Niedozwolone pozostałości środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym Warszawa 23 czerwca 2016 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa, Polityka regulacyjna państwa w zakresie dostępu do infrastruktury na.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
POZYCJA – USYTUOWANIE SĘDZIEGO NA POLU GRY. Marek Kowalczyk Przewodniczący Centralnej Komisji Szkoleniowej KS PZPN Luty 2005.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
ING BANK Faktoring –Jednostkom organizacyjnym Lasów Państwowych oferujemy faktoring krajowy z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy (bez regresu, pełny).
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Poczta elektroniczna – e- mail Gmail zakładanie konta. Wysyłanie wiadomości.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Najnowsze technologie – Profesjonalni wykonawcy. Geneza Stowarzyszenie powstało 9 kwietnia 2011 roku w miejscowości Rochna, położonej w centralnej Polsce,
OPTYMALNY CEL I PODSTAWY ROZWOJU SZKOŁY. PRZEDE WSZYSTKIM DZISIEJSZA SZKOŁA POWINNA PRZYGOTOWYWAĆ DO ŻYCIA W DRUGIEJ POŁOWIE XXI WIEKU.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Nauczyciel funkcjonariuszem publicznym Opracował Sierż. Jacek Palarz Komisariat Policji w Rydułtowach.
 PODSUMOWANIE PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”. Energia konwencjonalna : ● - spalanie paliw kopalnych ● - promieniowanie pierwiastków Energia Odnawialna:
Organizacja, przepisy i procedury Na przykładzie Śląskiego OW NFZ Dr n. med. Z Klosa.
Działalność konsultantów wojewódzkich zmiany w ustawie o konsultantach w ochronie zdrowia oświadczenia składane przez konsultantów kontrola podmiotów leczniczych.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Tanie pożyczki na założenie lub rozwój firmy r Nowy Dwór Mazowiecki.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
POP i SIR POK1 i POK2.
Wykonał: Mgr Inż. Krzysztof Harwacki. Value Mapping for Lean management Sytuacja stanowi mały, prosty przykład zastosowania mapowania strumienia wartości.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

Niedozwolone pozostałości środków ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym Warszawa 23 czerwca 2016 r.

Rolnictwo ekologiczne – skansen czy nowoczesna produkcja ? Rolnictwo ekologiczne to nie skansen . To nowoczesna produkcja owoców i warzyw, w której na odpowiednio przygotowanej glebie wysadzono zdrowe rośliny, nawożone na podstawie wyników analiz, pielone, nawadniane, systematycznie chronione przed chorobami i szkodnikami … Rolnictwo ekologiczne to wysokie plony dobrej jakości owoców i warzyw, nie zawierających pozostałości niedozwolonych środków ochrony roślin Chore, zachwaszczone , nienawożone i niechronione uprawy to nie rolnictwo ekologiczne tylko opuszczone plantacje

Zagrożenia dla rolnictwa ekologicznego Biologiczne zakażenia żywności Choroby grzybowe i wirusowe porażające rośliny na terenie całego kraju Nowe , niespotykane dotąd , szybko się rozprzestrzeniające szkodniki Uprawy GMO Niedozwolone pozostałości środków ochrony roślin

Niedozwolone pozostałości środków ochrony roślin w owocach ekologicznych Wg raportu dr Artura Miszczaka z Pracowni Badania Bezpieczeństwa Żywności Certyfikat ekologiczny nie daje 100% gwarancji, że owoce są całkowicie pozbawione niedozwolonych pozostałości ś.o.r. W badaniach Laboratorium IO w Skierniewicach w 10 % próbek surowców ekologicznych ( owoce , warzywa, zioła ) wykryto niedozwolone pozostałości , w tym 67% próbek skażonych stanowiły owoce 70 % analizowanych próbek owoców z certyfikatem EKO było ,, czystych ”, niestety aż w 30% próbek owoców z certyfilatem EKO wykryto niedozwolone pozostałości ś.o.r. ( omówić konsekwencje !!! )

