Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
ANOREKSJA I BULIMIA Jak to możliwe, żeby dorosła kobieta ważyła 32 kilogramy i wciąż twierdziła, ze jej uda i brzuch są za grube i ze powinna jeszcze schudnąć?
Skutki niewłaściwego odżywiania
ze sposobem odżywiania.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Drastyczne choroby spowodowane złym odżywianiem Anna Szymańska.
Bulimia Co to jest bulimia? Co to jest bulimia? Przyczyny Przyczyny Leczenie Leczenie Ciekawostki Ciekawostki.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
„DEBATA O ZDROWIU” KWIDZYN, 29 listopada 2011r.
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Skutki głodu i niedożywienia
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Otyłość, anoreksja i bulimia
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby wywołane złym odżywianiem
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
X Zdrowy Styl Życia.
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Jak nastolatkowie radzą sobie ze stresem ?
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
1.Konserwanty w pożywieniu
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
prezentacja o zaburzeniach odżywiania
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
Anoreksja i bulimia.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
BMI.
Zapis prezentacji:

Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki

Zaburzenia zdrowia Odżywianie to niezbędna i podstawowa czynność jaką wykonuje każdy żywy organizm. Pokarm dostarcza nam wielu niezbędnych do życia składników: *energetycznych, *budulcowych, *regulujących. Nie jest, więc bez znaczenia co jemy. Nieprawidłowy tryb odżywiania może prowadzić do różnych chorób, schorzeń. Najczęstszymi zaburzeniami rozwoju występującymi u dzieci i młodzieży są: - nadwaga - otyłość - niedobór masy ciała - anoreksja - bulimia

Zaburzenia zdrowia Nadwagę określa się jako nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie w stosunku do beztłuszczowej masy ciała występujący w stopniu umiarkowanym. Otyłość definiuje się jako nadmiar tkanki tłuszczowej występujący w stopniu zaawansowanym. Otyłość zaburza wszystkie aspekty zdrowia (fizyczne, psychiczne i społeczne) młodego człowieka, ogranicza jego potencjał rozwojowy, możliwości życiowe i obniża jakość życia. Funkcjonowanie dziecka otyłego w szkole bywa utrudnione, ze względu na często występującą niechęć do zajęć wymagających sprawności fizycznej i związaną z tym izolacją od grupy rówieśniczej.

Nadwaga Nadwaga – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne. Nadwaga staje się typową cechą w populacjach, gdzie nie ma problemów z brakiem żywności i dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej. Nadwaga osiągnęła rozmiary epidemii na całym świecie. Szacuje się, że ponad 1,4 mld ludzi na świecie żyje z nadwagą bądź z otyłością. Liczba osób z nadwagą stale się powiększa i dotyczy to wszystkich grup wiekowych. Zdrowe ciało potrzebuje niewielkiej ilości tłuszczów do prawidłowego działania hormonów, układów rozrodczego i odpornościowego, jako amortyzatora we wrażliwych miejscach oraz jako zapasów energii do przyszłego wykorzystania. Jednak zgromadzenie zbyt dużej ilości tłuszczów może prowadzić do upośledzenia ruchów i gibkości, jak również zmienia wygląd ciała.

Otyłość W powstawaniu otyłości są przyczyny genetyczne, ale także ogromną rolę odgrywają czynniki środowiskowe: -nieprawidłowy utrwalony w rodzinie sposób żywienia - niska aktywność ruchowa (co powoduje brak możliwości wydatkowania energii i jej magazynowanie w postaci tkanki tłuszczowej).

Niedobór masy Niedobór masy to nieprawidłowy przyrost masy ciała w stosunku do wzrostu na niekorzyść masy ciała. Przyczyną są czynniki genetyczne oraz wpływ środowiska czyli sposób żywienia czy też przebyte lub aktualne choroby oraz negatywne bodźce emocjonalne. Niedowaga przejawia się: *osłabieniem systemu odpornościowego, *osłabieniem kości, niskim ciśnieniem krwi, *anemią, *uczuciem nieustannego zimna, *nieregularną miesiączką.

