Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Poznajemy składniki żywności !

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Poznajemy składniki żywności !"— Zapis prezentacji:

1 Poznajemy składniki żywności !

2 Zależność miedzy składem spożywanej żywności a zdrowiem człowieka
Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki rozwojowi nauki wiadomo , jak za pomocą diety wpływać na kondycje organizmu.

3 Sole mineralne Makro elementy i mikroelementy to sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów .mikroelementy w przeciwieństwie do mikroelementów, występują w organizmach w bardzo malej ilości. Najlepszym źródłem mikroelementów są owoce i warzywa . Składniki te człowiek przyjmuje głownie z pokarmem , to składniki żywności . Składniki żywności pełnia role w organizmie funkcje budulcowa , energetyczne i regulujące .

4 Źródła najważniejszych składników odżywczych – tłuszcze i białka
pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka , sacharydy , tłuszcze , witaminy i sole mineralne .

5 Tłuszcze Dostarczają organizmom więcej energii potrzebnej do pełnienia funkcji życiowych.

6 białka nie można zastąpić innym składnikiem pokarmowym, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.

7 Sacharydy Są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.

8 Woda Jest składnikiem krwi ,płynów komórkowych i limfy .Są w niej rozpuszczone produkty przemiany materii, dzięki czemu mogą być rozprowadzane po całym organizmie. Woda chroni organizm przed przegrzaniem , parując z powierzchni skory. Prawie wszystkie spożywane produkty zawierają wodę , np. ma 70%-75% wody , a w warzywach jej zawartość osiąga nawet 95%.

9 witaminy Witaminy –organicznych związkach chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne , w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór –hipowitaminoza, zaś nadmiar to hiperwitaminoza.

10 CIEKAWOSTKI

11 WITAMINA A I B1 Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita - 'życie' i amina - witamina B1 Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie

12 Witamina C Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące. Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich). Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci. Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności. Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy.

13 WITAMINA D Witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D. Ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D.

14 DZJEKUJĘ ZA UWAGĘ MONIKA JARZYNA KL. 3A
Inf.: .: zdrowie.med.pl.:www.poin3.pl.: pl.wikipedia.org


Pobierz ppt "Poznajemy składniki żywności !"

Podobne prezentacje


Reklamy Google