Skala nieuczciwości w rolnictwie ekologicznym Wg publikowanych wyników badań Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach - ilość rolników nieuczciwych wśród rolników ekologicznych wynosi ok. 2 % ( rolnicy świadomie stosujący środki konwencjonalne, niedozwolone : herbicydy, fungicydy, zoocydy, akarycydy itp. ) Dla porównania ilość rolników konwencjonalnych , którzy stosują środki niedozwolone – niezarejestrowane w danej uprawie lub wielokrotnie stosują dozwolone pestycydy powodując przekroczenie dopuszczalnych poziomów pozostałości s.a. ( NDP = MRL ) w płodach rolnych również stanowi ok. 2 %

Przyczyny występowania niedozwolonych pozostałości w produktach ekologicznych 1. celowe działanie rolnika, często nie w pełni świadome ( krótki okres karencji preparatu 1- 3 dni, brak wiedzy i chciwość sprzedawcy ś.o.r ) 2. praktycznie brak państwowego doradztwa w zakresie ekologicznej uprawy i ochrony roślin ( Instytut Ogrodnictwa ) przy niechęci rolnika do uczestnictwa w szkoleniach, do czytania instrukcji i zaleceń oraz ogromnej presji ze strony firm nawozowych i chemicznych. ( fosforyny ) 3. historyczne skażenie pól preparatami o bardzo długim okresie rozpadu ( np. Azotox → DDT – okres połowicznego rozpadu 30 - 50 lat ) 4. skażenie gleby metalami ciężkimi ( Cd , Pb ) pochodzącymi albo z tanich nawozów importowanych ze wschodu ( fosforyty – pola po PGR-ach, wschodnia Polska ) albo wprowadzonych do gleby wraz z tanimi nawozami wapniowymi w okresie PRL-u ( wapno poprzemysłowe ) 5. inmisja środków ochrony roślin z działek sąsiadów (w tym roku – plaga ) 6. brak zarejestrowanych preparatów do zwalczania chorób i szkodników

Objawy uszkodzeń herbicydowych na malinach ( chlomazon zniesiony z tytoniu )

Jakość owoców malin ze zdrowych krzewów

Szkodliwe działanie chlomazonu s. a Szkodliwe działanie chlomazonu s.a. preparatu Command na uprawy ogrodnicze ( malina truskawka i inne rośliny jagodowe ) A. Zniesienie cieczy roboczej z podmuchami wiatru bezpośrednio w czasie oprysku ( rzepaku , tytoniu ) na odległość nawet kilkuset metrów od miejsca wykonywania zabiegu B. opary chlomazonu ( ang. clomazon ) podnoszą się nad poziom gruntu po zabiegu herbicydowym w uprawie konwencjonalnej i migrują z prądami powietrza nad sąsiednie pola. Wrażliwe na chlomazon są wszystkie uprawy ogrodnicze o miękkich , delikatnych liściach, szczególną wrażliwość ( zamieranie roślin w ciągu 2 lat po oprysku ) wykazuje malina i truskawka

Badania pod kątem niedozwolonych pozostałości - ,, czyste owoce eko ” Brak pozostałości określanych w badaniu Galab 500 + Brak pozostałości w badaniu na kaptan ( kaptan i produkt jego rozpadu THPI czyli tetrahydroftalimid ) Brak pozostałości fosforynów ( Fosetyl Al, kwas fosfoniowy = kwas fosforowy, suma wszystkich soli kwasu fosforowego wyrażona jako fosetyl ) Azotany , powinno być do 200 mg/kg ( dotyczy w chwili obecnej warzyw )

Brak rejestracji w uprawach ogrodniczych Wykrywanie pozostałości fungicydów o karencji 1- 3 dni ( dane niemieckie , za Adamem Furą ) Preparat) Karencja - dni Substancja aktywna Ilość dni po zabiegu kiedy pozostałości mogą być jeszcze wykryte Switch 62,5 WG 1 cyprodynil fludioksonil 75 55 Teldor 500 SC fenheksamid > 100 Mythos 300 SC 3 pirymetanil 110 Zato 50 WG Nd ( nie dotyczy trifloksystrobina > 130 Amistar Opty Brak rejestracji w uprawach ogrodniczych chlorotalonil piraklostrobina do 50 > 50 Nic się nie ukryje !

