Zmiana nawyków żywieniowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Depresja jest stanem charakteryzującym się długotrwale obniżonym nastrojem oraz szeregiem innych objawów psychicznych i somatycznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Napoje mające na celu uzupełnienie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Ortoreksja Czyli z czym to się je..
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
TYDZIEŃ ŚWIADOMOŚCI ZAGROŻENIA HAŁASEM
Zasady zdrowego odżywiania
GDY GNIAZDO OPUSTOSZEJE...
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Zmiana nawyków żywieniowych
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
JAK SIĘ UCZYĆ, ABY SIĘ NAUCZYĆ ?
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
ISTOTA I PRZYCZYNA POWSTAWANIA TRUDNOŚCI DYDAKTYCZNYCH I WYCHOWAWCZYCH
Zapis prezentacji:

Zmiana nawyków żywieniowych Joanna Mielnik

Statystyki 2000 2017 1995 ok. 9% dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością ok. 11% dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością ok. 20% Dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością

W Europie otyłe jest co czwarte dziecko W Polsce nadwagę ma aż 29% 11-latków i tyle samo 14-latków Stawia to nas na czołowym miejscu najbardziej otyłych dzieci na świecie Otyłość jest schorzeniem – to nie kwestia estetyki tylko zdrowia.

Choroby dieto-zależne: Choroby układu pokarmowego (refluks, bóle brzucha, zparcia, biegunki itp.) Choroby układu krążenia (miażdżyca, zawał, nadciśnienie itp.) Alergie i nietolerancje pokarmowe Choroby tarczycy (Hashimoto) Cukrzyca typu II Zaburzenia hormonalne Obniżenie sprawności umysłowych Choroby nowotworowe Choroby układu kostnego (bóle, zwyrodnienia stawów, osteoporoza itp.) Choroby układu nerwowego (ADHD, Autyzm, depresja, przygnębienie, ospałość)

Przyczyny pogarszającego się stanu zdrowia dzieci i młodzieży Mało zróżnicowana dieta Niedobory żywieniowe Zaburzenia równowagi hormonalnej Zaburzony układ odpornościowy Alergie i nietolerancje pokarmowe Zaburzona flora bakteryjna Zakażenia (wirusy, pasożyty) Zatrucia (metale ciężkie, leki, mykotoksyny) Stres, przemęczenie, brak snu Brak lub nadmierny wysiłek fizyczny Zaburzenia odżywiania ( kompulsywne objadanie się, jadłowstręt…) Zbyt duże przerwy między posiłkami Stosowanie diet, restrykcji żywieniowych

Substancje zaburzające funkcjonowanie układu immunologicznego Cukier Gluten Kazeina i laktoza Antybiotyki i inne leki

Cukier – sacharoza, fruktoza, glukoza Sacharoza i fruktoza są cukrami obcymi dla naszego organizmu Substancje te pozbawiają organizm witamin i minerałów, zakłócają równowagę hormonalną, powodują zakwaszenie i niedotlenienie komórek, niszczą naturalną florę bakteryjną, powodując rozwój drożdżaków i grzybów uzależnia organizm, co w rezultacie powoduje wzrost pobudzenia, agresywność sprzyjają rozwojowi nowotworów

1830r. - średnie spożycie cukru na osobę wynosiło 5kg 2000r. - 70kg!

Przykładowy jadłospis przeciętnego 11-latka I Śniadanie: Mleko z płatkami nestle II Śniadanie: Bułka z nutelą / serem żółtym i liściem sałaty , woda smakowa Obiad: Pomidorówka z makaronem Pierogi ruskie ze śmietaną, herbata z miodem Podwieczorek: Mandarynka , pączek / chleb z nutelą, sok z kartonu Kolacja: Kanapka z jajecznica / parówki /mleko z płatkami, herbata z miodem I Śniadanie: Mleko z płatkami owsianymi, żurawiną, i orzechami II Śniadanie: Bułka z pastą z soczewicy z ogórkiem kiszonym, woda Obiad: Pomidorówka z ryżem Pierogi ruskie ze śmietaną, herbata ziołowa Podwieczorek: Mandarynka , orzechy Kolacja: Kanapka z jajecznicą i brokułami/ parówki / herbata owocowa

Psychologiczne aspekty Zmiany nawyków żywieniowych

Zmiana nawyków żywieniowych dzieci Stawianie realnych i konsekwentnych wymagań Zmieniamy nawyki żywieniowe całej rodziny Neofobia – awersja, niechęć do wszystkiego co nowe ekspozycja + zmotywowani rodzice Wyznaczanie granic podnoś poprzeczkę Świadomość spożywania posiłków

Ilość posiłków, wielkość, regularność Tempo spożywania posiłku Świadomy posiłek Ilość posiłków, wielkość, regularność Tempo spożywania posiłku Atmosfera rodzinna Miejsce i wygląd stołu, talerza Doznania zmysłowe: zapach, dźwięki, dotyk, wzrok Uczestnictwo w przygotowaniu posiłku

Jak to zrobić? Wyznaczaj sobie małe cele. Dziel się z innymi swoim doświadczeniem. Poszukaj kogoś z kim będziesz robić zakupy. Nie bój się eksperymentować. Sporządzaj plan posiłków i listę zakupów na tydzień. Zapisuj każdą rzecz, którą kupisz. Miej zawsze w gotowości plan B

Pracuj nad nimi ok.1 miesiąca Wprowadź kolejne zmiany Wybierz 2 punkty z listy Pracuj nad nimi ok.1 miesiąca Wprowadź kolejne zmiany Wypiję 1-2 szklanki wody z cytryną zaraz po obudzeniu się Zjem 2-3 porcje warzyw dziennie Zjem śniadanie najpóźniej 1g po obudzeniu się Wypije 1,5 litra płynów dziennie (nie licząc herbaty, kawy i słodkich napojów) Słodycze jem 1-2 razy w tygodniu 2-3 razy w tygodniu uprawiam sport Unikam siedzenia nieruchomo dłużej niż 1,5 godziny dziennie (telewizja, komputer, przy stole itp.) Codziennie rano i wieczorem gimnastykuję się przez 15 min.

Zmiana nawyków żywieniowych całej rodziny jest jedynym kluczem do zdrowia dziecka Nie wolno stosować u dzieci diet, które będą odbiegać od żywienia pozostałych członków rodziny (odstępstwo: choroby towarzyszące np. Celiaklia) Zmiana nawyków powinna odbywać się stopniowo w atmosferze wzajemnego zrozumienia Nie jest sztuką podjąć decyzję o zmianie lecz wprowadzić ją w życie i utrzymać

Aktywność fizyczna kluczem do zmiany

Młodszy wiek szkolny to złoty okres motoryczności Potrzeba doświadczania Potrzeba wyżycia się

Pozytywne myślenie Efektywne uczenie się Silne serce Mocne kości Ruch Pozytywne myślenie Efektywne uczenie się Silne serce Mocne kości Zdrowy brzuch Lepsza odporność Sprawność fizyczna Dobre samopoczucie

Dziękuję za uwagę