Nazywam się Krzysztof Dzierbunowicz. Jestem uczniem klasy II Gimnazjum im. Saperów Polskich w Drawnie. Korzenie mojej rodziny od wielu pokoleń związane.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Advertisements

Doświadczenia ośrodków EURO INFO w upowszechnianiu wśród polskich przedsiębiorców informacji na temat oznakowania CE Anna Hutyra Centrum EURO INFO w Gdańsku.
Dwójka-Szkoła z klasą- uczniowie z pasją Przygotowała: Daria Drozda Klasa 6 A.
PROSTE ZASADY NA ODPADY Magdalena Mirosław kl IIIB.
Wielkanoc. Wspomnienie Świąt Wielkanocnych Pytaliśmy naszych Uczniów nt. tradycji Wielkanocnych. Otrzymaliśmy zdjęcia i wypowiedzi droga mailową. Dzielimy.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
KAZUSY – prawo spadkowe mgr M.Dziwoki. Ewa zmarła 12 grudnia 2012r. Nie pozostawiła testamentu. Jej rodzina to: a)Ojciec b)Matka (zmarła w 2008r.) c)Małoletnia.
MATLOS „JAK TEORIA MA SIĘ DO PRAKTYKI?”. Cel projektu: Sprawdzamy, jaka jest zależność między prawdopodobieństwem a częstością zdarzenia.
W tym etapie gry, byliśmy w Muzeum W Gliwicach na Oddziale Odlewnictwa Artystycznego.
TAJEMNICE DRZEW Szkoła z klasą 2.0. Realizację programu rozpoczęliśmy od wyjaśnienia pojęcia TIK TIK czyli technologie informacyjno- - komunikacyjne to.
Zapraszamy do naszego przedszkola. O PRZEDSZKOLU -NASZE PRZEDSZKOLE DZIAŁA OD PONAD 50 LAT -STARAMY SIĘ ABY NASZA PLACÓWKA BYŁA BEZPIECZNA I PRZYJAZNA.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres finansowy Warszawa, 06 kwietnia 2016r.
HISTORIA NADLEŚNICTWA GNIEZNO i miejscowych lasów Wykonanie: Julia Czechowska Szkoła Podstawowa Nr 1 w Słupcy Klasa IV.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
Nadleśnictwo Wichrowo. Adres : Wichrowo 2, Dobre Miasto (województwo warmińsko - mazurskie ). Przynależność : Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych.
Czyli Jędrki, Emki i Zuźki. Każdy człowiek ma w sobie wielkie możliwości, musi je tylko odkryć !
Wprowadzenie Celem naszej prezentacji jest przypomnienie podstawowych informacji na temat bezpiecznego powrotu do domu i nie tylko. A więc zaczynamy…;)
Nadleśnictwo Tomaszów jest najbardziej wysuniętym na południowy wschód nadleśnictwem Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie. Gospodaruje na.
Szkoła Podstawowa im. Kornela Makuszyńskiego w Pniewie.
Historia to świadek czasu, światło prawdy, życie pamięci, nauczycielka życia, zwiastunka przyszłości...
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w STYCZNIU? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców z.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
NADLEŚNICTWO PISZ Opracowali: Natalia Brózda, Karolina Kęs, Michał Szczyrbak z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Szkoły Podstawowej im. Batalionów Chłopskich.
„Książki nie mają właściwości róż, dlatego nie szukajmy wciąż najświeższych”
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Przygotowała Dominika Karpińska - psycholog. Nie każdy ból dorastania jest depresją, ale też nie każdy można zbyć wzruszeniem ramion i stwierdzeniem;
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Moja Patronka. J. Karpińska, P. Ratajczak, A. Zając DROGA DO PATRONA i PIEŚNI MOJEJ SZKOŁY! "...Jam jest Polska, Ojczyzna twoja, ziemia Ojców, z której.
Nadleśnictwo w Złotym Potoku. Co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo – podstawowa jednostka gospodarcza i organizacyjna w strukturze Lasów Państwowych.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Bajkowy wąż Praca wykonana przez uczennice: kl. 2b – Aleksandrę Czyżowicz i 3 – Martynę Staszczyk Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Starym.
NASZE NADLE Ś NICTWO NADLE Ś NICTWO BE Ł CHATÓW Pod zarządem Nadleśnictwa Bełchatów znajduje się prawie hektarów lasów. Leśnicy z Nadleśnictwa.
Spis treści: 1. Strona główna Strona główna 2. Spis treści Spis treści 3. Położenie Położenie 4. Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa 5. Plac Zabaw Plac.
Nadleśnictwo Marcule. Decyzją Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dniem 1 stycznia 1992 r. zostaje na nowo utworzone Nadleśnictwo.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Czy umiesz się uczyć? Relacja z konferencji Profesora Tony’ego Buzana.
Nasze Nadleśnictwo Jak i gdzie spędzić aktywnie czas wolny?
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Nasze Nadleśnictwo Mieszkowice Dzień dobry! Witamy w Nadleśnictwie Mieszkowice – naszym Nadleśnictwie, naszym lesie…. Historia Nadleśnictwa, to las i ludzie.
Strategia Rozwoju Powiatu Kluczborskiego planowanie strategiczne w JST Małgorzata Ziółkowska tel kom
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Mauzoleum Gen. Józefa Bema Wzniesione zostało w 1929 r. w północnej części parku miejskiego. Kamienny sarkofag wsparty na sześciu kolumnach chowa prochy.
Nadleśnictwo Nowy Targ – podstawowe informacje
Samorząd Uczniowski Na podstawie działania Samorządu w ZS7 w Chojnicach.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
NASZE NADLEŚNICTOWO to Nadleśnictwo Trzebież, które ma swoją siedzibę w Zalesiu.
# Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii LIDAR 1 15 Sep 2010 Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii.
OCHRONA NADLEŚNICTWA CHRZANÓW LEŚNIK TO BARDZO WAŻNY ZAWÓD. DLACZEGO? TO BARDZO PROSTE PYTANIE. OTÓŻ BEZ NICH NA ŚWIECIE BYŁOBY O WIELE MNIEJ GATUNKÓW.
BURZA MÓZGÓW  Pierwszym etapem w pracy nad filmem były długie godziny rozmyślań nad doświadczeniem, które by nas naprawdę zaciekawiło i spełniało wymogi.
{ NADLEŚNICTWO OSTRÓW MAZOWIECKA –WCZORAJ, DZIŚ I JUTRO…
Rodzina Tomka Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Poznajcie wielkiego detektywa Eugeniusza Łodygę.
Mosty Karolina Nielipińska 573 km. 248 km.. DOSŁOWNIE –Rodzaj przeprawy w postaci budowli inżynierskiej, której konstrukcja pozwala na pokonanie przeszkody.
KRÓTKA HISTORIA KSIĄŻKI
, + - = 0,5 CZYTAJ DOKŁADNIE ZADANIA I POLECENIA. IM TRUDNIEJSZE ZADANIE, TYM BARDZIEJ WARTO JE PRZECZYTAĆ KILKA RAZY.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Czy według Państwa potrzebne są w szkole zajęcia dodatkowe?
Wstęp do Informatyki - Wykład 3
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
Moduł 3 – przygotowujemy kampanię mailową
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Gry i zabawy z dawnych lat webquest
Zapis prezentacji:

Nazywam się Krzysztof Dzierbunowicz. Jestem uczniem klasy II Gimnazjum im. Saperów Polskich w Drawnie. Korzenie mojej rodziny od wielu pokoleń związane są z piękną ziemią drawieńską. Tutaj, po II wojnie światowej osiedlili się moi pradziadkowie, tu mieszkają moi dziadkowie oraz wychowywali się i mieszkają moi rodzice i ja.

Produkt, który opisałem w pracy konkursowej to: „Kiełbasa dzika z nad Drawy.” Kiełbasa ta jest wytwarzana metodą domową od trzech pokoleń. Przepis pochodzi od pradziadka Józefa. Wielokrotnie próbowaliśmy modyfikować, ulepszać, zmieniać, ale receptura pradziadka okazała się tą najlepszą. Okres wytwarzania kiełbasy w naszej rodzinie trwa już od około 60 lat. Robiona jest obowiązkowo i zawsze – w okresie Wielkanocy oraz Bożego Narodzenia, zdarza się również produkcja kiełbasy tzw. spontaniczna, w miarę potrzeb rodziny. Walory estetyczne. Kiełbasa serwowana w moim domu.

Walory przyrodniczo-krajobrazowe Drawna i okolic stwarzają doskonałe warunki nie tylko do wypoczynku lecz również do polowań na dziką zwierzynę, w których od 39 lat uczestniczy mój dziadek Szymon, syn pradziadka Józefa. Dziadek Szymon i babcia Teresa na balu myśliwskim

W roku 1977 mój dziadek Szymon - tata mojej mamy wstąpił do koła łowieckiego,,Drawa” w Drawnie. Z polowań przywoził wspaniałe okazy dzików, saren czy jeleni. W okresie, gdy niemal wszystko było na kartki, dziadek Szymon wyrabiał kiełbasę dla swojej 8 osobowej rodziny. Zmodyfikował przepis swojego ojca i od tego czasu do kiełbasy zawsze dodawana była dziczyzna. Niełatwo było nakarmić wielodzietną rodzinę, dziadek musiał się bardzo starać. Wujek Michał i dzik

Moja mama jest drugim dzieckiem z sześciorga rodzeństwa. Mama opowiadała mi, że każde święta kojarzą jej się właśnie z zapachem tej swojskiej kiełbasy oraz świniobiciem, jak również z okazami dzików, które dziadek przywoził z polowań. Do dzisiaj zresztą tak jest, lecz wieprzowinę pozyskujemy od lokalnych rolników, którzy hodują trzodę chlewną. Wielkanoc u babci i dziadka 2014

Nie ukrywamy, że dziadkowi w świniobiciu towarzyszył czasami lokalny masarz – pan Mieczysław Maciąg, bez którego prawie żadne świniobicie w Drawnie się nie odbywało. Przez ponad 60 lat swojej działalności pan Maciąg zgromadził mnóstwo narzędzi, które wykorzystywał w pracy podczas produkcji kiełbas w domach Drawian. Pan Maciąg przy wędzarni

Na użytek konkursu pan Maciąg pozwolił mi sfotografować wszystkie akcesoria, których również używał mój pradziadek Józef podczas świniobicia. Używał on identycznych skrobaczek, noży, maszynek, sitek. Przy tej pracy pomagał mu jego syn, a mój dziadek – Szymon. Wędzili oni wówczas kiełbasę w wędzarni poniemieckiej, która znajdowała się na strychu domu przy ulicy Szkolnej 14. Dom mojego pradziadka nadal stoi, jednak wędzarnia spłonęła w latach 80-tych.

Skrobaczki Noże do maszynkiMaszynki Ramię podnośnikowe Haki i skrobaczki Maszynka do mięsa