Niedozwolone fosforyny Aliette ( fosetyl ) Alginure, AminoPower ResiPhos PK,Atlante, Atlante Plus, Atlante TOP, Atlante K-Max Actifos, Basfoliar Activ Fosfiron Mg, Fosfiron Cu, Fosfiron K, Fosfyn Fos Magnum, Fosfisan , KriPhter Phytos K, Phos 60, Prevent P, ProFos 100, Resistim, Trafos line, Tecnophyt PK = Controlphyt PK ( kwas fosfoniowy, suma soli kwasu sofoniowego wyrażona – jako fosetyl )

Fosforyny – budowa chemiczna

Reklama fosforynów przemilczanie faktu, że produkt zawiera fosforyny ,, KriPther to produkt płynny o wysokiej zawartości fosforu i potasu z magnezem i miedzią w formie chelatu o doskonałej przyswajalności. Może być stosowany zarówno dolistnie jak przez fertygację, oprócz funkcji odżywczej działa jako promotor naturalnych mechanizmów obrony endogennej poprzez zwiększenie biosyntezy naturalnych fitoaleksyn ”

Reklama fosforynów podkreślanie łatwej dostępności fosforu ,, Prevent P jest nawozem zawierającym unikalną formę fosforu : formę fosforynową, przez co pierwiastek jest o wiele łatwiej dostępny dla roślin. Zarówno liście jak i korzenie bardzo łatwo absorbują fosfor zawarty w nawozie Prevent P. Jest polecany szczególnie w przypadku wstąpienia wysokiej presji chorobowej lub niedoborów fosforu czy potasu ”

Reklama fosforynów zamiast fosforynu potasu pojawia się fosforan potasu Teknophyt PK zawiera fosforan potasu, jest to nawóz dolistny o wysokiej zawartości fosforu ( 20 % ) i potasu ( 30% ) Teknophyt PK to nawóz dolistny hamujący występowanie chorób grzybowych, stosowany we wszystkich rodzajach upraw warzywnych, sadowniczych i rolniczych Podnosi odporność na stres Aktywuje naturalne mechanizmy obronne roślin

Pozostałości fosforynów Fosetyl ( jeśli zastosowano Aliette lub jego generyk ) Kwas fosfoniowy = kwas fosforowy , formy tautomeryczne, czyli przechodzące jedna w drugą ( jeśli zastosowano nawozy dolistne zawierające fosforyny + ew. naturalne powstawanie w glebie – hipoteza dr Zbigniewa Jarosza z UP w Lublinie ) Fosetyl Al = suma fosetylu + kwas fosforowy + pozostałe sole kwasu fosfoniowego wyrażona jako fosetyl Pozostałości te wykrywane są już po jednym zabiegu preparatem zawierającym fosforyny !

Przykładowe niemieckie badanie na obecność fosforynów ( Fosetyl + Phosphonsäure , LABOR FRIEDLE GMBH) Parameter Unit Result MRL RL Fosetyl Phosphorus acid Fosetyl -Al mg/kg - 4,3 5,8 75 0,01 0,1 RL = reporting limit ( czułość metody ) - = not detected ( nie wykryto ) MRL = NDP ( najwyższa dopuszczalna pozostałość ) Uwaga ! Od 1.X. 2013 r. produkty zawierające fosforyny są niedozwolone w krajach EU

