Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie."— Zapis prezentacji:

1 Produkcja papryki w rejonie radomskim

2 Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie gminy Przytyk. -18 lat udokumentowanych (w bieżącym roku odbyły się XVIII Dni Papryki w Potworowie);

3 - 80% produkcji papryki w kraju pochodzi z okolic powiatów: przysuskiego, radomskiego i białobrzeskiego -Produkcja w tych powiatach wynosi około 62 tys. ton owoców papryki rocznie; - 850 ha użytków rolnych pod tunelami w tym powiat przysuski dominuje z pow. około 550 ha

4 Postęp w odmianach(1) -Pierwsze odmiany – z firm holenderskich -Obecnie około 30 odmian w obrocie, -50 odmian w trakcie badań (pod numerami), -Nowe odmiany o ciekawym wybarwieniu,

5 Postęp w odmianach(2) -Odporność nowych odmian na wirusa mozaiki tytoniu, wirusa mozaiki pomidora, wirusa mozaiki papryki, wirusa brązowej plamistości liści; -Nowe odmiany cenione ze względu na wczesność, plenność i dobrą jakość owoców tj. wyrównanie, bez plam i ordzawień.

6

7

8

9 Postęp w technologii(1) -Zastosowanie nawozów wieloskładnikowych; -Zastosowanie fertygacji (nawadnianie + nawożenie); -Rezygnacja ze starego sposobu nawadniania tj. zalewania rowków między rzędami na rzecz nawadniania kropelkowego;

10

11 Postęp w technologii (2) -Uprawy bezglebowe np. na wełnie mineralnej; -Komputerowe dozowanie pożywek; -Skuteczne środki ochrony roślin;

12 Postęp w technologii (3) -Wzmocnienie drewnianych konstrukcji tunelowych betonowymi słupkami dzięki czemu istniała możliwość ich poszerzenia; -Coraz częściej spotykane nowoczesne konstrukcje tuneli zblokowanych.

13

14

15

16

17 Opłacalność -Obserwowany znaczny wzrost plonu: *1200kg/225m 2 -początki uprawy; *1800kg/225m 2 – obecnie; -Wzrost kosztów produkcji (np. środki ochrony roślin, nawozy);

18 Problemy producentów z patogenami chorobotwórczymi, szkodnikami oraz chwastami (1) -uprawa papryki w monokulturze (ograniczenie techniczne oraz zbyt małe powierzchnie gospodarstw); -szereg chorób pochodzenia odglebowego (wertycylioza, fuzarioza, rizoktonioza,korkowatość i antraknoza korzeni, zgnilizna twardzikowa).

19

20

21

22 Podstawowym oraz najpewniejszym sposobem ograniczenia strat powodowanych przez wymienione choroby i szkodniki jest przedwegetacyjne odkażanie podłoża.

23 Sposoby odkażania -Odkażanie chemiczne; -Odkażanie termiczne; -Zastosowanie metod biologicznych.

24 Odkażanie chemiczne -Najlepsze efekty; -Nemazin 97 FG, Nemazin 97 XX, Nemasol 510 SC, Metabrom 98 GE, Basamid 97 GR. Odkażanie Metabromem 98 GE wykonują wyłącznie firmy specjalistyczne.

25 Odkażanie termiczne -Zabieg najczęściej wykonuje się jesienią -Para wodna nagrzewa ziemię do temp. 80- 90ºC przez 20-30 minut. -Mało popularne ze względu na koszty; -Ograniczenie techniczne (konstrukcje tuneli).

26 Biologiczna ochrona -Biologiczną ochroną roślin nazywamy proces zmian warunków biotycznych środowiska polegający na wprowadzeniu żywego organizmu w celu eliminacji organizmów chorobotwórczych lub ograniczenia ich potencjału chorobotwórczego -Vital Plus (Trichoderma viride) - Polwersum


Pobierz ppt "Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google