KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
 PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W ZABRZU NA LATA  PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rekrutacja Rok szkolny 2016/2017. Postanowienie Śląskiego Kuratora Oświaty Nr OP-DO z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie terminów przeprowadzania.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Reorganizacja oświaty w gminie Inowrocław. Gmina Inowrocław, jak wszystkie inne gminy w kraju, w wyniku przeprowadzonej reformy oświaty, przejęła obowiązek.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zmiany dotyczące zasad kierowania uczniów do Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapii (MOS) Konferencja dla dyrektorów, doradców zawodowych i pedagogów gimnazjów.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE NR VII OPRACOWAŁA ANETA RADOMYSKA ANALIZA ANKIET.
Zapraszamy wszystkich do obejrzenia prezentacji przedstawiającej, jak w poszczególnych kategoriach liczbowych przedstawia się nasza szkoła, która funkcjonuje.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
USTAWA z dnia 8 stycznia 1999 r. Przepisy wprowadzające reformę ustroju szkolnego. (Dz. U. z dnia 12 lutego 1999 r.) Art. 1.1.Przepisy ustawy z dnia 7.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
REKRUTACJA DO SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA ROK SZKOLNY 2016/2017.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „PRZERWA NA SOK” z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generała Józefa Bema w Ostrołęce maj 2016r.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 im. Jana Długosza w Radomiu ul. Sobieskiego 12 tel.: (48) fax: (48)
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Sprawozdanie z ankiety kierowanej do uczniów dotyczącej bezpieczeństwa w szkole.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
WYNIKI ANKIETY: Co wiesz o elektrośmieciach?. Podstawowe informacje Termin przeprowadzenia badania ankietowego: r. – r. Cel badania:
System edukacji w Polsce
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Ruch, owoce i warzywa – wszystko to zdrowiem się nazywa
Zajęcia pozalekcyjne w ramach działalności Szkolnych Klubów Sportowych
Śniadanie daje Moc.
WYNIKI EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH IM. MJRA H
Chcę więcej, mogę lepiej
Wnioski z przeprowadzonej ankiety:
„Mały Mistrz” Ogólnopolski program na lata
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Wydatki na zakup węgla w gospodarstwach domowych
Czy według Państwa potrzebne są w szkole zajęcia dodatkowe?
Edukacja matematyczna i przyrodnicza
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
W roku szkolnym 2014/2015 szkoła realizowała różne zadania związane z szeroko pojętą promocją zdrowia, które uwzględniały przyjęty cel dotyczący dostrzegania.
REFORMA EDUKACJI
MAMO! TATO! PRZECZYTAJ! Rady i wskazówki dla rodziców dzieci korzystających  z telewizji, Internetu i grających w gry komputerowe.
Moje szczęście.
Zasady zdrowego odżywiania
Szkoła Podstawowa nr 11 im. Henryka Sienkiewicza
Egzamin ósmoklasisty 2019.
Informacja o stanie realizacji wybranych zadań oświatowych w Gminie Janowiec Kościelny w roku szkolnym 2016/2017.
Problemy młodzieży i z młodzieżą okresu dorastania
W kwietniu nasza szkoła przystąpiła do realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE. Głównym celem tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego jest promocja zdrowego.
NA TEMAT BEZPIECZNEGO Z KORZYSTANIA Z MEDIÓW
Nasza szkoła w liczbach
Zmiany w ustawie o systemie oświaty
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
Projekt pod tytułem: ,,Stop Smog”
do szkół ponadpodstawowych w województwie zachodniopomorskim
CAFE DECOR Inspiruje nas kawa.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Finansowanie zadań oświatowych
Fit & Sweet Nr ewidencyjny
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
Akty prawne Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Przepisy wprowadzające ustawę - Prawo Oświatowe (Dz.U. z 2017r., poz. 60) w nawiązaniu do ustawy z dnia 7.
Zapis prezentacji:

KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU art. 67a ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2015, poz. 2156)

K TO BRAŁ UDZIAŁ W ANKIECIE ? Łącznie 568 uczniów, tj. 26% ogółu uczniów szkól prowadzonych przez Gminę Olecko, z tego: 381 uczniów szkół podstawowych, tj. 25% ogółu uczniów SP, 187 uczniów gimnazjów, tj. 30% ogółu uczniów GIM.

K TO BRAŁ UDZIAŁ W ANKIECIE ?

P YTANIE 1: C ZY JESZ ŚNIADANIE W DOMU PRZEZ WYJŚCIEM DO SZKOŁY ?

P YTANIE 2: C ZY ZABIERASZ DO SZKOŁY DRUGIE ŚNIADANIE ? [1 UCZEŃ GIM. NIE UDZIELIŁ ODPOWIEDZI ]

Nie lub czasami nie zabiera drugiego śniadania do szkoły 47% dziewcząt i 53% chłopców.

P YTANIE 3: C ZY JESZ OBIADY W SZKOLE ?

Kto nie je obiadów w szkole? W grupie nie jedzących obiadów w szkole dziewczęta stanowią 51%, chłopcy - 49%. Ze względu na miejsce zamieszkania uczniów w grupie nie jedzących uczniowie zamieszkali na terenie miasta stanowią 76% i 24% - zamieszkali na terenie wiejskim.

