Zasady prawidłowego żywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Rak największym wyzwaniem zdrowia Polaków W XX w. doszło do wyraźnej poprawy stanu zdrowia w Europie.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady prawidłowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Palenie szkodzi zdrowiu
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Projekt „Piotrkowski Alarm Smogowy - Piotr_AS w akcji – edukacja ekologiczna mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego i powiatu piotrkowskiego”
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Nie byłoby problemu SMOGU,
Zapis prezentacji:

Zasady prawidłowego żywienia Monika Bajor – dietetyk kliniczny

"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem" Hipokrates

Determinanty zdrowia

Koncepcja „pól zdrowia” Lalonde

Styl życia - zbiór decyzji (działań) jednostki, które wpływają na jego zdrowie i które jednostka może w mniejszym lub większym stopniu kontrolować. - racjonalne żywienie - aktywność fizyczna - brak uzależnień

Żywienie a zdrowie Wzrost, rozwój człowieka, zdrowie, sprawność fizyczna, samopoczucie Nie tylko ilość ale i jakość ! Nieprawidłowe żywienie - przyczyna chorób dietozależnych

Nadwaga i otyłość - skutki Cukrzyca Choroba niedokrwienna serca Udar niedokrwienny mózgu Choroba nadciśnieniowa Nowotwory Choroba zwyrodnieniowa kości i stawów Choroby układu oddechowego

Powikłania cukrzycy- zespół stopy cukrzycowej

Ze skrajności w skrajność – niedożywienie i jej skutki Częste infekcje Anemia Nadpobudliwość, depresja, zaburzenia pamięci Rzeszotowienie kości, próchnica Choroby dziąseł Osłabienie wzroku Nocne kurcze łydek Wypadanie włosów Zaburzenia rytmu serca

Palenie tytoniu – zagrożenia zdrowotne przewlekła choroba płuc rak wargi, jamy ustnej i gardła nowotwory złośliwe tchawicy, oskrzeli, płuc inne nowotwory złośliwe choroby układu sercowo-naczyniowego

Alkohol – zagrożenia zdrowotne marskość wątroby choroba niedokrwienna serca udar niedokrwienny mózgu zaburzenia depresyjne rak wargi, jamy ustnej, gardła, przełyku zatrucia wypadki samochodowe inne urazy niezamierzone

Racjonalne żywienie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom.

CAŁODZIENNY JADŁOSPIS POWINIEN BYĆ DOSTOSOWANY DO: potrzeb fizjologicznych ustroju - wieku, płci, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, rodzaju wykonywanej pracy zwyczajów żywieniowych i upodobań sezonowości występowania niektórych produktów spożywczych stosowanych technik kulinarnych przy przygotowywaniu posiłków oraz pracochłonności przyrządzanych potraw, możliwości finansowych (zamiana produktów droższych na tańsze o podobnej wartości odżywczej)

Zasady prawidłowego żywienia 1. Dbaj o różnorodność spożywanych pokarmów. 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo! 3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii w pożywieniu. 4. Mleko i przetwory mleczne są najważniejszymi źródłami białka w diecie. 5. Mięso spożywaj z umiarem (jedz głównie ryby i chudy drób). 6. Codziennie spożywaj dużo warzyw i owoców 7. Ogranicz spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. 8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9. Ogranicz spożycie soli. 10. Pij wystarczającą ilość wody. 11. Unikaj alkoholu.

Ilość posiłków 4-5 posiłków dziennie Najważniejsze śniadanie ! Ostatni posiłek 2-3 godziny przed snem

Aktywność fizyczna  wydolność układu oddechowego  stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi  stężenia frakcji HDL cholesterolu poprawa tolerancji insuliny i  zawartości we krwi glukozy regulacja masy ciała  zawartości wolnych rodników i nadtlenków lipidowych we krwi korzystny wpływ na masę kośćca (zmniejszenie utraty Ca) skrócenie pasażu jelitowego regulacja ciśnienia krwi sprzyja równowadze psychicznej i osłabia objawy depresji  wydolność układu oddechowego wzmacnia serce i układ krwionośny dotlenia organizm pozwala utrzymać upragnioną linię  ryzyko miażdżycy oraz chorób serca poprawia kondycje pozwala zachować dobra kondycje do późnych lat

Produkty zbożowe – min. 5 porcji dziennie Przykłady 1 porcji produktów zbożowych: – 1 kromka chleba (50 g) – 1/2 dużej bułki lub 1 mała (50 g) – 4 kromki pieczywa chrupkiego – 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30 g suchego produktu) – 30 g mąki – 2/3 szklanki gotowanego makaronu (nitki) = 30 g suchego produktu – 1/2 szklanki gotowanej owsianki (25 g suchych płatków).

Warzywa i owoce – 700-1000 g dziennie warzywa – 4 porcje Przykłady 1 porcji warzyw: – 400 g liści sałaty – 250 g pomidorów – 200 g marchwi po oczyszczeniu – 200 g buraków po oczyszczeniu – 200 g papryki po oczyszczeniu – 100 g selera po oczyszczeniu.

Owoce – 3 porcje Przykłady 1 porcji owoców: – 1 duży owoc: jabłko, pomarańcza, banan, gruszka, brzoskwinia (200 g) – 3 mniejsze owoce: morele, śliwki, kiwi, itp. (200 g) – maliny, winogrona, agrest, wiśnie, porzeczki (150 g).

Mleko i produkty mleczne – 2 porcje dziennie Przykłady 1 porcji: – 300 ml (duży kubek) mleka (0,5%) lub kefiru – 40 g sera żółtego – 200 g jogurtu

Mięso, ryby, drób, wędlina, jaja i nasiona roślin strączkowych – 1-2 porcja dziennie Przykłady 1 porcji: – 100 g chudej cielęciny, wołowiny, jagnięcia lub wieprzowiny (produkt surowy bez kości) – 2 jaja – 40 g suchego grochu lub fasoli (2/3 szklanki po ugotowaniu) – 100 g ryby (filety; produkt surowy) – 100 g białego drobiu bez kości lub 150 g z kością (produkt surowy) – kiełbasa krakowska parzona 100 g

Tłuszcze – 2 porcje dziennie Przykłady 1 porcji: 15g olejów 30 g margaryny

Zwróć uwagę na to co pijesz ! Soki Sok 100% w kartonie  Sok jednodniowy  Nektary  Napoje  Czytaj etykiety !

Kawa •Herbata - antyoksydanty - kofeina - teina - fluor

Woda Wypijaj 1,5-2 l wody dziennie W czasie upałów pij nawet 3 l wody Pamiętaj ! Pij przed lub po posiłku, nigdy w trakcie

Bibliografia www.izz.waw.pl www.dietetycy.org