Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowy styl życia.
Prawidłowe żywienie uczniów
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
stanów fizjologicznych.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY

AUTORZY PROJEKTU Klasa I- II- III GIMNAZJUM

 CELE: PROPAGOWANIE WZORCÓW DOBREGO ODŻYWIANIA; PROPAGOWANIE AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ ; KSZTAŁTOWANIE ŚWIADOMOŚCI STYLU ŻYCIA NA WŁASNE ZDROWIE, WYKORZYSTANIE W PRACY WIEDZY SZKOLNEJ.  DZIAŁANIA : ZAJĘCIA TECHNICZNE: układanie jadłospisów. MATEMATYKA: obliczanie BMI- wskaźnik masy ciała. CHEMIA: uczymy się czytać etykiety produktów. BIOLOGIA: piramida żywieniowa, uprawy ekologiczne, żywność modyfikowana. PLASTYKA/ZAJĘCIA ARTYSTYCZNE: potrawy na obrazach. JĘZYK NIEMIECKI: potrawy z Niemiec – jadłospis, który rozumiemy. JĘZYK ANGIELSKI: potrawy w Wielkiej Brytanii- jadłospis, który rozumiemy. GEOGRAFIA: potrawy regionalne. SAVOIR VIVRE : dobre maniery przy stole. PROJEKT GIMNAZJALNY 2015/2016

REALIZACJA PROJEKTU TRWAŁA 2 MIESIĄCE. W TYM CZASIE REALIZOWALIŚMY NA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTACH ZAŁOŻONE CELE W RAMACH ZAJĘĆ LEKCYJNYCH

POSZUKIWALIŚMY LITERATURY I MATERIAŁÓW W BIBLIOTECE SZKOLNEJ ORAZ W INTERNECIE

BRALIŚMY UDZIAŁ W SPOTKANIU WARSZTATOWYM DOTYCZĄCYM: „ZDROWEGO ŻYWIENIA” ZORGANIZAOWANYM PRZEZ PANIE Z SANEPIDU

Technika

 Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych  Przez pojęcie "normy żywienia" rozumiemy ilość energii oraz zapotrzebowanie składników odżywczych

10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2. Zapobiegaj nadwadze i otyłości. 3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii. 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. 5. Spożywaj z umiarem mięso i jego zamienniki. Wybieraj codziennie inny produkt z tej grupy. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7. Ograniczaj jedzenie, w szczególności produktów zwierzęcych, a także zawierających cholesterol. 8. Unikaj cukru i słodyczy. 9. Ograniczaj spożycie soli. 10. Uprawiaj sport

 Produkty, które powinny być podstawą naszej diety są umieszczone na dole piramidy;  Im niższe piętro piramidy tym więcej porcji danych produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia;  Podstawą naszego wyżywienia powinny być produkty zbożowe, natomiast najmniej w ciągu dnia powinniśmy spożywać produktów tłuszczowych.

 Ruch korzystnie wpływa na kondycje fizyczną, sprawność umysłową oraz pomaga zachować prawidłową sylwetkę;  Ruszaj się co najmniej 60 minut dziennie!

 Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa, np. zielone (szpinak, sałata, brokuły) lub pomarańczowe (marchew, dynia, pomidory);  Dietę należy wzbogacić także w owoce, ale w mniejszych ilościach (3 porcje dziennie) ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.  Wybierajmy warzywa i owoce przede wszystkim w formie surowej.  Porcje warzyw i owoców możemy zastąpić sokiem, najlepiej warzywnym lub owocowo-warzywnym.

 Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu;  Ponadto zawierają niezbędne składniki mineralne oraz witaminy, a także błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit;  Spośród produktów zbożowych wybierajmy pieczywo z pełnego ziarna, kaszę gryczana i jęczmienną, brązowy ryż oraz makaron razowy;

 Do grupy produktów zbożowych zaliczamy: pieczywo jasne (np. chleb baltonowski, kajzerki…) pieczywo ciemne (chleb pełnoziarnisty, grahamki…) kasze (gryczana, jaglana, pęczak…) ryż (brązowy, biały…) makarony płatki owsiane, musli… ziemniaki

 Mleko i przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, niezbędnym do budowy mocnych kości i zębów.  Do produktów mlecznych zaliczamy:  mleko  jogurty  kefiry  maślanki  sery żółte i twarogi

 Do produktów białkowych zaliczamy:  mięso  ryby  jaja  nasiona roślin strączkowych  orzechy

 Produkty te stanowią dobre źródło wartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B;  Ważne, aby z mięs wybierać kawałki o mniejszym udziale tłuszczu, np. drób (bez kaczki), cielęcinę, chudą wołowinę.

