Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3."— Zapis prezentacji:

1 Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3

2 Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła

3 Fot. M. Kaczmarczyk Fot. K. Fryś

4 Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła ROK 1000 Ludność Polski – około 1,2 mln. ROK 2000 Ludność Polski – 38 mln.. Fot. M. Kaczmarczyk Fot. K. Fryś

5 Fot. M. Jóźwikowska Źródło:

6 Fot. M. Jóźwikowska Źródło:

7 Fot. M. Jóźwikowska Źródło: ROK 1000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 39 lat kobiety - 25 lat ROK 2000 Przeciętna długość życia: mężczyźni – 75 lata kobiety - 80 lat

8 Fot. K. Fronczak P. Fabijański

9 Fot. K. Fronczak P. Fabijański

10 ROK 1000 Powierzchnia lasów – 80 % kraju ROK 2000 Powierzchnia lasów – 29 % kraju Fot. K. Fronczak P. Fabijański

11 Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

12 Jaki wybór zwierząt jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? świnia owca kura koza gęsi kaczki tur niedźwiedź łoś przepiórka kuropatwa jeleń sarna dzik żubr bóbr ryby raki ślimaki jeż zając łabędź gołąb cietrzew głuszec

13 Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

14 Jaki wybór roślin jadalnych mieli mieszkańcy Polski w roku 1000 ? jęczmieńżyto proso owies pszenica bób soczewica wyka marchew kapusta cebula rzepa jabłka wiśnie śliwki czereśnie gruszkiorzechy grzyby jagody maliny rdest czosnek gorczyca groch mięta kminek babka jałowiec lebiodka szałwia majeranek komosa biała barszcz zwyczajny

15 Co gotowali i co jedli mieszkańcy Polski w roku 1000 ?

16 miód sól -kasze -sery, jaja -gotowane warzywa strączkowe rozgniecione lub roztarte w zupie -polewki (zupy) -breje (gęste zupy z dodatkiem mąki i śmietany) -pieczone lub gotowane mięso -mięsa duszone w sosach -pieczywo z jęczmienia, prosa, żyta i rzadziej pszenicy -solone, suszone ryby -owoce -piwo (gęste i bardzo pożywne)

17 Gotujemy potrawę z roku KASZA PĘCZAK Z SOCZEWICĄ, BOCZKIEM I ORZECHAMI Gotowany pęczak (kasza jęczmienna) - 50 g suchego ziarna na osobę Zielona soczewica - 20 g suchego ziarna na osobę Boczek – 50 g boczku na osobę Orzechy włoskie – 10 g na osobę Kaszę pęczak łączymy w dużej misce z soczewicą. Całość mieszamy. Dosypujemy uprażone i posiekane orzechy. Całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy na papierowych talerzykach. Przed podaniem polewamy tłuszczem z boczku i posypujemy skwarkami.

18 Nowe produkty w XII – XV w. - handel z południem Europy - import przypraw korzennych

19 Nowe produkty w XII – XV w. – handel z południem Europy oraz import przypraw korzennych ogórki chrzan winorośl chmiel pieprz gryka cynamongałka muszkatołowa goździki kardamon imbir kurkuma szafran migdały arbuz melon pietruszka Zaczęto piec: -pączki -wafle -pierniki -ciasta figi daktyle koper włoski por seler kalafior sałata cytryny

20 Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w.

21 ziemniaki słonecznik dynia kukurydza ananas kakao fasola pomidory wanilia awokado papryka indyk tytoń Nowe rośliny i zwierzęta z Nowego Świata – od XVI w.


Pobierz ppt "Stół Mieszka i Dobrawy „W kuchni Mieszka I” Warsztaty dla dzieci w klasach 0-3."

Podobne prezentacje


Reklamy Google