Obecnie dziadkowi pomagają przy robieniu kiełbasy niemal wszyscy. Wujek Michał – brat mojej mamy, połknął już bakcyla i bez najmniejszego problemu sam wytwarza kiełbasę z przepisu pradziadka. Mieszka w Dobrzanach i przy swoim domu ma również wędzarnię, którą sam zbudował. Wujek jest myśliwym a zamiłowanie do myślistwa wszczepił w niego dziadek Szymon i on również uczestniczy w polowaniach z kołem łowieckim,,Knieja”. Szerokie zainteresowania leśnictwem są w mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat, pradziadek Józef był pracownikiem Nadleśnictwa Drawno, dziadek Szymon myśliwym od lat 39, wujek Michał skończył technikum oraz studia leśne i pracuje jako leśniczy, jest też myśliwym. Mój kuzyn Waldek jest w ostatniej klasie technikum leśnego i również chce zostać myśliwym, aby podtrzymać tradycję rodzinną.

Wujek Michał O wujku Michale Album na 60-lecie koła łowieckiego „Knieja” Koło łowieckie „Knieja” – 60 lecie Album – wujek Michał

Składniki potrzebne do wytworzenia kiełbasy to: Dzik i sarna – 30 kg – upolowana przez wujka lub dziadka podczas polowania zbiorowego lub indywidualnego na dziewiczo czystych terenach Drawieńskiego Parku Narodowego lub w jego otulinie lub w lasach Nadleśnictwa Drawno bądź Dobrzany.Dzik i sarna – 30 kg – upolowana przez wujka lub dziadka podczas polowania zbiorowego lub indywidualnego na dziewiczo czystych terenach Drawieńskiego Parku Narodowego lub w jego otulinie lub w lasach Nadleśnictwa Drawno bądź Dobrzany. Boczek lub łopatka wieprzowa.Boczek lub łopatka wieprzowa. Sól peklowa – 90 dkg.Sól peklowa – 90 dkg. Pieprz ziarnisty do zmielenia lub grubo zmielony – 15 dkg.Pieprz ziarnisty do zmielenia lub grubo zmielony – 15 dkg. Czosnek – ząbki już obrane - 15 dkg.Czosnek – ząbki już obrane - 15 dkg. Jelita wieprzowe cienkie. Jelita kupujemy w masarni u,,Niedźwiedzia”.Jelita wieprzowe cienkie. Jelita kupujemy w masarni u,,Niedźwiedzia”. Majeranek – 3 paczki.Majeranek – 3 paczki. Jałowiec – kilka ziaren.Jałowiec – kilka ziaren. Dzik i sarna – 30 kg – upolowana przez wujka lub dziadka podczas polowania zbiorowego lub indywidualnego na dziewiczo czystych terenach Drawieńskiego Parku Narodowego lub w jego otulinie lub w lasach Nadleśnictwa Drawno bądź Dobrzany.Dzik i sarna – 30 kg – upolowana przez wujka lub dziadka podczas polowania zbiorowego lub indywidualnego na dziewiczo czystych terenach Drawieńskiego Parku Narodowego lub w jego otulinie lub w lasach Nadleśnictwa Drawno bądź Dobrzany. Boczek lub łopatka wieprzowa.Boczek lub łopatka wieprzowa. Sól peklowa – 90 dkg.Sól peklowa – 90 dkg. Pieprz ziarnisty do zmielenia lub grubo zmielony – 15 dkg.Pieprz ziarnisty do zmielenia lub grubo zmielony – 15 dkg. Czosnek – ząbki już obrane - 15 dkg.Czosnek – ząbki już obrane - 15 dkg. Jelita wieprzowe cienkie. Jelita kupujemy w masarni u,,Niedźwiedzia”.Jelita wieprzowe cienkie. Jelita kupujemy w masarni u,,Niedźwiedzia”. Majeranek – 3 paczki.Majeranek – 3 paczki. Jałowiec – kilka ziaren.Jałowiec – kilka ziaren. Wujek Michał i dzik 2012

