Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Advertisements

Zalety: Uprawę owsa cechują małe wymagania glebowe, co oznacza, że owies może być uprawiany wszędzie Istnieje długa tradycja uprawy tego zboża.
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Witam, nazywam się Liwia Gaca.
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Zanieczyszczenie Gleb.
ZANIECZYSZCZENIA POWIETRZA, GLEBY I WODY
Przygotował Wiktor Staszewski
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
NAWOZY SZTUCZNE ZALETY I WADY
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Rolnictwo ekologiczne
Zanieczyszczenie powietrza, gleby i wody
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
BIOPALIWA.
Zastosowania chemii „Życie to tylko chemia. Tu kropla, tam strużka, a wszystko się zmienia. Niewielki łyk sfermentowanych soków i nagle człowiek zdolny.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
SÓL – dobro czy zło?.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ZANIECZYSZCZENIA WÓD Przygotowała Janina Pionk- Fularczyk
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZANIECZYSZCZENIA ŚRODOWISKA
Badanie wód jezior lobeliowych
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia w ochronie środowiska
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Światowy Dzień Ziemi Opracowanie projektowe Jagoda Kubicka Joanna Zielińska Kl II c.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Ekologia wokół nas..
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Wykonała: Barbara Minczewska
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
EKOLOGIA.
GMO.
Stymulator rozwoju owoców
Rolnictwo ekologiczne
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zanieczyszczenie Gleb. Jacek Kunka. jest to powierzchniowa warstwa skorupy ziemskiej powstała ze skały macierzystej, będącą siedliskiem życia producentów.
Zapis prezentacji:

Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e

Współczesne rolnictwo – rolnictwo przemysłowe

Współczesne rolnictwo to rolnictwo przemysłowe nastawione na maksymalną wydajność i maksymalny zysk. Najważniejsze zasady rolnictwa przemysłowego to: 1. Monokultura, czyli uprawa jednego gatunku rośliny na dużym obszarze, co pozwala na mechanizację siewu, pielęgnacji i zbiorów. 2. Wprowadzanie wysokoplennych odmian, czyli odmian dających wysoki plon, ale często mało odpornych. 3. Chemizacja rolnictwa, czyli stosowanie dużych ilości nawozów sztucznych w celu podniesienia wydajności oraz środków ochrony roślin (tzw. pestycydów) w celu ochrony mało odpornych roślin przed szkodnikami. 4. Przemysłowy chów zwierząt, czyli hodowla stad liczących kilka, a nawet kilkanaście tysięcy sztuk zwierząt wysoko wydajnych odmian.

Chemizacja rolnictwa Jednym z elementów rolnictwa przemysłowego jest chemizacja czyli stosowanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.

Nawozy sztuczne Nawozy sztuczne to produkty przemysłowe otrzymywane przez przeróbkę surowców mineralnych, stosowane jako środki wzbogacające glebę w składniki niezbędne dla rozwoju roślin. Nawozy sztuczne mogą być jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe (biorąc pod uwagę jako składniki: azot, fosfor, wapń i potas). Wynika stąd podstawowy podział nawozów sztucznych na: nawozy azotowe, nawozy fosforowe, nawozy potasowe i nawozy wapniowe.

Środki ochrony roślin Środki ochrony roślin – substancje lub ich mieszaniny oraz żywe organizmy, przeznaczone do ochrony roślin uprawnych przed organizmami szkodliwymi, niszczenia niepożądanych roślin, regulowania wzrostu, rozwoju i innych procesów biologicznych w roślinach uprawnych.

Zalety stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin

Nawozy sztuczne to substancje chemiczne wykorzystywane do wzbogacania gleby w makroelementy, takie jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarkę, a także mikroelementy takie jak bor, chlor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk, czy nikiel, które są niezbędne do życia roślin. Intensywna uprawa roślin jednorocznych tego samego gatunku prowadzi do wyjaławiania gleby i musi być ona wzbogacana w pierwiastki wymienione wyżej za pomocą nawozów. Nawozy sztuczne pozwalają też na dopasowanie pH gleby do wartości optymalnej dla uprawy danego gatunku roślin.

Środki ochrony roślin czyli  pestycydy umożliwiają zwiększenie produkcji żywności przez niszczenie chwastów i szkodników atakujących rośliny uprawne i płody rolne, w następstwie czego zwiększa się wydajność z hektara, a także ograniczają straty w czasie transportu i przechowywania żywności.

Wady stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin Nadmierne wprowadzenie do gleby nawozów mineralnych powoduje: Naruszenie równowagi jonowej wzmagające ubytek składników. Zanik zdolności przyswajania przez rośliny innych niezbędnych do życia składników odżywczych, np. miedzi w wyniku nadmiaru azotu, fosforu, potasu. Degradację struktury gleby. Zatrucie środowiska substancjami toksycznymi, np. metalami.

Badania wykazały szkodliwy wpływ pestycydów na większość organizmów żywych, w tym także ludzi. Stosowanie pestycydów w bardzo dużym stopniu przyczyniło się do zanieczyszczenia środowiska. Zanieczyszczenia gleb i gruntów mogą zmieniać właściwości fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne gleby obniżając jej urodzajność, a więc powodują zmniejszenie plonów i obniżenie ich jakości, zakłócają przebieg wegetacji roślin, niszczą walory ekologiczne i estetyczne szaty roślinnej, a także mogą powodować korozję fundamentów budynków i konstrukcji inżynierskich, np. rurociągów.

Analizując wszystkie wady i zalety stosowania nawozów oraz środków ochrony roślin należy wyciągnąć wnioski. Współczesny człowiek powinien ograniczyć stosowanie powyższych środków. Maksymalizacja zysków, wysokość plonów nie powinny być priorytetem. Zdrowie, jakość życia, przyszłe pokolenia to aspekty na których powinniśmy się koncentrować swoją uwagę.

Bibliografia: Dobrzeński B. , Zawadzki S Bibliografia: Dobrzeński B., Zawadzki S., praca zbiorowa „Gleboznawstwo” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa (1995) Kalinowska A. „Ekologia – wybór przyszłości” Biziuk M., praca zbiorowa „Pestycydy – występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie”, WNT Warszawa (2001) http://portalwiedzy.onet.pl/39812,,,,nawozy_sztuczne,haslo.html