Nanobioinżynieria – studia I stopnia (inżynier) NOWOŚĆ Architektura krajobrazu – studia I stopnia (inżynier) Biotechnologia – studia I stopnia (inżynier)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Advertisements

Poziom bezrobocia rejestrowanego Stopa bezrobocia. Źródło: GUS. pomorskie 9,1% warmińsko – – mazurskie 16,5% zachodniopomorskie 13,3% kujawsko – – pomorskie.
Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej.
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Poznaniu ul. Gronowa Poznań tel fax
Oferuje kwalifikacyjne kursy zawodowe na poziomie: Szkoły Policealnej, Technikum, Zasadniczej Szkoły Zawodowej LIDER KSZTAŁCENIA DOROSŁYCH Zespół Szkół.
 TECHNIK EKONOMISTA  TECHNIK LOGISTYK  TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ  TECHNIK ORGANIZACJI REKLAMY...Zawsze szczytami chodzić nie będziesz, ale co zdobędziesz,
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Organizacyjno-Prawny.
Kształcenie w zakresie geomatyki na kierunku leśnictwo Grażyna Kamińska Katedra Urządzania Lasu, Geomatyki i Ekonomiki Leśnictwa Wydział Leśny SGGW.
Prof. nadzw. dr hab. Radosław Ignatowski Zakład Rachunkowości Międzynarodowej, Katedra Rachunkowości Wydział Zarządzania, Uniwersytet Łódzki 1 Prezentacja.

Sytuacja na rynku pracy – bezrobocie na terenie miasta Zawiercie Zawiercie, r.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Benchmarking – narzędzie efektywnej kontroli zarządczej.
Wizja rozwoju Uczelni Prof. Wiesław Józef Piekarski SPÓJRZ W PRZYSZŁOŚĆ z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Zabezpieczeń Technicznych i Zarządzania Bezpieczeństwem „POLALARM” Politechnika Warszawska Wydział.
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Na Wydziale studiuje: 1740 studentów 112 doktorantów Kadra akademicka Wydziału: 133 nauczycieli 11 profesorów.
Harmonogram rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych oraz kryteria przeliczania punktów.
Departament Zarządzania Funduszami i Projektami Unijnymi GRUPA ROBOCZA WSPIERAJĄCA PRZYGOTOWANIE KUJAWSKO – POMORSKIEGO REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO.
Projekt Regulaminu Działania Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR4 „GASTRONOMIK” Łódź, ul. Sienkiewicza 88 tel
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
ZABRZAŃSKI RYNEK PRACY – FORMY AKTYWIZACJI OSÓB BEZROBOTNYCH I POSZUKUJĄCYCH PRACY Zabrze, Powiatowy Urząd Pracy w Zabrzu.
Wydział Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów Dr inż. Barbara Niekraszewicz.
Słodkie jest wspomnienie trudów poniesionych. Cyceron.
Technik rachunkowości Czas trwania nauki: 2 lata.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Politechnika Białostocka WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Finanse i Rachunkowość Wybory ścieżki kształcenia na rok akademicki 2016/2017.
Cyfrowa Polska szansą dla rozwoju sektora ICT 1 Agnieszka Suska Naczelnik Departament Funduszy Strukturalnych Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji Gdańsk,
WYDZIAŁ NAUK O SPORCIE SPECJALNOŚĆ ODNOWA BIOLOGICZNA W SPORCIE WYDZIAŁ NAUK O SPORCIE SPECJALNOŚĆ ODNOWA BIOLOGICZNA W SPORCIE II stopień studiów.
Objęta patronatem dwóch uczelni wyższych: *Politechniki Śląskiej w Katowicach Wydziału Inżynierii Materiałowej i Metalurgii oraz * Wyższej szkoły Biznesu.

