Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJaropełk Ufnal Został zmieniony 10 lat temu
1
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
Wynika z wrodzonych potrzeb organizmu i nabytych umiejętności. Jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia. Poprawia stan naszego zdrowia i samopoczucie.
2
Aktywność fizyczna Opracowanie: Marzanna Krysiak
EDUKACJA ZDROWOTNA Aktywność fizyczna Opracowanie: Marzanna Krysiak
3
Aktywność fizyczna To wszystkie czynności i zajęcia związane z wysiłkiem fizycznym i ruchem (praca mięśni), w czasie których czynność serca i oddech przyspiesza się, pojawia się uczucie ciepła, pocenie się; zajęcia wf w szkole, gry na orlikach, boiskach osiedlowych, uprawianie sportu, marsz do szkoły, praca w ogrodzie , praca w gospodarstwie domowym.
4
Ruch jest naturalną potrzebą każdego dziecka.
Dzięki niemu może poznać otaczający je świat. Stanowi istotny czynnik w jego rozwoju fizycznym, emocjonalnym i społecznym (gry i zabawy, gry sportowe, zawody, współzawodnictwo, rywalizacja, bycie w grupie. Każdy rodzi się z pewnymi predyspozycjami, zadatkami, aby być sprawnym fizycznie. Jest to tzw. potencjał motoryczny(szybkość, siła, wytrzymałość, koordynacja ruchowa, zwinność). W dużej mierze od nauczycieli zależy jak pokierują dzieckiem, aby te możliwości motoryczne rozwijać.
5
Społeczeństwo Starzeje się Coraz mniej się rusza
Coraz gorzej się odżywia
6
Dlaczego warto się ruszać ?
Dla relaksu Dla dobrego samopoczucia Aby zgubić zbędne kilogramy Aby mieć energię Aby wzmocnić układ odpornościowy Aby się zestarzeć w zdrowiu Aby nie cierpieć Nie jest to aż tak skomplikowane
7
Ćwiczenia fizyczne Obniżają ciśnienia krwi (szczególnie u ludzi z granicznym nadciśnieniem). Obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Chronią przed osteoporozą. Zwiększają ilość masy kostnej. Redukują tłuszczową masę ciała. Wpływają na wzrost cholesterolu HDL (tzw. „dobry cholesterol”), redukcję zawartości w osoczu małych gęstych LDL (tzw. „zły cholesterol”). Poprawiają tolerancję glukozy, wzrasta wrażliwość tkanek na insulinę (obniżają ryzyko cukrzycy). Poprawiają samopoczucie.
8
Główne korzyści wynikające z uprawiania sportu i regularnej aktywności fizycznej
Zmniejszenie ryzyka otyłości. Zmniejszenie ryzyka chorób serca. Obniżenie profilu lipidowego, w tym cholesterolu. Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka. Zapobieganie rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Wzmocnienie mięśni i kości. Zdrowie umysłowe i lepsze samopoczucie.
9
Sposób odżywiania Śniadanie.
Nie objadanie się (szczególnie wieczorem). Jemy częściej a mniej (4-5 posiłków). Więcej warzyw i owoców (m.in. błonnik- przeciwdziała chorobom krążenia i nowotworowym, cukrzycy). Nie dla tłuszczy i węglowodanów Dużo napojów (np. zielona herbata). Umiarkowany wysiłek. Nie dla używek (papierosy, alkohol).
10
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Mięso spożywaj z umiarem. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
11
Ograniczaj spożycie tłuszczów,
w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Pij wystarczającą ilość wody. Nie pij alkoholu.
13
Palenie Nikotyna silnie uzależnia. Jest szkodliwe w każdym wieku.
Szkodzi innym. Jest kosztowne. Jest niemodne. To samo można powiedzieć o narkotykach i alkoholu.
14
Body Mass Index (Indeks Masy Ciała)
Jest to wymyślona już dawno metoda miary wagi ciała w stosunku do wzrostu osoby. Pozwala ona w prosty sposób ocenić czy osoba ma prawidłową wagę ciała. Obliczając BMI możemy określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. BMI=waga ciała(wkg): wzrost (w metrach2)
15
BMI Wartość BMI nie odzwierciedla tak dobrze zawartości tłuszczu w organizmie jeśli jesteś sportowcem lub jesteś dobrze umięśniony (ciężar właściwy mięśni jest wyższy niż tkanki tłuszczowej). Wartość BMI nie jest również adekwatna dla oceny zawartości tłuszczu u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla osób niedożywionych, o wątłej budowie ciała.
16
Interpretacja wyników (dane WHO)
BMI < 15 – niedożywienie trzeciego stopnia (wygłodzenie) BMI 15,1 - 17,4 – niedożywienie drugiego stopnia (wychudzenie) BMI 17,5 - 18,5 – niedożywienie pierwszego stopnia (niedowaga) BMI 18,5 - 24,9 – wartość prawidłowa BMI 25,0 - 29,9 – nadwaga BMI 30,0 - 34,9 – otyłość I stopnia BMI 35,0 - 39,9 – otyłość II stopnia BMI > 40,0 – otyłość III stopnia (otyłość olbrzymia) WHO- Międzynarodowa Organizacja zdrowia
17
BMI nie jest wiarygodnym wskaźnikiem zagrożenia chorobami
18
„Trzymaj formę” (prezentacja) Poradnik dla nauczycieli
Programy nauczania powinny być dostosowane do uczniów, a nie uczniowie do programów ! Podstawy teoretyczne programu „Trzymaj formę” (prezentacja) Poradnik dla nauczycieli
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.