 Do tej grupy zaliczamy:  oleje roślinne  masło  margaryna  Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do żywności!  Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z ryb, orzechów i olejów roślinnych (rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek);

 Do smażenia najlepiej wybierz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy;  Unikaj produktów o dużej zawartości cholesterolu (podroby) i izomerów trans kwasów tłuszczowych (ciasteczka, chipsy, hamburgery, frytki)  W diecie tłuszcze należy ograniczyć do 25 gramów dziennie;

Przestrzegaj Piramidy Zdrowego Żywienia a także stosuj się do następujących rad…

 Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie;  Każda grupa produktów spożywczych jest źródłem innych cennych dla zdrowia składników odżywczych  np. produkty mleczne dostarczają wapnia i białka, ale nie zawierają witaminy C, którą zawierają m.in. owoce i warzywa.

 Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów;  Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej!

 Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę!  Sól kuchenną należy ograniczyć do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka);  Ilość ta obejmuje łącznie sól pochodzącą z artykułów spożywczych oraz tę, którą zużywamy, dosalając potrawy;  Potrawy doprawiaj ziołami!  Odstaw słone przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki solone).

Wpływ soli na organizm:  Zwiększa ciśnienie tętnicze krwi;  Zwiększa wydalanie wapnia z organizmu;  Może uszkodzić błonę śluzową żołądka;

Wpływ przypraw na organizm:  Obniżają ciśnienie krwi (kozieradka siewna – składnik mieszanki „curry”; melisa);  Nie podrażniają błony śluzowej żołądka (czarnuszka siewna – dodawana do pieczywa);  Uspokajają (bazylia, melisa, koper ogrodowy);  Przyspieszają trawienie (estragon, kozieradka, kolendra, koper włoski);  Wzmagają apetyt (estragon, melisa, tymianek, rozmaryn, kminek, kolendra, koperek, koper włoski);  Zapobiegają wzdęciom (jałowiec pospolity, kminek zwyczajny, koper włoski);

 Dzieci powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody;  W przypadku, kiedy w danym dniu wysiłek fizyczny jest intensywniejszy, np. odbywają się zajęcia wf-u, podaż płynów powinna być znacznie większa;  Wybieraj wodę, niesłodzone herbatki owocowe, soki warzywne i owocowo-warzywne oraz soki owocowe;

Czyli jak wygląda jedna porcja!

1 porcja warzyw to: 1 średniej wielkości warzywo, np. pomidor, ogórek Filiżanka krojonych surowych warzyw

1 porcja owoców to: 1 średniej wielkości owoc, np. jabłko, gruszka, mandarynka ½ dużego owocu, np. pomarańcza, grejpfrut, banan 1 szklanka owoców jagodowych, np. malin, porzeczek ½ szklanki soku owocowego ze świeżych owoców

1 porcja produktów zbożowych to: 1 kromka chleba 1 mała bułka ½ dużej bułki (np. Grahamka) ½ szklanki ugotowanego makaronu, ryżu, kaszy ¾ szklanki płatków zbożowych

1 porcja mleka i produktów mlecznych to: 1 szklanka mleka 2% 1szklanka maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego Mały jogurt owocowy (ok. 150g) 100g sera białego półtłustego (2-3 plastry) 2 plastry sera żółtego (ok. 40g)

1 porcja produktów białkowych to: 1 mały filet z kurczaka, indyka, ryb (80-100g) 6 plasterków polędwicy, kiełbasy 4 plastry szynki 1 jajko 1 łyżka nasion, pestek, orzechów (10-12g)

1 porcja tłuszczu to: 1 płaska łyżeczka masła, margaryny (5g – wystarczy do posmarowania 1 kromki) 1 łyżka oleju (12-15g)

Produkty w diecie i, na które należy zwrócić szczególną uwagę:  warzywa: głównie surowe  owoce  przede wszystkim sezonowe  surowe

Produkty w diecie, na które należy zwrócić szczególną uwagę:  orzechy, migdały, nasiona  kefiry i jogurty naturalne  kasze  jaglana  gryczana,  krakowska  ryż brązowy

Produkty w diecie, na które należy zwrócić szczególną uwagę:  ryby  tłuste  ryby morskie  oliwa i oleje tłoczone na zimno  warzywa strączkowe:  soja  soczewica  fasola  groch  cieciorka

 fast-foodów  słodyczy  konserw  tłuszczów przetworzonych  produktów wędzonych  słodkich napojów  soli  białego pieczywa

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