Budowa chemiczna organizmów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Podstawa zdrowia dzieci. Formuła zachowania zdrowia dziecka składa się z jego harmonijnego wzrostu i rozwoju organizmu. Firma Vision opracowała serię.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
1.8. Sposoby oddychania organizmów
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Budowa chemiczna organizmów
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
1.19. Gospodarka wodna roślin.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Własności elektryczne materii
Jak zapisać przebieg reakcji chemicznej?
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Budowa chemiczna organizmów Opracowała Bożena Smolik

Rodzaje substancji chemicznych w organizmach Wszystko co nas otacza jest materią Także my sami zbudowani jesteśmy z materii. Materia, z której zbudowane są wszystkie istoty żywe, to materia organiczna. Przyroda nieożywiona zbudowana jest z materii nieorganicznej. Materia nieorganiczna występuje również w organizmach.

Cała materia zbudowana jest z pierwiastków Skład pierwiastków w organizmach Tlen 65% Azot 3% Wapń 1,5% Fosfor 1% Węgiel 18% Wodór 10% Inne 1,5%

Węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor i siarka Pierwiastki biogenne Węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor i siarka nazywa się je też często pierwiastkami życia, gdyż są one głównym składnikiem najważniejszych związków chemicznych, tworzących organizmy.

Makroelementy Mikroelementy Występują w organizmach w znacznych ilościach Są to : Węgiel Wodór Tlen Azot Fosfor Siarka Potas Sód Magnez wapń Pierwiastki, występujące w bardzo małych ilościach Są to między innymi: Żelazo Cynk Krzem Miedź Mangan Fluor Jod Bor Molibden

Funkcje wybranych makroelementów Węgiel, wodór, tlen Są składnikami wody, białek, tłuszczów, cukrów i kwasów nukleinowych azot Składnik białek, kwasów nukleinowych, witamin, hormonów fosfor Składnik kwasów nukleinowych, wchodzi w skład tkanki kostnej siarka Jest składnikiem enzymów i niektórych aminokwasów Potas i sód Wpływają na stan uwodnienia cytoplazmy, warunkują przewodzenie bodźców magnez Wchodzi w skład cząsteczki chlorofilu i tkanki kostnej

Funkcje wybranych mikroelementów żelazo składnik niektórych białek krwi, np. hemoglobiny, której funkcją jest roznoszenie tlenu po całym organizmie miedź umożliwia proces oddychania cynk ma wpływ na przyspieszenie regeneracji naskórka krzem jest składnikiem ścian komórkowych np. u skrzypów i traw jod Odpowiedzialny za prawidłowe działanie gruczołu dokrewnego-tarczycy fluor Niezbędny w procesie tworzenia szkliwa zębów, zapobiega powstawaniu próchnicy

Związki nieorganiczne Związki organiczne Związki nieorganiczne Należą do nich między innymi woda, dwutlenek węgla, jony i sole różnych pierwiastków To związki węgla, wodoru i tlenu, połączone ze sobą w długie łańcuchy. Należą do nich między innymi - Białka - Tłuszcze - Węglowodany Kwasy nukleinowe Witaminy Nie należą do nich kwas węglowy ani węglany

Związek nieorganiczny WODA Stanowi niezbędny składnik każdej żywej komórki Zawartość wody w organizmach jest zmienna i zależy od gatunku, wieku i stanu organizmu, Przeciętna zawartość wody w organizmach wynosi 70-80% Woda stanowi środowisko wszystkich reakcji chemicznych, zachodzących w organizmie

Procentowe porównanie zawartości wody w różnych tkankach, narządach, organizmach Łzy -98% Meduza – 97% Limfa – 95% Zarodek – 93% Arbuz – 90% Krew – 90% Tkanka nerwowa – 88% Glony – 85% Ślimak – 84% Grzyby 80% Mięśnie – 75% Kości – 20% Nasiona 10-15% Ściana komórkowa – 10% Szkliwo zęba – 10% Zarodniki – 10% Analiza tych danych mówi nam, że rekordzistką pod względem zawartości wody jest meduza, a najmniej wody zawierają nasiona i zarodniki. W trakcie naszych spotkań dowiesz się dlaczego tak jest.

Związki organiczne BIAŁKA Składają się głównie z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki Pierwiastki te tworzą 20 rodzajów aminokwasów Aminokwasy tworzą łańcuchy peptydowe, a ich kolejność decyduje o właściwościach cząsteczki białka Ulegają denaturacji pod wpływem temperatury (60o C) i niektórych substancji chemicznych np. alkoholu lub kwasu, tracąc nieodwracalnie swoje właściwości W okresie głodu organizm zaczyna czerpać energię z rozkładanych białek, co powoduje zniszczenie struktury organizmu, a w konsekwencji jego śmierć

Znaczenie białek białka strukturalne – budują elementy komórek, np. błony komórkowe białka odpornościowe – występują w płynach ustrojowych (przeciwciała) białka enzymatyczne – są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych białka zapasowe – są magazynowane głownie w nasionach roślin strączkowych

Związki organiczne WĘGLOWODANY - Składają się głownie z węgla, wodoru i tlenu - Mogą być zbudowane z pojedynczych cząsteczek (np.glukoza), dwóch cząsteczek (np.sacharoza) albo z wielu cząsteczek, tworzących proste lub rozgałęzione łańcuchy - Im dłuższy łańcuch, tym cukier słabiej rozpuszcza się w wodzie

Funkcje węglowodanów Energetyczna- czyli węglowodany są źródłem energii Zapasowa – w postaci skrobi u roślin, a glikogenu u zwierząt Budulcowa – celuloza jest głównym składnikiem ścian komórkowych u roślin, a chityna u grzybów

Związki organiczne TŁUSZCZE Pełnią funkcję - To związki glicerolu i kwasów tłuszczowych Są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii Nie rozpuszczają się w wodzie, tylko w rozpuszczalnikach organicznych Pełnią funkcję -zapasową – w nasionach i owocach lub w tkance tłuszczowej u zwierząt -ochronną np. woski, pokrywające liście i owoce -budulcową- wraz z białkami budują błony komórkowe -regulatorową (hormony sterydowe, witaminy A i D) -są źródłem wody( 30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda - termoizolacyjną np. foki, wieloryby

Związki organiczne KWASY NUKLEINOWE DNA( kwas deoksyrybonukleinowy) nośnik informacji genetycznej RNA ( kwas rybonukleinowy) odpowiedzialny za wytwarzanie białka

Porównanie składu chemicznego komórek Komórka roślinna Białka - 2% Tłuszcze - 2% Węglowodany - 17% Woda - 75% Sole mineralne- 4% Komórka zwierzęca Białka - 17% Tłuszcze - 11% Węglowodany - 5% Woda - 62% Sole mineralne - 5%

Zadania 1. Porównaj zawartość pierwiastków w skorupie ziemskiej i w organizmach. Który pierwiastek, popularny w przyrodzie, w organizmach występuje rzadko? 2. Dlaczego azot uznawany jest za pierwiastek biogenny? 3. Podaj nazwy dwóch węglowodanów, pełniących w organizmie funkcję budulcową Wybierz makroelementy: N, Fe, J, H, Cu, Mg, Si, Mn 5. Które związki organiczne tracą swoje właściwości w temperaturze 60o C ?

Czas na herbatkę