Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
ŚREDNIOWIECZE A DZISIEJSZE CZASY. PODZIAŁ NA GRUPY SPOŁECZNE KIEDYŚ DZISIAJ -chłopi -bezdomni -mieszczanie/rzemieślnicy -normalni ludzie -szlachta/duchowni.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Waga pokazuje ile waży Chen. Ile waży Chen? Alfie zebrał informacje o zwierzętach domowych które mają dzieci w jego klasie. Oto jego wyniki. Zwierzę.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Od wschodu do zachodu można przemierzyć region śladami ważnych wydarzeń historycznych Francji, począwszy od ruin Bavay liczących ponad 2 tys. lat. Średniowiecze,
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
1 O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło „ Jest jeden aspekt, pod którym zwierz ę ta przewy ż szaj ą cz ł owieka-
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Domy wczoraj i dziś Wojciech Janus Klasa 1c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Zależności wprost proporcjonalne Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Spis treści: 1. Strona główna Strona główna 2. Spis treści Spis treści 3. Położenie Położenie 4. Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa 5. Plac Zabaw Plac.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Autor: Julia Prochowska
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Zasady zdrowego odżywiania
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na potrawach ze zboża, głównie proso, żyto i pszenica. Stosowano duże ilości przypraw. Używano mięsa z dzikich zwierząt (niedźwiedź, tur, łoś, przepiórka, kuropatwa),ryb (leszcz, szczupak, karp, karaś, sum, węgorz, łosoś, dorsz, śledź) oraz zwierząt hodowlanych (świnia, owca, koza, ptactwo domowe). Warzywa takie jak marchew, ogórek, kapusta, cebula, koper i rzepa oraz owoce między innymi jabłka, śliwki, wiśnie, czereśnie i grusze uzyskiwane drogą zbieractwa były ważnym uzupełnieniem diety. Pito wodę, wywary ziołowe, mleko, serwatkę i maślankę. Zwykle jadano dwa posiłki dziennie: obiad około południa i lżejszą kolację wieczorem.

Przygotowywanie potraw Ludzie większość potraw przygotowywali bezpośrednio przy użyciu ognia. Istniały piece, lecz były one drogie w budowie, dlatego występowały tylko w dużych domostwach i piekarniach. W społecznościach średniowiecznych popularna była wspólna własność jednego pieca, by utrzymać proces pieczenia chleba. Istniały również przenośne piece, które wypełniano jedzeniem i zakopywano w gorących węglach. Większość procesu gotowania przebiegała z wykorzystaniem prostych garnków.

Potrawy jedzone w średniowieczu: Prosię pieczone

Gęś pieczona

Cielęcina

Głowizna z chrzanem

Jagnięcina

Słonina

Dziczyzna

Kiełbasa

Przerwa na nowoczesną pizzę ;)

Kuchnia nowoczesna Ludzie w dzisiejszych czasach mają dostęp do każdego produktu. Potrawy stały się bardzo zróżnicowane. Produktów z których przygotowujemy potrawy jest dużo więcej niż było ich w średniowieczu. Do przyrządzania potraw używamy mnóstwa różnych przedmiotów i smaków. Dzisiaj jedzenie możemy nawet przygotować z puszki lub paczki. Głównymi posiłkami w ciągu dnia jest śniadanie składające się zazwyczaj z płatków z mlekiem, jajecznicy lub kanapek z wędliną, serem bądź warzywami. Na obiad ludzie jedzą różne potrawy na przykład pierogi, naleśniki lub mięso (z krowy, świni, dzika, konia, królika, barana, owcy, kozy, kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, sarny…) i warzywa. Pod koniec dnia ludzie jedzą kolacje i czasami jakiś deser składający się z czegoś słodkiego lub owoców. Popularne jest również jedzenie w mcdonaldzie lub kfc.

Najpopularniejsze polskie potrawy Pierogi

Naleśniki

Kotlet schabowy

Bigos

Gołąbki

Golonka

Barszcz czerwony

Rosół

Zupa pomidorowa

Żurek

Faworki

Sernik

Makowiec

Pączki

Nasze dania Przygotowałyśmy tort Rafaello i chleb.

Przygotowywanie tortu

Końcowy efekt – był bardzo dobry

Przygotowanie chleba Ciasto

Gotowe

Główna kucharka – Weronika Buczkowska Zmywanie i pomoc – Anna Beym Udostępnienie kuchni i pomoc – Zuzanna Kurzelewska Pomoc i próbowanie dań – Karolina Ingersleben Fotografka i projektantka prezentacji – Natalia Dragulska 1g