HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
KWASY Justyna Loryś.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Agresja i przemoc w środowisku szkolnym -metody postępowania w sytuacjach trudnych.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zasady tworzenia prezentacji multimedialnych Autor: Switek Marian.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
Harmonogram rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych oraz kryteria przeliczania punktów.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
Czyli Jędrki, Emki i Zuźki. Każdy człowiek ma w sobie wielkie możliwości, musi je tylko odkryć !
Wprowadzenie Celem naszej prezentacji jest przypomnienie podstawowych informacji na temat bezpiecznego powrotu do domu i nie tylko. A więc zaczynamy…;)
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Jak to się robi ? Instrukcja wypełnienia dzienniczka treningowego, na podstawie danych z GARMIN-a Forerunner 305.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
1. Uzależnienia - Weronika Świątek 2. Współczesny świat i jego zagrożenia - Dominika Łajdanowicz 3. Komu zawdzięczać zdrowie? - Martyna Gac 4. Wyniki ankiety.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Zioła. Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_18_ZIOŁA Škola: Autor: Základní škola a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec Mgr. Halina Kuligová Předmět:
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Zasady zdrowego odżywiania
Palenie szkodzi zdrowiu
20 Listopad 2016 Dzień Praw Dziecka
Zapis prezentacji:

HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ

OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół i robionych domowym sposobem środków leczniczych, które stosuje się w charakterze placebo na te czy inne symptomy, zakładając jednak, że dolegliwość nie jest zbyt poważna, i że pod ręką mamy cudowną pastylkę, po którą można sięgnąć, gdyby objawy stały się poważniejsze. Zapominamy jednak, że ziołolecznictwo daje nam do dyspozycji kompletny system leczniczy i profilaktyczny. Jest to najstarsza i najbardziej naturalna forma medycyny.

POCHODZENIE  Egipt,  Grecja,  Rzym.

ZIOŁA Z EGIPTU Szafran- jest pozyskiwany z krokusa. Każdy taki kwiatek ma tylko 3 pręciki. Kurkuma- dzięki swoim właściwościom barwi potrawy na piękny żółty kolor

Brązowy cukier- posiada zwykle grube ziarna. Cukier brązowy zawiera więcej odżywczych składników niż cukier biały, ze względu na to, że nie był rafinowany. Sezam- w Egipcie zajmuje szczególne miejsce. Wyroby z sezamu są bardzo popularne. Wykonuje się z niego: pastę tahini, chałwy, ciastka oraz pieczywo. Curry- posiada pikantny smak, jest to mieszanka - anyżu, chili, kurkumy, kolendry, imbiru, cynamonu i czarnego pieprzu.

ZIOŁA Z RZYMU Lawenda- ceniona ze względu właściwości antyseptycznych i wspomagających higienę, stąd popularna jako kosmetyk, ale używana także w kuchni. Kocimiętka- używanej w celach leczniczych i przyprawowych.

Goździk- zawarty w goździkach eugenol obniża poziom wolnych rodników w komórkach, dzięki czemu ma działanie antynowotworowe. Gorczyca- ceniono ją w Rzymie jako niezastąpioną roślinę leczniczą. Pliniusz podaje aż 40 leków sporządzonych na bazie gorczycy Szałwia- lek przeciw bezpłodności, symbol długowieczności, a nawet nieśmiertelności.

ZIOŁA Z GRECJI Vanilia- to przedstawiciel rodziny tropikalnych orchidei pnących, z których strąków uzyskuje się szeroko stosowaną substancje aromatyczną. Oregano- jej najważniejsza odmiana, tak zwane “greckie oregano” jest bardzo pikantnym ziołem i najlepszym z oregano kulinarnych.

Bazylia- jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat. Tymianek- ma działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu w płucach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Mięta- uprawiana jest głównie ze względu na zapach i smak liści

PIERWSZE PUBLIKACJE NA TEMAT ZIOŁOLECZNICTWA GAJUSZ PLINIUSZ STARSZY KLAUDIUSZ GALEN

ZASADY U Ż YWANIA ZIÓŁ 1. Ziołolecznictwo, podobnie jak inne metody lecznicze wymaga prawidłowego rozpoznania choroby.. 2. Niektóre leki ziołowe mają silne działanie, co może spowodować zatrucie i tym samym zagrożenie dla życia. 3. Zawsze używaj ziół z godnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. 4. W razie wystąpienia skutków ubocznych należy natychmiast odstawić zażywane zioła. 5. Należy zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu preparatów ziołowych kobietom w ciąży. 6. Przed podaniem leków ziołowych dzieciom skonsultuj się z lekarzem, jeśli nie ma takiej możliwości upewnij się czy dane zioła mają wyszczególnione dawki dla dzieci na instrukcji załączonej do opakowania. 7. Stosuj zioła zawsze z godnie z ich przeznaczeniem. 8. Przed użyciem zapoznaj się z dołączoną ulotką.

OBECNIE MO Ż NA DOKONA Ć NAST Ę PUJ Ą CEGO PODZIAŁU CHORÓB: choroby jamy ustnej, choroby przemiany materii, choroby skóry, choroby serca i naczyń, choroby układu oddechowego, choroby przewodu pokarmowego. choroby alergiczne, choroby narządu ruchu, choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki, choroby układu moczowego, choroby gardła, nosa, krtani i uszu, choroby oczu, choroby neurologiczne.

ZIOŁA LECZNICZE DZIURAWIEC ZWYCZAJNY RZEPIK POSPOLTY BABKA LANCETOWATA

RUMIANEK POSPOLITYSZAŁWIA LEKARSKA

Bibliografia:,,Zielnik dla każdego” Jan Rogala, Robert Maciej i inni,, Żyjmy zdrowiej dzięki ziołom” Barbara i Peter Theiss,,Zioła z apteki natury” Jan Andrzej Kozłowski, Teresa Wielgosz i inni,,Wielki zielnik medyczny” Anna Haertle- Wodziczko(red.) Google grafika

Autorki: Natalia Sokołowska Aleksandra Woźniak Aleksandra Skalska Julia Czyż Andżelika Skoczylas

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