1.Mięso pokroić w grubą kostkę i zasypać solą peklową, następnie bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 48 godzin do pomieszczenia w temperaturze max +5 stopni C. 2.Po tym czasie wyjąć mięso z pojemnika i posortować według klasyfikacji grubości sita. Zmielić mięso i czosnek. 1.Mięso pokroić w grubą kostkę i zasypać solą peklową, następnie bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 48 godzin do pomieszczenia w temperaturze max +5 stopni C. 2.Po tym czasie wyjąć mięso z pojemnika i posortować według klasyfikacji grubości sita. Zmielić mięso i czosnek. Wykonanie: Mięso do zmielenia

3. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy z przyprawami.Mieszanie kiełbasy musi odbywać się tak długo, aż mięso nie będzie przylegać do dłoni. Mięso zmielone

4. Za pomocą maszynki ręcznej, po założeniu na nią lejka – rurki oraz jelit nabijamy na jelita kiełbasę i formujemy je na odpowiednią długość. Nabijanie kiełbas w jelita Gotowe do tworzenia pętek i wędzenia

5.Po wyschnięciu kiełbas wędzimy w przydomowej wędzarni drewnem liściastym (buk, olcha) lub drewnem owocowym (wiśnia, jabłoń) około pół godziny na mocnym ogniu. Następnie pół godziny wędzimy kiełbasę tzw. zimnym dymem. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz a następnie po 2 godzinach zostawiamy otwarte drzwi wędzarni na kolejne pół godziny i dowędzamy małym ogniem. Wędzenie

Cały proces wędzenia trwa około 2,5 godziny, należy być bardzo ostrożnym, aby kiełbasa się nie uwędziła za mocno. Wujek Michał przy wędzarni Po uwędzeniu

Wszyscy mężczyźni w rodzinie biorą udział w produkcji kiełbas, bo roboty przy tym jest co niemiara! Kiełbasa z wędzarni

Najwspanialszy moment jest wtedy, gdy dziadek wynosi z wędzarni drążek z kiełbaskami, a my możemy spróbować jej, takiej gorącej, prosto z kijka. Tego smaku nie zapomni się nigdy, proszę mi wierzyć… Jest ona, soczysta zaraz po uwędzeniu, krucha, chuda, średnio rozdrobniona, pachnąca czosnkiem i jałowcem o barwie brązowej, przepyszna, o niepowtarzalnym smaku. Najwspanialszy moment jest wtedy, gdy dziadek wynosi z wędzarni drążek z kiełbaskami, a my możemy spróbować jej, takiej gorącej, prosto z kijka. Tego smaku nie zapomni się nigdy, proszę mi wierzyć… Jest ona, soczysta zaraz po uwędzeniu, krucha, chuda, średnio rozdrobniona, pachnąca czosnkiem i jałowcem o barwie brązowej, przepyszna, o niepowtarzalnym smaku.

Teraz wszystko przejęły ubojnie, gdzie trudno już jednak doszukać się klimatu dawnych czasów i specyfiki ówczesnych rytuałów. Dziękuję za uwagę! Teraz wszystko przejęły ubojnie, gdzie trudno już jednak doszukać się klimatu dawnych czasów i specyfiki ówczesnych rytuałów. Dziękuję za uwagę!