„Rozwój szkolnictwa zawodowego w Białymstoku w dostosowaniu do potrzeb rynku pracy” Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
 Informatyk jest to osoba, która wykształciła się na specjalistę w dziedzinie nowych technologii, posiadająca wiedzę i umiejętności na temat ogółu metod.
Realizacja działań w sferze nauki w ramach PO KL PRIORYTET IV – komponent centralny Działania w ramach Priorytetu IV koncentrują się na podwyższaniu.
Technik cyfrowych procesów graficznych jest zawodem szerokoprofilowym, przygotowującym absolwenta do pracy przy procesie wytwarzania produktów poligraficznych.
CENTRALNA KOMISJA EGZAMINACYJNA ul. Łucka Warszawa tel. (022)
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdańsku.
Środki na szkolnictwo zawodowe w nowej perspektywie finansowej Iwona Nakielska Dyrektor Departamentu EFS Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
1 Studia o profilu praktycznym. Aspekty prawne i organizacyjne KONFERENCJA „PO PIERWSZE PRACA…” Konin, 18 września 2014 r. Artur Zimny Państwowa Wyższa.
I stopień Zarządzanie i inżynieria produkcji II stopień Zarządzanie i inżynieria produkcji.
Dziekan WNEI Dr Mariola Szewczyk-Jarocka
Wydział Nauk Ekonomicznych i informatyki (zajęcia w Płocku)
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Zapraszamy na studia Promocja WNEI. Wydział Nauk Ekonomicznych i Informatyki Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Płocku.
BIOLOGICZNO-CHEMICZNA Z ELEMENTAMI
Wydział Lekarsko-Biotechnologiczny i Medycyny Laboratoryjnej
MÓJ ZAWÓD.
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
ZARZĄDZANIE MUNICYPALNE
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Politechnika Opolska Początek
Wydział Lekarsko-Biotechnologiczny i Medycyny Laboratoryjnej
WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GEODEZJI
Kierunek: Zarządzanie
Specjalność Przedsiębiorczość i doradztwo biznesowe
Nowa jakość studiów II stopnia na PG
Powiślańska Szkoła Wyższa – dobry start
PRAKTYKI STUDENCKIE Informacja dla studentów
TECHNIKUM BUDOWLANE.
Międzynarodowy Rynek Pracy
TECHNIK OGRODNIK – zawód z pasją
Zapis prezentacji:

Nanobioinżynieria – studia I stopnia (inżynier) NOWOŚĆ Architektura krajobrazu – studia I stopnia (inżynier) Biotechnologia – studia I stopnia (inżynier) i II stopnia (magister inżynier) Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia (inżynier) i II stopnia (magister inżynier) Rolnictwo – studia I stopnia (inżynier) i II stopnia (magister inżynier) OFERTA DYDAKTYCZNA 2015/2016 Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Nasza siedziba ul. Bernardyńska 6/8, Bydgoszcz, tel , wrib.utp.edu.pl

