Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia? Marta Stelmach, Łukasz Targowski Koło Naukowe Technologów Żywności- Sekcja.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia? Marta Stelmach, Łukasz Targowski Koło Naukowe Technologów Żywności- Sekcja."— Zapis prezentacji:

1

2 Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia? Marta Stelmach, Łukasz Targowski Koło Naukowe Technologów Żywności- Sekcja Dietetyków Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

3 Zasady racjonalnego żywienia 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 2.Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo 3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 4.Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a także częściowo serem 5.Mięso spożywaj z umiarem 6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, a w szczególności zwierzęcych, a także wszystkich produktów zawierających cholesterol 8.Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 9.Ograniczaj spożycie soli 10.Unikaj alkoholu

4 Cel pracy 1.Określenie kształtu piramidy żywieniowej symbolizującej aktualny sposób żywienia się studentów 2.Analiza i porównanie nawyków żywieniowych studentów Akademii Rolniczej (AR) i Akademii Medycznej (AM) w Poznaniu

5 Badana populacja Badana populacja: –Studenci AR (68 osób; wiek: od 21 do 24 lat) –Studenci AM (64 osób; wiek: od 22 do 25 lat)

6 Schemat badań Przygotowanie i walidacja ankiety Dobór populacji: Studenci AR Przeprowadzenie badań ankietowych (styczeń 2006) Dobór populacji: Studenci AM Przeprowadzenie badań ankietowych (grudzień 2005) Analiza statystyczna i opracowanie wyników

7 Częstotliwość uprawiania sportu 2 = 1,576; p= 0,665

8 Liczba posiłków spożywanych w ciągu dnia 2 = 55,417; p< 0,05 Zalecenia 3-5 posiłków dziennie!

9 Częstość spożycia produktów zbożowych 2 = 9,348; p< 0,05 Zalecenia 6-11 porcji dziennie!

10 Częstotliwość spożycia warzyw i owoców 2 = 19,44; p< 0,05 Zalecenia 3-5 porcji dziennie!

11 Częstość spożycia mleka i jego przetworów 2 = 11,508; p< 0,05 Zalecenia 2-3 porcji dziennie!

12 Częstość spożycia mięsa, drobiu i wędlin 2 = 7,956; p<0,05 Zalecenia 3-4 porcji dziennie!

13 Częstość spożycia ryb 2= 4,007; p = 0,405 NS 2 = 1,117; p = 0,892 NS i jaj Zalecenia!

14 Porównanie częstości spożycia tłuszczów 2 = 6,839; p = 0,233 NS 2 = 3,695; p = 0,594; NS i słodyczy

15 Częstość spożycia produktów typu fast food 2 = 7,659; p<0,05

16 Porównanie częstości spożycia alkoholu 2 =2,567 ; p=0,464 NS

17 Czy uważasz że zdrowo się odżywiasz? 2 =4,010 ; p=0,135

18 Piramida żywieniowa Studenta WARZYWA I OWOCE TŁUSZCZE, SŁODYCZE, ALKOHOL sporadycznie 2-3 porcje 3-4 porcje 3-5 porcji 6-11 porcji PRODUKTY ZBOŻOWE Copyright by KN Dietetyków® MLEKO i PRZETWORY MIĘSO, DRÓB I WĘDLINY Zgodna z zaleceniami żywieniowymi

19 Wnioski: 1.Wykazano, że deklarowana aktywność fizyczna grup studentów była zbyt niska. 2.Kierunek studiów istotnie wpływał na liczbę spożywanych posiłków w ciągu dnia. 3.Piramida żywieniowa obu badanych populacji odbiega swoim kształtem od przyjętego modelu zaleceń żywieniowych dla populacji

20 Wnioski: 4.Studenci AR znamiennie częściej spożywali: produkty zbożowe warzywa i owoce mleko i jego przetwory 5.Studenci AM znamiennie częściej spożywali: mięso, drób, wędliny i fast food

21 Dziękuję za uwagę

22


Pobierz ppt "Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia? Marta Stelmach, Łukasz Targowski Koło Naukowe Technologów Żywności- Sekcja."

Podobne prezentacje


Reklamy Google