Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów 15 doktorów hab., prof. PŁ Absolwenci Wydziału: 4750 mgr inż. 286 dr n.t. 39 dr hab.
Wydział Chemii Spożywczej Powołanie Wydziału rozporządzeniem Ministra Szkół Wyższych i Nauki Katedra Cukrownictwa i Technologii Ogólnej Środków Spożywczych Katedra Inżynierii i Aparatury Chemicznej Katedra Technologii Owoców i Warzyw Katedra Mikrobiologii Technicznej Katedra Technologii Przetwórstwa Mięsnego
prof. dr Stanisław Zagrodzki Twórca Wydziału i I Dziekan w latach
Skład pierwszej Rady Wydziału prof. S. Zagrodzki prof. J. Jakubowska prof. J. Kroh prof. Cz. Kierebiński
Zmiana struktury organizacyjnej Wydziału. Instytut Podstaw Chemii Żywności Instytut Biochemii Technicznej Instytut Chemicznej Technologii Żywności Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Powołanie przez MEN kierunku Biotechnologia na dziennych studiach magisterskich.
Zmiana nazwy na Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii Utworzenie przy Wydziale Studium Doktoranckiego Utworzenie kierunku Ochrona Środowiska dla studiów inżynierskich Utworzenie kierunku Biotechnologia w ramach International Faculty of Engineering (IFE – PŁ) z językiem wykładowym angielskim Zmiana nazwy na Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Utworzenie kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Rodzaje studiów magisterskie 5-letnie inżynierskie 3,5 letnie magisterskie uzupełniające 1,5 letnie zaoczne inżynierskie 4-letnie podyplomowe doktoranckie 4-letnie
Kierunki studiów Technologia chemiczna – technologia żywności Biotechnologia Ochrona środowiska Technologia żywności i żywienie człowieka
WSPÓŁPRACA WYDZIAŁU Z OŚRODKAMI ZAGRANICZNYMI Uniwersytety: 20Uniwersytety: 20 Instytuty Badawcze: 7Instytuty Badawcze: 7 Laboratoria: 5Laboratoria: 5 Firmy: 15Firmy: 15
Rada Wydziału w 2006 roku