BM I= Nadwaga Waga prawidłowa Niedowaga Otyłość Chłopcy: dziewczyny: BMI< 16,5 BMI < 16,4 Chłopcy: dziewczyny: 16,5<BMI< 23,2 16,4<BMI< 23 BM I= Niedowaga Otyłość Chłopcy: dziewczyny: 23,2< BMI< 24,2 23<BMI <23,9 Chłopcy: dziewczyny: BMI >24,2 BMI > 23,9

Bulimia Bulimia (żarłoczność psychiczna – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Objawy bulimii to: -powtarzające się okresy żarłoczności i poczucie braku kontroli nad jedzeniem - regularne prowokowanie wymiotów, używanie środków przeczyszczających lub odwadniających, ścisłych diet lub intensywnych ćwiczeń po epizodach obżarstwa, by nie utyć - utrzymywanie się stałego poczucia winy i mniejszego wartości własnej oraz wysokiego poziomu lęku, czasami depresji.

Objawy bulimii Na pierwszy rzut oka objawy bulimii mogą być niedostrzegalne, chora osoba utrzymuje bowiem prawidłową wagę lub ma nieco nadwagi. Czasami ma lekko opuchniętą twarz. Podobnie jak anorektyczka, jest zafascynowana jedzeniem, wiele czyta na ten temat, zna na pamięć tabele kalorii różnorodnych produktów. Nieraz po wspólnym obfitym posiłku chodzi do toalety i wymiotuje, zagłuszając charakterystyczny dźwięk np. włączonej suszarki. Z reguły jednak do uczty zasiada, gdy nikogo nie ma w domu lub w nocy, by uniknąć przyłapania na gorącym uczynku. Dlatego choroba przez długi czas może zostać niezauważona.

Anoreksja ( jadłowstręt psychiczny) Jadłowstręt psychiczny – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Podstawowe objawy anoreksji to: - Utrata masy ciała ponad 15 % w stosunku do masy należnej do wzrostu - Nie odparty lęk przed przybraniem na wadze lub wręcz otyłością, mimo rzeczywistego niedoboru masy. - Zaburzone postrzeganie swojego ciała - Zanik okresu u dziewcząt już miesiączkujących lub nie pojawienie się pierwszej mimo innych objawów dojrzewania. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14. a 18. rokiem życia.  

Cechy anorektyczek Głównymi cechami anoreksji jest m. in. usiłowanie kontrolowania własnego świata i radzenia sobie z napotkaną traumą poprzez restrykcje w przyjmowaniu pokarmów. Powodem może być również potrzeba wewnętrznej czystości lub perfekcjonizm. Spotyka się także inne powody, jak chęć bycia lekkim czy pragnienie poniesienia kary. Chorzy często rezygnują ze spożycia mięsa lub przechodzą na wegetarianizm. Ilość przyjmowanego pożywienia ulegają znacznemu zmniejszeniu, co prowadzi do spadku masy ciała, często o ponad 15%. Obecnie rozpoznaje się tzw. niezidentyfikowany typ anoreksji, której źródłem są media, powodujące nienaturalne postrzeganie ludzkiego ciała i zaniżającą samoocenę młodzieży.

Leczenie anoreksji Anoreksja często wymaga leczenia szpitalnego, z powodu skrajnego wyniszczenia, na skutek którego dochodzi do takich zaburzeń funkcjonowania organizmu , że zagrożone jest życie pacjentki. W dalszym leczeniu uczestniczy psychiatra, psycholog, dietetyk, wymagana jest współpraca rodziny i najbliższych. Według różnych badań całkowicie wyleczenie jest możliwe jest u 30-77 %, u części udaje się uzyskać częściową poprawę. Niestety u 5% w obserwacji pięcioletniej następuje zgon.