3. Przetwarzanie, transport i ochrona żywności Sacharyna i słodziki Witaminy i minerały Postępy w ochronie i wytwarzaniu żywności Ochrona żywności i kontrola jakości IV.4. Przechowywanie żywności Pakowanie Chłodziwa i freony Kuchenki mikrofalowe Czysta woda
PRODUKTY SPOŻYWCZE i UPRAWY ROLNE Chronologia 1881 Francuski naukowiec Louis Pasteur odkrywa szczepionkę na wąglika, przeznaczoną dla owiec i świń. 1883 Duński chemik Johan Gustav Kjeldahl opracowuję metodę analizy zawartości azotu w dowolnym materiale organicznym. 1884 Francuski botanik Pierre M. A. Millardet opracowuje skład „mieszaniny Bordeaux”, służącej zwalczaniu pleśni winorośli. 1901 John F. Quenny, założyciel „Мonsanto Company” rozpoczyna produkcje Sacharyny. 1913 Dwóch niemieckich chemików Fritz Haber i Carl Bosch opracowują przemysłową metodę syntezy amoniaku. 1913 Elmer V. McCollum i Marguerite David odkrywają witaminę A w maśle i żółtkach jaj. 1918 Firma „Кelvinator” rozpoczyna produkcję lodówek domowych, których sercem jest stale działająca sprężarka. 1933 Rozpoczyna się sprzedaż mleka wzbogaconego w witaminę D. 1939 Szwajcarski chemik Paul Mueller odkrywa owadobójcze właściwości DDT . 1943 Chemik z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych opracowuje aerozol zawierający insektycydy, który można stosować na farmach. 1953 Firma Dow wprowadza na runek folię spożywczą. 1964 „Zielona Rewolucja”: Zastosowanie nowych, hybrydowych odmian roślin i nawozów sztucznych pomaga rozwiązać problemy niedożywienia rozwijającego się Świata. 1972 W Stanach Zjednoczonych stosowanie DDT zostaje zabronione. (jako pierwszy kraj na świecie takie kroki podejmują Węgry w 1968 roku) 1974 Firma „Мonsanto” wprowadza na rynek herbicyd „Roundup”. 1990 Wzbogacone w substancje odżywcze jedzenie staje się powszechnie dostępne w sklepach. Louis Pasteur szczepi zwierzęta Jednostka do określania zawartości azotu w materiale pochodzenia organicznego poprzez metodę Kjeldahl Pierre M. A. Millardet Żółtko białka zawierające witaminę A Opakowane Sacharyny Mleko wzbogacone witaminą D Domowa lodówka, firmy Kelvinator Poster firmy „Мonsanto” Opakowane DDT