P YTANIE 4: D LACZEGO NIE JESZ OBIADÓW W SZKOLE ? 298 uczniów spośród 568 ankietowanych wypowiedziało się, że nie je obiadów w szkole. Przyczyny, które powodują nie korzystanie z posiłku szkolnego: rodzice nie mają pieniędzy na opłacenie obiadów jem obiad w domu nie jem takich posiłków, jakie są podawane w szkole nie odpowiada mi godzina podawania obiadu nie jestem głodny, bo mam posiłek w domu nie zdążam zjeść podczas przerw inne %78%11%4%23%6%7%

P YTANIE 4: D LACZEGO NIE JESZ OBIADÓW W SZKOLE ? W poszczególnych grupach wiekowych przyczyny niejedzenia posiłków w szkole są w zbliżonych proporcjach: rodzice nie mają pieniędzy na opłacenie obiadów jem obiad w domu nie jem takich posiłków, jakie są podawane w szkole nie odpowiada mi godzina podawania obiadu Nie jestem głodny, bo mam posiłek w domu nie zdążam zjeść podczas przerw inne III V II łącznie

P YTANIE 5: J AK OCENIASZ JAKOŚĆ POSIŁKÓW W SZKOLE W SKALI OD 1 DO 5 Spośród 270 uczniów spożywając posiłki w szkole dokonało subiektywnej oceny jakości posiłków. 5 ozn. ocenę najwyższą ocena12345 nie mam zdania liczba oceniających % liczba ocen 3%8%33%36%19%2%

P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Ankietowany mógł udzielić kilku odpowiedzi. Najbardziej popularne potrawy wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów są potrawy mięsne, z ziemniakami i mączne. Najmniejsze zainteresowanie jest potrawami z rybą i kaszą. W poszczególnych grupach wiekowych preferencje w zakresie popularności potraw są zbliżone. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) inne (jakie?) %22%17%50%32%49%11%

P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas III szkół podstawowych. mięsnerybnez kaszą Z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) SP III dz. M77%23%26%59%36%59% chł. M88%26%11%63%26%48% dz.W53%13% 47% chł.W75%38%19%50%38%

P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas V szkół podstawowych. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) SP V dz. M62%14%15%43%34%58% chł. M72%21%15%40%23%47% dz.W47%24%12%47%12%53% chł.W80%20%10%43%13%43%

P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas II gimnazjalnych. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) GIM II dz. M67%28%14%30%37%49% chł. M86%18%14%51%29%31% dz.W58%19%6%71%42%52% chł.W89%14% 57%43%32%

P YTANIE 7: M OIM ULUBIONYM DANIEM JEST : ZUPY l.ankietowanych DRUGIE DANIAZUPY l.ankietowanych DESERYZUPY l.ankietowanych Ogórkowa66Schabowy203Lody178 Pomidorowa141Kiełbasa5Racuchy6 Buraczkowa60Spagetti70Serek/jogurt45 Grzybowa31Kurczak67Baton28 Rosół130Kartacze42Ciasto118 Szczawiowa34Mielony13Kasza manna4 Krupnik5Ryba17Owoce88 Jarzynowa38Gołąbki12 Budyń/kisiel/ galaretka 36 Grochowa11Pierogi13 Pizza10 Naleśniki27

P YTANIE 8. J AKIE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE NAJCZĘŚCIEJ KUPUJESZ W SKLEPIKU SZKOLNYM ? Ankietowany mógł udzielić kilku odpowiedzi. Tylko 28 ankietowanych uczniów wypowiedziało się, że w szkole nie ma sklepiku. Można zatem przypuszczać, że sklep spożywczy istniejący przy w pobliżu szkoły traktują jako sklepik szkolny. wodęowocekanapkichrupkiinne nie kupuję w mojej szkole nie ma sklepiku %14%18%32%12%31%5%

P YTANIE 8. J AKIE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE NAJCZĘŚCIEJ KUPUJESZ W SKLEPIKU SZKOLNYM ? Jak wynika w przedstawionej tabeli preferencje najczęściej kupowanych artykułów spożywczych są zbliżone w każdej grupie wiekowej. wodęowocekanapkichrupkiinne nie kupuję SP III37%17%18%39%17%34% SP V38%11%19%31%9%30% GIM II32%13%16%27%9%31%

P YTANIE 9: C ZY POPIERASZ TO, ABY W SKLEPIKU SZKOLNYM NIE BYŁO NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI ( SŁODYCZE, CHIPSÓW, SŁODKICH NAPOJÓW ) Odpowiedzi udzieliło 564 uczniów (4 – nie udzieliło odpowiedzi)

Najbardziej nie przychylni wprowadzaniu zdrowej żywności do sklepików szkolnych są uczniowie gimnazjów – 63% ankietowanych. P YTANIE 9: C ZY POPIERASZ TO, ABY W SKLEPIKU SZKOLNYM NIE BYŁO NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI ( SŁODYCZE, CHIPSÓW, SŁODKICH NAPOJÓW ) taknienie mam zdania SP III43%30%21% SP V42%47%12% GIM II15%63%17%

N AJCZĘŚCIEJ POJAWIAJĄCE SIĘ POSTULATY I PROPOZYCJE UCZNIÓW DOTYCZĄCE ŻYWIENIA W SZKOLE Odpowiedzi na ostatnie pytanie : a) więcej zdrowych produktów w sklepiku szkolnym (owoce, warzywa, kanapki, woda mineralna); b) darmowe warzywa i owoce, nie tylko dla najmłodszych; c) ograniczyć sprzedaż niezdrowych produktów w szkolnych sklepikach.