Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Technologia chemiczna grupa 1

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Technologia chemiczna grupa 1"— Zapis prezentacji:

1 Technologia chemiczna grupa 1
Agnieszka Krajewska Nr indeksu :122794 Daniel Krajewski Nr indeksu :122795

2 Skutki niedoboru cynku w organizmach żywych, żywność bogata w cynk.

3 Cynk Cynk (Zn, łac. zincum) to pierwiastek chemiczny, z grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Posiada 23 izotopy z przedziału mas: Trwałe są izotopy 64, 66, 67, 68 i 70. Został odkryty w Indiach, lub Chinach przed 1500 p.n.e. Do Europy metal ten zawędrował dopiero w XVII wieku. Występowanie Występuje w skorupie ziemskiej w ilości 75 ppm w postaci minerałów - głównie są to blenda cynkowa i smitsonit.Z punktu widzenia odżywiania duże ilości cynku znajdują się w ostrygach, chudym mięsie, drobiu i rybach. Dostarczają go również kasze i chleb pełnoziarnisty Właściwości fizyczne i chemiczne Cynk metaliczny jest błękitno-białym, kruchym metalem. Na powietrzu ulega podobnej do aluminium pasywacji. Cynk jest bardzo reaktywny zarówno w środowisku kwaśnym jak i zasadowym, nie reaguje jednak w obojętnym środowisku wodnym. Związki Najbardziej znanym związkiem cynku jest jego tlenek ZnO (biel cynkowa), który jest stosowany jako dodatek do farb i lakierów, oraz jako wypełniacz i stabilizator gumy i tworzyw sztucznych.

4 Zastosowanie Najważniejsze zastosowanie technologiczne cynku to pokrywanie nim blach stalowych, w celu uodpornienia na korozję. Cynk jest też składnikiem wielu stopów, zwłaszcza z miedzią (mosiądz, brąz, tombak). Cynk stosowany jest też w ogniwach elektrycznych Daniella i Leclanchego. Cynk zwiększa produkcję plemników Cynk jest jednym z mikroelementów i jest obecny w centrach aktywności wielu enzymów uczestniczących w przemianie białek i węglowodanów. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny przez trzustkę i stężenie witaminy A oraz cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Jest też niezbędny przy syntezie związków regulujących wzrost i rozwój roślin.

5 Cynk w organizmie człowieka
Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organizmie ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Cynk jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni, bierze udział w tworzeniu insuliny. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej. Zapewnia prawidłową czynność prostaty oraz narządów rozrodczych. Badania wykazały, że cynk ma istotny wpływ na czynności mózgu. Jest niezbędny do utrzymania optymalnego stężenia witaminy A w krwi i jej zużycia przez tkanki.

6 Cynk bierze udział w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących ciśnienie krwi, rytm pracy serca, funkcje wydzielnicze skóry czy poziom cholesterolu w krwi. Cynk bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi. Korzystne działanie cynku na organizmy polega, poza ogólną poprawą metabolizmu, na przyspieszeniu gojenia ran, zwłaszcza ubytków skóry, poprawie sprawności umysłowej oraz na ochronie plamki żółtej oka przed zmianami zwyrodnieniowymi. Ułatwia pozbywanie się białych plam na paznokciach, przywraca uczucie smaku. Utrzymuje odporność skóry na infekcje jak również uczestniczy w detoksykacji alkoholu w wątrobie. Korzystnie wpływa na proces wzrostu. Cynk poprawia sprawność intelektualną a w wieku starszym zapobiega rozwojowi demencji starczej. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wytworzenia się narządów płodu w okresie ciąży.

7 Niedobory cynku mogą być wywołane:
zbyt małymi ilościami Zn w przyjmowanych pokarmach chorobami wątroby upośledzonym trawieniem i wchłanianiem tego składnika dużą ilością fityn w pożywieniu; fityny to sole magnezowo-wapniowe kwasu fitynowego występujące w pokarmach roślinnych (np. u roślin z rodziny krzyżowych i wilczomleczowatych) niedoczynnością tarczycy.

8 W deficycie cynku pierwszymi objawami są:
uczucie znużenia brak apetytu brak popędu płciowego niedostateczne wykształcenie cech płciowych choroby skóry łamliwe paznokcie łamliwość i wypadanie włosów drżenie kończyn karłowatość

9 niedobór pigmentu objawy starzenia się podatność na zakażenie przedłużająca się suchość oczu rozstępy w skórze stany depresyjne i trudności z chodzeniem upośledzenie smaku wydłużony czas gojenia się ran kurza ślepota

10 U młodych kobiet często występują zaburzenia miesiączkowania
U młodych kobiet często występują zaburzenia miesiączkowania. Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów wzrostu. Szybko też występują dolegliwości jak nagłe pojawienie się zmarszczek, fałd skórnych i "kurzych łapek". Stosowanie pigułek antykncepcyjnych oraz stosowanie długotrwałych kuracji odchudzających bez odpowiedniej suplementacji mineralnej obniżają poziom cynku.

11 Cynk jest najprawdopodobniej najistotniejszym, dla sprawności seksualnej mężczyzn, minerałem śladowym. Bierze udział praktycznie we wszystkich dotyczących rozmnażania procesach, które zachodzą w ciele mężczyzny. Wyniki badań klinicznych wskazują, że nawet krótkotrwała dieta uboga w cynk wpływa na płodność i potencję młodych mężczyzn. Niedobory objawiają się zmniejszeniem poziomu testosteronu oraz liczby plemników i ilości nasienia. Cynk zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, badania wskazują na możliwość stosowania cynku w leczeniu niezłośliwego przerostu prostaty.

12 Objawami niedoboru są również:
znaczny wzrost tolerancji na glukozę zmiany w gospodarce hormonalnej i aktywności enzymów zwiększone niebezpieczeństwo infekcji, cukrzyca

13 Szczególnie narażeni na niedobory cynku są również wegetarianie oraz osoby stosujące różne diety odchudzające i głodówki

14 Niski poziom cynku obserwowany jest u osób cierpiących na:
bulimię (wilczy głód) paradontopatie (choroby przyzębia) marskość wątroby chorobę Leśniowskiego biegunkę wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa).

15 Żywność bogata w cynk

16 Mięso bogate w cynk: drób 87 mg/1000 g konina 60 mg wołowina 45 mg

17 Do produktów spożywczych bogatych w cynk należą:
otręby pszenne 32 mg fasola 52 mg groch 44 mg ziemniaki 4 mg

18 ryby ostrygi jaja drożdże piwne warzywa pestki dyni chude mleko musztarda ziarnista.

19 Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej z ocynkowanych rur.

20 Zioła, które zwierają dużo cynku:
czosnek 10,8 mg/1000 g cebula 13,8 mg rumian rzymski 47 mg/1000 g. arnika 37 mg nagietek 23 mg

21 mięta 32 mg tymianek 26 mg majeranek 10 mg bazylia 11 mg goryczka 35 mg, lubczyk 16 mg

22 Koniec


Pobierz ppt "Technologia chemiczna grupa 1"

Podobne prezentacje


Reklamy Google