Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
WYBORY DO SEJMU I DO SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 2015 zarządzone na dzień 25 października 2015 r. WARUNKI WAŻNOŚCI GŁOSU.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
„Jak uczyć dzieci na temat przemocy i wykorzystywania”
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Analiza tendencji centralnej „Człowiek – najlepsza inwestycja”
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
stanów fizjologicznych.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Model warstwowy OSI Model OSI (Open Systems Interconnection) opisuje sposób przepływu informacji między aplikacjami programowymi w jednej stacji sieciowej.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Zaufanie społeczne Polaków Twierdzenie: Większość ludzi ma dobre intencje.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
MIESZANINY SUBSTANCJI
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Odczytywanie diagramów
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Zamiana jednostek objętości.
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Zapis prezentacji:

Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka

CO TO JEST GDA? GDA – Wskazane Dzienne Spożycie jest wskaźnikiem poziomu spożycia poszczególnych składników odżywczych w codziennej diecie, odnoszącym się do zalecanych przez naukowców dziennych poziomów spożycia dla przeciętnego zdrowego i dorosłego konsumenta. GDA: jest wskaźnikiem orientacyjnym. Do celów znakowania żywności uzgodniono, że obecnie stosowane wartości GDA dla kobiet powinny być stosowane dla wszystkich osób dorosłych. Informacja o GDA: Dostarczając wskazania dla konsumentów odnośnie orientacyjnego dziennego spożycia kalorii: białka, węglowodanów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika, sodu, cukrów.

UZGODNIONO, ŻE OBECNIE STOSOWANE WARTOŚCI GDA DLA KOBIET POWINNY BYĆ STOSOWANE DLA WSZYSTKICH OSÓB DOROSŁYCH. Referencyjne wartości GDA: to wartości, na których należy się opierać przy wdrażaniu systemu GDA. DO CELÓW znakowania żywności zwalczania nadmiernego spożycia

Składnik odżywczy Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) - wartości proponowane dla kobiet* Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) - wartości proponowane dla mężczyzn Wartość energetyczna 2000 kcal2500 kcal Białko 50 g 60 g Węglowodany 270 g 340 g Tłuszcz nie więcej niż 70 gnie więcej niż 80 g Kwasy tłuszczowe nasycone nie więcej niż 20 gnie więcej niż 30 g Błonnik 25 g Sód (sól) nie więcej niż 2,4 g (6 g) Cukry nie więcej niż 90 gnie więcej niż 110 g - w tym cukry dodane nie więcej niż 50 g nie więcej niż 62,5 g * Wartości po uzgodnieniach z Instytutem Żywności i Żywienia

PRZYKŁADY ZNAKOWANIA GDA Przód opakowania informacji graficznej o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii (kilokalorie) lub dla energii i 4 składników odżywczych lub: informacji graficznej o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii (kilokalorie) lub dla energii i dla tłuszczu lub:

Tył opakowania PRZYKŁADY ZNAKOWANIA GDA rekomendowane jest podanie informacji o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii i 4 składników odżywczych Wartość odżywczaw 100 ml w porcji (250 ml) Wartość energetyczna 56 kcal 240 kJ 140 kcal 600 kJ Białko4,5 g11,3 g Węglowodany - w tym cukry 8,8 g 1,2 g 22,0 g 3,0 g Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,05 g 1,0 g 0,1 g Błonnik1,9 g4,8 g Sód0,05 g0,1 g

kcal Cukry Tłuszcz Kwasy tłuszczowe nasycone Sód 140 kcal 7% 3,0 g 3% 1,0 g 1% 0,1 g 1% 0,1 g 4% % Wskazanego Dziennego Spożycia dla osoby dorosłej* Porcja 250 ml dostarcza: rekomendowane jest podanie informacji o Wskazanym Dziennym Spożyciu (GDA) dla energii i dla tłuszczu Wartość odżywcza w 100 ml w porcji (250 ml) Wartość energetyczna 56 kcal 240 kJ 140 kcal 600 kJ Białko4,5 g11,3 g Węglowodany8,8 g22,0 g Tłuszcz0,4 g1,0 g

kcal Tłuszcz 140 kcal 7% 1,0 g 1% % Wskazanego Dziennego Spożycia dla osoby dorosłej Porcja 250 ml dostarcza: PRZYKŁADY ZNAKOWANIA GDA RÓŻNYCH OPAKOWAŃ:

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z przodu opakowania

Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

Przykład oznakowania GDA z tyłu opakowania

DIĘKUJĘ ZA UWAGĘ