Jak można utracić certyfikat ekologiczny 1 Fałszywa interpretacja wyników analiz materiału roślinnego, nieuctwo pracowników Jednostki Certyfikującej, niejednoznaczny zapis wyników analizy Przykładowy wynik analizy jednego z krajowych Laboratoriów Analitycznych : Fosetyl Al < 0,1 mg/kg Pozostałości pestycydów – nie wykryto Działanie Jednostki Certyfikującej : zatrzymanie certyfikatu ekologicznego na malinę !!! Laboratorium fosetylu nie wykryło, ale pracownik Jednostki Cert. odniósł wrażenie, że w malinie są śladowe ilości niedozwolonego fosetylu . Z powodu błędnego przekonania, wrażenia - zatrzymano rolnikowi certyfikat na malinę jesienną. ( brak zapisu n.d. = not detected = nie wykryto )

Jak można utracić certyfikat ekologiczny 2 Nieprzestrzeganie procedur przy pobieraniu próbek gleby i roślin, nadgorliwość Jednostki, działanie prawa wstecz. Brak kontrpróby Próbka gleby pobrana z plantacji truskawek ekologicznych, analiza gleby pod kątem obecności herbicydów, wykrycie desmedifamu i etofumesatu ( Saherb 180 EC lub 232 EC, Kemifam Pro, Betanal Progres itp. ) protest rolnika, który jak twierdzi nie stosował żadnych herbicydów, brak zabezpieczonej kontrpróby, odmowa ponownego pobrania próbki przez Jednostkę Certyfikującą, zabranie certyfikatu na rok, na całe gospodarstwo, na mocy przepisu , który wchodzi w życie z dniem 17 czerwca 2016 r. !!!

Jak można utracić certyfikat ekologiczny 3 Zniesienie cieczy roboczej z pestycydem od sąsiada ( z rzepaku, tytoniu, zboża, leszczyny – głównie herbicydy i fungicydy ) Sprawca dostaje co najwyżej mandat 500 zł, a poszkodowany rolnik ekologiczny traci certyfikat , dopłaty, możliwość zbytu owoców a więc dochody, firma – traci zakontraktowany surowiec, pracownicy sezonowi tracą pracę. Fatalny , niesprawiedliwy system, eliminujący uczciwych rolników ekologicznych. Poprzez badanie pozostałości s.a. na działce rolnika ekologicznego oraz działce sprawcy bardzo łatwo można udowodnić zniesienie cieczy roboczej na działkę ekologiczną. ( odszkodowania – Belgia )

c.d. jak można utracić certyfikat ekologiczny 3 Wykrycie substancji aktywnych w liściach truskawki : Captan – 0,021 + - 0,011 mg/kg Clomazone – 0,007 +- 0,004 mg/kg Terbuthylazine - 0,012 +- 0,006 mg/kg Kontrolna analiza na sąsiadującym z truskawką ekologiczną polu rzepaku Captan – > 0,021 Clomazone – > 0,007 Terbuthylazine - > 0,012

Jak można utracić certyfikat ekologiczny 4 Kupić pole od rolnika , który w latach 50 –tych uprawiał na nim ziemniaki używając do zwalczania stonki ziemniaczanej Azotox-u . Okres połowicznego rozpadu s.a. tego preparatu – DDT wynosi 50 lat tzn. , że za ok. 50 lat przestanie być wykrywany. Dziś DDT wykrywane jest w ok. 50 % gleb Polski ( informacja za dr Arturem Miszczakiem ). DDT wykrywa się w arktycznym krylu, w mleku kobiet Eskimosów. Na chwilę obecną takim DDT naszych czasów stał się Roundup i jego generyki zawierające s.a. glifosat ( za dr Dorotą Metera )

Jak można utracić certyfikat ekologiczny 5 Opryskać uprawę ekologiczną Efektywnymi Mikroorganizmami np. Ema Farma Plus , w notatniku zabiegów napisać , że zwalczaliśmy szarą pleśń. Ten konkretny przypadek spowodował problemy rolnika ekologicznego, które ,, zawędrowały ” aż do ówczesnego Ministra Rolnictwa Pana Jacka Sawickiego. Po interwencji firmy Probiotics Polska – producenta Em -ów , przywrócono rolnikowi certyfikat i dopłaty

Szkodliwe oddziaływanie fosforynów na rośliny W wielu badaniach aplikacja fosforynów w formie nawożenia dolistnego miała szkodliwy wpływ na rośliny rosnące w warunkach niedoboru fosforu w glebie Dolistne nawożenie fosforynami roślin kukurydzy niedostatecznie zaopatrzonych w fosfor powodowało ich karłowaty wzrost a nawet zamieranie. Źródło : za Jackiem Sawickim : badania Thao i in., Hirosse i in., Avilla i in., Schroetter i in.

