Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego Lukrecjusz ok.75 p.n.e. Pokarm – czołowe wyzwanie immunologiczne naszego wieku.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego Lukrecjusz ok.75 p.n.e. Pokarm – czołowe wyzwanie immunologiczne naszego wieku."— Zapis prezentacji:

1 To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego Lukrecjusz ok.75 p.n.e. Pokarm – czołowe wyzwanie immunologiczne naszego wieku

2 Istnieje wiele typów alergii Natychmiastowe objawy poprzez IgE dodatnie testy skórne, często samorozpoznawane

3 Istnieje wiele typów alergii Natychmiastowe objawy poprzez IgE dodatnie testy skórne często samorozpoznawane Opóźniona reakcja poprzez IgG negatywna reakcja na testy skórne, rzadko samorozpoznawana Również znane jako : Nietolerancja Pokarmowa - UK Nadwrażliwość Pokarmowa – USA Ukryta nadwrażliwość pokarmowa Alergia Typ III

4 Reakcja IgE na pokarm Szybka po przyjęciu pokarmu Natychmiastowa produkcja histaminy Klasyczna reakcja alergiczna

5 Reakcja IgG na nietolerowany pokarm Białka pokarmowe są rozpoznane jako obce Przeciwko nim są produkowane przeciwciała w klasie IgG Powstają kompleksy immunologiczne Osadzają się w różnych tkankach np: w stawach, w przewodzie pokarmowym, w skórze Często opóźniona reakcja, nawet do kilku dni

6 Objawy nietolerancji pokarmowej Bóle głowy Migreny Bezsenność Lęki Depresja Zespół przewlekłego zmęczenia Wzdęcia Bóle brzucha Biegunki Zaparcia Zespół jelita nadwrażliwego Problemy z wagą Problemy skórne Świąd skóry (egzema) Bóle i obrzęki stawów Zapalenia stawów Katar Stany zapalne zatok Przewlekły kaszel Kołatanie serca Zespół napięcia przedmiesiączkowego

7 Składniki pokarmowe, które najczęściej stanowią przyczynę nietolerancji pokarmowej Krowie mleko Ser Orzechy Gluten Pszenica Jajko Soja Drożdże

8 Tradycyjna diagnostyka nietolerancji pokarmowych Dieta eliminacyjna następująca poprzez Kolejne próby wykluczania pokarmów

9 Etapy badania

10 Zakres badania 1 MIESZANINA RYB BIAŁYCH: łupacz, dorsz i płastuga 2 MIESZANINA RYB SŁODKOWODNYCH: łosoś i pstrąg 3 MIESZANINA SKORUPIAKÓW: krewetka, krab, homar i małże 4 PAPRYKA: czerwona, zielona i żółta 5 MIESZANINA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: groch, soczewica i fasola haricot 6 MIESZANINA MELONÓW: kantalupa i arbuz. Owies Pszenica Ryż Kukurydza Żyto Pszenica Durum Gluten Migdały Orzech brazylijski Orzeszki nerkowca Herbata Orzech włoski Mleko krowie Pełne jajko Kurczak Jagnięcina Wołowina Wieprzowina Mieszanina ryb białych 1 Miesz. ryb słodkowod. 2 Tuńczyk Miesz. skorupiaków 3 Brokuły Kapusta Marchew Por Ziemniak Seler Ogórek Papryka 4 Miesz.roślin strączk. 5 Grejpfrut Melony 6 Orzeszki ziemne Ziarna soi Kakao Jabłko Czarna porzeczka Oliwki Pomarańcza, cytryna Truskawka Pomidor Imbir Czosnek Grzyby Drożdże

11 Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na…

12 Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na…

13 Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na …

14 Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na …

15 Zmiana diety W przypadku umiarkowanej nietolerancji należy zastosować tzw. dietę rotacyjną

16 Materiał badań naukowych 5103 pacjentów

17 Materiał badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę

18 Wyniki badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę 83.8 % zauważyło odczuwalną poprawę

19 Wyniki badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę 83.8 % zauważyło odczuwalną poprawę 59.1% dostrzegło bardzo wyraźną poprawę

20 Przedmiot badania - Poziom IgG, - Dieta eliminacyjna - Objawy rozpoznane u pacjentów jako objawy fibromialgii Badanie przeprowadzone na Wydziale Medycyny Uniwersytetu w Monachium

21 Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety Protokół badania

22 Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety Protokół badania

23 Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety Protokół badania

24 Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety Protokół badania

25 Ocena wstępna ciężaru ciała badanych wg BMI Średnie BMI wstępne 28.4 kg/m2 Średnia waga badanych 78.5 kg Waga najniższa 51 kg, waga najwyższa 124 kg

26 Rozkład wiekowy w badanej grupie pacjentów

27

28 Zmiany ciężaru ciała pacjentów w czasie badania Utrata wagi u 86.8% pacjentów Średnia utrata wagi 3.6 kg/ na 1 pacjenta Najwyższy spadek ciężąru ciała 10.9 kg Średnio utrata 4.9% ciężaru ciała

29 Trudność w utrzymaniu nowych zwyczajów żywieniowych Czas obserwacji %

30 Końcowa ocena efektywności leczenia oraz jego rekomendacja przez pacjentów 64.7% oceniło efektywność zmian dokonanych w diecie jako dobrą lub bardzo dobrą Ocena efektywności leczenia przez pacjentów %

31 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego Lukrecjusz ok.75 p.n.e. Pokarm – czołowe wyzwanie immunologiczne naszego wieku."

Podobne prezentacje


Reklamy Google