„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zastanawialiśmy się nad tym, czy można zdrowo się odżywiać na Lubelszczyźnie? Stawialiśmy pytania: - o dania postne, które też służą zdrowiu? - Jakie są dania postne w różnych religiach i wyznaniach na naszym terenie?
Szukaliśmy pomysłu w religii chrześcijańskiej i żydowskiej Wiemy, że w naszej polskiej, chrześcijańskiej tradycji jest ważny post, który polega na odmówieniu sobie mięsa i czegoś, z czego można zrezygnować ze względu na wiarę. Tak też jest w Judaizmie i w Islamie.
Ale, że dziś coraz więcej ludzi nie chce żyć według wiary, a ma problemy z odżywianiem, to stosuje DIETY jako „zdrowe odżywianie”. Jaka jest różnica między POSTEM A DIETĄ? ZAPRASZAMY DO QUIZU n
„Czytaj tekst ze zrozumieniem” to nasze zadanie – zobaczymy teraz przepis na postne danie i zastanówmy się: - Co wynika z tytułu przepisu? Jakie to będzie danie? - Czy składniki w przepisie są zdrowe? - Jakie są warunki, aby przygotować potrawę? - Czy dana potrawa ma „korzenie” na Lubelszczyźnie?
Sałatka warzywna: z gotowanych jarzyn Składniki: - 2 marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 2 ziemniaki - kolba kukurydzy - szklanka czerwonej fasoli - sól, pieprz - sos: duża łyżka majonezu + 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego + utarte ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Warzywa ugotuj i pokrój w kostki, kukurydz ę ugotuj osobno i usu ń nasiona z kolby. Czerwon ą fasol ę mo ż esz doda ć z wersji konserwowej. Wszystkie składniki wymieszaj i poł ą cz z sosem czosnkowym, przypraw dla smaku sol ą i pieprzem.
PODSUMOWANIE: Czy danie jest postne? Czy danie jest zdrowe? Czy składniki dania pochodzą z Lubelszczyzny? WNIOSEK: - Można i trzeba się odżywiać zdrowo! - Można i trzeba stosować umiar w jedzeniu! - można i trzeba pamiętać o poście z powodów religijnych!