Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zale ż no ść miedzy sk ł adem spo ż ywanej ż ywno ś ci a zdrowiem cz ł owieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zale ż no ść miedzy sk ł adem spo ż ywanej ż ywno ś ci a zdrowiem cz ł owieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki."— Zapis prezentacji:

1

2 Zale ż no ść miedzy sk ł adem spo ż ywanej ż ywno ś ci a zdrowiem cz ł owieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki rozwojowi nauki wiadomo, jak za pomocą diety wpływać na kondycje organizmu.

3 Sole mineralne Makro elementy i mikroelementy to sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów.mikroelementy w przeciwieństwie do mikroelementów, występują w organizmach w bardzo malej ilości. Najlepszym źródłem mikroelementów są owoce i warzywa. Składniki te człowiek przyjmuje głownie z pokarmem, to składniki żywności. Składniki żywności pełnia role w organizmie funkcje budulcowa, energetyczne i regulujące.

4 Ź ród ł a najwa ż niejszych sk ł adników od ż ywczych – t ł uszcze i bia ł ka pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka, sacharydy, tłuszcze, witaminy i sole mineralne.

5 T ł uszcze Dostarczają organizmom więcej energii potrzebnej do pełnienia funkcji życiowych.

6 bia ł ka nie można zastąpić innym składnikiem pokarmowym, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.

7 Sacharydy Są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.

8 Woda Jest składnikiem krwi,płynów komórkowych i limfy.Są w niej rozpuszczone produkty przemiany materii, dzięki czemu mogą być rozprowadzane po całym organizmie. Woda chroni organizm przed przegrzaniem, parując z powierzchni skory. Prawie wszystkie spożywane produkty zawierają wodę, np. ma 70%-75% wody, a w warzywach jej zawartość osiąga nawet 95%.

9 witaminy Witaminy –organicznych związkach chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne, w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór –hipowitaminoza, zaś nadmiar to hiperwitaminoza.

10

11 WITAMINA A I B 1 Pierwsza odkryta witamina (B 1 ) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita - 'życie' i amina - witamina B 1 Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie

12 Witamina C Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące. Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich). Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci. Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności. Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy.

13 WITAMINA D Witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D. Ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D.

14 MONIKA JARZYNA KL. 3A Inf.: zdrowie.med.pl.:www.poin3.pl.: pl.wikipedia.orgwww.zdrowie.biox.pl


Pobierz ppt "Zale ż no ść miedzy sk ł adem spo ż ywanej ż ywno ś ci a zdrowiem cz ł owieka Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki."

Podobne prezentacje


Reklamy Google