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Nanobioinżynieria Jest to unikatowy kierunek w Polsce (realizowany na stacjonarnych 3,5-letnich studiach inżynierskich). Prognozuje się, że w najbliższych dekadach nanotechnologia będzie priorytetowym kierunkiem badań naukowych i dźwignią rozwoju gospodarki w skali globalnej. Na tym kierunku zostaniesz przygotowany do sprawnego poruszania się na styku nowoczesnych rozwiązań technologicznych i metod biologii eksperymentalnej. Twoim atutem będzie umiejętność praktycznego wykorzystywania wiedzy z zakresu matematyki i fizyki, szczególnie w aspekcie nano. Dowiesz się, jak wykorzystywać nanocząstki oraz nanostruktury w produkcji roślinnej. Uzyskasz umiejętność wykorzystania urządzeń i aparatury badawczej do prowadzenia procesów biotechnologicznych i nanobiotechnologicznych. Zapoznasz się z nowoczesnymi metodami i narzędziami pomiarowymi w zakresie nanoskali. Po ukończeniu tego kierunku zdobędziesz kwalifikacje pozwalające podjąć pracę o charakterze technologiczno-inżynieryjnym w różnych gałęziach przemysłu związanych ze stosowaniem i wytwarzaniem bionanomateriałów i nanomateriałów. Możesz zostać zatrudniony w jednostkach przemysłowych, laboratoriach badawczo-rozwojowych, analitycznych związanych z bioinżynierią roślin, mikrobiologią, w przemyśle nanobiotechnologicznym zajmującym się produkcją substancji bioaktywnych, diagnostyką molekularną materiału biologicznego, nowoczesną hodowlą i ochroną roślin, w przemyśle rolno- spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Architektura krajobrazu Specjalność: architektura obiektów krajobrazu ochrona i kształtowanie krajobrazu Kierunek ten realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich studiach inżynierskich. Będziesz studiował przedmioty kierunkowe, które pozwolą Ci uzyskać wiedzę i umiejętności z rysunku i rzeźby, fizjografii, geodezji i kartografii, gleboznawstwa, szaty roślinnej i fauny, dendrologii i roślin ozdobnych, sztuki ogrodowej, grafiki inżynierskiej, waloryzacji krajobrazu, projektowania obiektów architektury krajobrazu, planowania przestrzennego i gospodarki nieruchomościami, materiałoznawstwa budowlanego, budownictwa małej architektury, dokumentacji budowlanej, urządzania i pielęgnowania oraz rewaloryzacji obiektów architektury krajobrazu. Tę wiedzę uzupełni poznanie prawa dotyczącego środowiska i krajobrazu oraz ekonomiki i zarządzania firmą. Wydział zaoferuje Ci również kilkanaście przedmiotów do wyboru i sam zdecydujesz, które z nich będziesz studiował. Dużą część programu studiów stanowią praktyczne zajęcia z rysunku i rzeźby, ćwiczenia projektowe i terenowe oraz co najmniej 8 tygodni praktyki zawodowej. Po ukończeniu studiów możesz pracować w biurach projektowych architektury krajobrazu, w przedsiębiorstwach i firmach urządzających i pielęgnujących obiekty architektury krajobrazu, w biurach planowania przestrzennego, w parkach krajobrazowych, administracji rządowej i samorządowej.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Biotechnologia Specjalność: agrobiotechnologia biotechnologia w produkcji zwierzęcej (we współpracy z WHiBZ) Kierunek realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich i niestacjonarnych 4-letnich studiach inżynierskich. Zostaniesz przygotowany do sprawnego poruszania się na styku technologii i współczesnych metod biologii eksperymentalnej oraz do podejmowania zadań o charakterze interdyscyplinarnym, wymagających współpracy ze specjalistami z innych dziedzin. Dogłębnie zrozumiesz biochemiczne, molekularne i komórkowe podstawy funkcjonowania organizmów, nabędziesz umiejętność pracy doświadczalnej z wykorzystaniem materiału biologicznego w biotechnologii - od pojedynczych cząsteczek, poprzez kompleksy cząsteczek, makrocząsteczki, do organizmów jednokomórkowych i wielokomórkowych. Nauczysz się stosować podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne w biologii molekularnej z wykorzystaniem technicznych i technologicznych aspektów biotechnologii. Uzyskasz umiejętność wykorzystania urządzeń technologicznych i aparatury badawczej do prowadzenia procesów biotechnologicznych. Po ukończeniu tego kierunku będziesz przygotowany do pracy w przemyśle biotechnologicznym i w przemysłach pokrewnych oraz w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, do wykonywania podstawowej analityki i prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, np. w laboratoriach kultur in vitro.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Technologia żywności i żywienie człowieka Specjalność: technologie produktów roślinnych technologie produktów zwierzęcych Kierunek realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich. Poznasz zasady funkcjonowania rynku i marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Nauczysz się posługiwać techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz w zarządzaniu przedsiębiorstwem. W szczególności Twoja wiedza związana będzie z przemianami zachodzącymi w składnikach żywności podczas procesów produkcyjnych i przechowywania, przeprowadzaniem sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności, uwarunkowaniami bezpiecznej jej produkcji i toksykologicznej analizy, funkcjonowaniem i eksploatacją maszyn, projektowaniem technologicznym zakładów przemysłu spożywczego, funkcjonowaniem układów pokarmowego i współtowarzyszących, racjonalnym żywieniem człowieka, wykorzystywaniem surowców do produkcji żywności, wykorzystywaniem metod jej utrwalania, doborem operacji oraz procesów jednostkowych w technologii żywności, stosowaniem zasad ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym oraz z zasadami rachunkowości. Zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą jakości, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka na stanowisku: technologa, inżyniera d/s oceny jakościowej, normalizatora itp.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Rolnictwo Specjalność: agronomia i agrobiznes kształtowanie środowiska ochrona roślin produkcja ogrodnicza Kierunek rolnictwo realizowany jest na stacjonarnych 3,5-letnich i niestacjonarnych 4-letnich studiach inżynierskich. Zdobędziesz wiedzę w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej (w tym ogrodnictwa i architektury krajobrazu obszarów wiejskich) i produkcji zwierzęcej; jak również praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Czeka na Ciebie podstawowa wiedza biologiczno-chemiczna i ekologiczna, a także ekonomika, organizacja i zarządzanie produkcją oraz funkcjonowanie infrastruktury rolniczej. Po ukończeniu studiów możesz pracować w administracji rolnej, usługach i doradztwie rolniczym, administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem, specjalistycznych gospodarstwach rolnych, przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych.