Fosforyny – źródło fosforu czy źródło problemów ? Fosforyny nie są źródłem fosforu dla roślin, mogą być co najwyżej źródłem problemów dla rolnika i firmy, która kupuje od niego surowce ekologiczne !!!

Naród jest suwerenem, wybraliśmy was po to byście nam służyli a nie rozkazywali… Karolina Elbanowska w Sejmie RP w słowach skierowanych do posłów ówczesnej koalicji PO, PSL Rolnicy ekologiczni liczą na pomoc posłów , senatorów i urzędników państwowych w rozwiązaniu problemu znoszenia cieczy roboczej z pestycydami z upraw konwencjonalnych na plantacje ekologiczne

Postulaty rolników ekologicznych Ukrócić samowolę Jednostek Certyfikujących w zakresie pozbawiania rolników certyfikatów ekologicznych Wymóc na Laboratoriach Analitycznych, by w przypadku braku wykrycia niedozwolonych substancji w protokole znajdował się zapis - nie wykryto ( not detected ) Zobowiązać pracowników PIORiN do występowania do prokuratury w przypadku zastosowania herbicydu niedozwolonego w danej uprawie np. chlomazon w tytoniu ( co jest przestępstwem ), jeśli jego użycie doprowadziło do uszkodzenia plantacji ekologicznej

c.d. Postulaty rolników ekologicznych W regionach , gdzie dochodzi do uszkodzenia upraw ekologicznych wskutek zniesienia cieczy roboczej z upraw konwencjonalnych przeprowadzić akcję informacyjną skierowaną do producentów rzepaku , tytoniu, kukurydzy itd. W przypadku zniesienia cieczy roboczej z upraw konwencjonalnych na ekologiczne wykonać analizy roślin z wszystkich pól w zasięgu oddziaływania skażenia. Kosztami analiz obciążyć sprawcę skażenia. Wycofać zarządzenie , na mocy którego po wykryciu niedozwolonej substancji na jednym polu, pozbawia się rolnika certyfikatu na całe gospodarstwo.

c.d. Postulaty rolników ekologicznych 2 Stworzyć system rekompensat dla rolników ekologicznych , którym zniszczono uprawy – wzorem rozwiązań przyjętych w Belgii Inmisja cieczy roboczej z upraw sąsiadujących na plantacje ekologiczne powinna być przedmiotem dochodzenia w celu ustalenia sprawcy skażenia. Nie może być ona powodem pozbawienia rolnika certyfikatu. Walczyć z patologią w rolnictwie ekologicznym i oszustami ,, ekologicznymi ” a wspierać uczciwych rolników ekologicznych.

c.d. Postulaty rolników ekologicznych 3 Przeprowadzić w placówkach naukowych ( Inst. PAN, Inst. Ogrodnictwa, Uczelnie Rolnicze ) badania nad fosforynami w celu potwierdzenia lub odrzucenia hipotezy dr Z. Jarosza o możliwości samorzutnego powstawania fosforynów w glebie wskutek redukcji związków fosforu W przypadku potwierdzenia hipotezy wprowadzić dozwolony próg zawartości fosforynów w produktach ekologicznych , teraz jest to < 0,01 mg/kg ( próg oznaczalności ) . Dla porównania w konwencji próg ten wynosi 75 mg/kg.

Naszym celem wysoka jakość żywności ekologicznej

Zdrowa żywność alternatywą dla GMO

Dziękuję za uwagę Stanisław Jamrozik Warszawa 23 czerwca 2016