Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Budowa chemiczna organizmów
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Jak oddychamy?.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Odżywiaj się zdrowo 1.
Naturalne źródła węglowodorów
Zapis prezentacji:

Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze

Składniki odżywcze – niezbędne do życia substancje chemiczne, dostarczane do organizmu z pokarmem.

Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: - budulcowe: białka i sole mineralne - energetyczne: tłuszcze i cukry - regulujące: sole mineralne i witaminy

BIAŁKA Białka to związki organiczne, zbudowane z aminokwasów. Są najważniejsze w budowie każdego żywego organizmu. Budują: - wszystkie tkanki i komórki - hormony i enzymy - krew i przeciwciała

Białka dzielimy na: - pełnowartościowe (zwierzęce) zawierające wszystkie rodzaje aminokwasów potrzebnych do budowy białek - niepełnowartościowe (roślinne) zawierające niepełny zestaw aminokwasów

Źródłem białek dla organizmu są: - mleko i jego przetwory - mięso - drób - ryby - jaja - rośliny strączkowe

NIEDOBÓR BIAŁKA powoduje: - upośledzenie wzrostu i rozwoju człowieka - spadek masy ciała - obniżenie odporności organizmu - ogólne osłabienie

NADMIAR BIAŁKA powoduje: - niekorzystny wpływ na wątrobę i nerki

CUKRY Cukry (węglowodany) - to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do pracy narządów wewnętrznych i pracy mięśni.

Cukry dzielą się na: - cukry proste, w których występuje od 3 do 7 atomów węgla np. glukoza i fruktoza - cukry złożone składające się z łańcuchów cukrów prostych np. skrobia

Cukry występują w: - pieczywie - słodyczach - roślinach okopowych np. marchew - owocach - kaszach i makaronach

NIEDOBÓR CUKRÓW powoduje: - rozpad białek - utratę jonów, w szczególności kationów sodu - odwodnienie organizmu

NADMIAR CUKRÓW powoduje: -otyłość (nadmiar cukrów zamieniany jest na tłuszcze)

TŁUSZCZE Tłuszcze należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie. Ich rolą w organizmie jest: - dostarczanie energii, zużywanej na utrzymanie stałej temperatury ciała oraz termoregulacja - rozpuszczają witaminy A, D, E, K dzięki czemu mogą one być łatwiej wprowadzone do krwiobiegu.

Tłuszcze dzielimy na : a) tłuszcze pochodzenia zwierzęcego b) tłuszcze pochodzenia roślinnego Drugi podział tłuszczów: a) stałe (nasycone): twarde, maziste, b) ciekłe (nienasycone).

Występowanie tłuszczów: a) zwierzęcych: -smalec -słonina -mięso wieprzowe -masło, śmietana b) roślinnych -oleje -margaryna

NIEDOBÓR TŁUSZCZY powoduje: - pogorszenie wzroku, stanu skóry, włosów i paznokci

NADMIAR TŁUSZCZY powoduje: - otyłość - podniesienie poziomu cholesterolu - przeciążenie wątroby - choroby serca

Pokazuje to piramida pokarmowa. W diecie każdego człowieka bardzo ważne są odpowiednie proporcje każdego ze składników odżywczych. Pokazuje to piramida pokarmowa.

Wykonała Anna Małkowska