Na każdym kierunku studiów będziesz mógł odbyć interesującą praktykę w kraju lub za granicą oraz zrealizować część studiów na partnerskiej uczelni w kraju w ramach programu MOSTAR i za granicą biorąc udział w programie ERASMUS + Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Ćwiczenia laboratoryjne Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Ćwiczenia terenowe Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Ćwiczenia terenowe Wydział Rolnictwa i Biotechnologii

Działalność naukowa studentów poszerzana jest w licznych kołach naukowych Wydział Rolnictwa i Biotechnologii 1. Koło Naukowe Agronomii Opiekun naukowy: prof.dr hab. inż. Dariusz Jaskulski 2. Koło Naukowe Biotechnologii BioX Opiekun naukowy: dr inż. Iwona Jędrzejczyk 3. Koło Naukowe Botaniki i Ekologii Opiekun naukowy: dr inż. Tomasz Stosik 4. Koło Naukowe Chemii Rolnej Opiekun naukowy: dr hab. inż. Barbara Murawska 5. Koło Naukowe Doradztwa w Agrobiznesie Opiekun naukowy: dr inż. Piotr Prus 6. Koło Naukowe Ochrony Roślin Opiekun naukowy: dr inż. Małgorzata Jeske 7. Koła Naukowe Żywienia Człowieka Opiekun naukowy: dr inż. Ewa Żary-Sikorska 8. Koło Naukowe Genetyki i Hodowli Roślin Opiekun naukowy: prof. dr hab. inż. Paweł Nowaczyk 9. Koło Naukowe Architektury Krajobrazu Opiekun naukowy: dr inż. Maciej Korczyński

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP dysponuje: bibliotekami, salami technologicznymi, laboratoriami, stacjami doświadczalnymi.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ZAPLECZE SOCJALNE Domy studenta: Fordon (2 akademiki, ul. prof. S. Kaliskiego) Restauracja Uniwersytecka KUCHNIASTOŁÓWKA AKADEMINK

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii. Stypendium socjalne: przyznawane studentom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej (na podstawie dochodu przypadającego na jednego członka w rodzinie), Stypendium socjalne dla osób niepełnosprawnych: przyznawane studentom z tytułu niepełnosprawności (potwierdzonej orzeczeniem właściwego organu), Stypendium Rektora dla najlepszym studentów przyznawane studentom, którzy zaliczyli przynajmniej I rok studiów i osiągnęli wysoką średnią ocen lub posiadają osiągnięcia naukowe, artystyczne lub sportowe. SPRAWY SOCJALNO-BYTOWE Studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych mogą ubiegać się o przyznanie pomocy materialnej w formie:

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii BUDYNKI WRiB FORDON HOLL

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ŻYCIE STUDENCKIE WYJAZDY I IMPREZY Juwenalia - impreza trwająca kilka dni w całej Bydgoszczy dla kilkunastu tysięcy żaków, odbywają się wtedy liczne koncerty, imprezy klubowe, zawody sportowe oraz inne liczne wydarzenia kulturalne.

Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Juwenalia - impreza trwająca kilka dni w całej Bydgoszczy dla kilkunastu tysięcy żaków, odbywają się wtedy liczne koncerty, imprezy klubowe, zawody sportowe oraz inne liczne wydarzenia kulturalne.

ABSOLUTORIUM Wydział Rolnictwa i Biotechnologii POŻEGNANIE Z UCZELNIĄ