Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska."— Zapis prezentacji:

1 Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska

2 Zaburzenia wynikające z niewydolności nerek Zaburzenia płynowe Konieczność ograniczenia podaży płynów Zaburzenia elektrolitowe Hiperkalemia Hipermagnezemia Nadczynność przytarczyc i choroba metaboliczna kości Hipercalcemia Hiperfosfatemia Zaburzenia metabolizmu witaminy D Niedobór nerkowego metabolitu wit.D (1,25-OHD) Kwasica metaboliczna Nasilony katabolizm Obwodowa insulinooporność

3 Cele leczenia żywieniowego Cele leczenia żywieniowego Zminimalizowanie objawów mocznicy Zminimalizowanie objawów mocznicy Dostarczenie odpowiedniej ilości: energii, białka Dostarczenie odpowiedniej ilości: energii, białka Modyfikacja składu podawanego białka Modyfikacja składu podawanego białka Wyrównanie / nie nasilanie zaburzeń elektrolitowych, metabolicznych i witaminowych Wyrównanie / nie nasilanie zaburzeń elektrolitowych, metabolicznych i witaminowych Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów

4 Główne cechy diet dla chorych z niewydolnością nerek Upośledzenie funkcji wydalniczych nerek Nasilony katabolizm Obrzęki, wzrost K, Na, Mg, niedożywienie Dieta bogatokaloryczna, ze zmniejszoną zawartością jonów Nadczynność przytarczyc, brak aktywnej formy wit.D Wzrost stężenia Ca, P Dieta ubogowapniowa i ubogofosforanowa Mocznica Dieta ubogobiałkowa, o zmodyfikowanym składzie aminokwasów Zwiększone stężenie wit. A Dieta z obniżoną zawartością wit. A

5 Chorzy bez dializ Chorzy dializowani

6 NazwaKcal/ ml B %W%W% T%T% MCT % La- ktoza mOsmol /l Ent./p. o. Renilon 4,02,08 +glut Ent./p.o. Renilon 7,52,015 +glut Ent./p.o. Survimed renal1, ,7-360Ent./p.o. Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek ilościowa i jakościowa modyfikacja białka modyfikacja składu elektrolitowego DIAL

7 Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Renilon 4,0Renilon 7,5Survimed renal Na mg/100ml K mg/100ml Cl mg/100ml6112,4 Ca mg/100ml6 (1,5 mmol/l)9 (2,25 mmol/l)52 (13 mmol/l) P mg/100ml2 (0,65 mmol/l)3 (0,97 mmol/l)19 (6,6 mmol/l) Mg mg/100ml0,6 (0,25 mmol/l)1 (0,4 mmol/l)10 (4 mmol/l) Wit.A ug/100ml--31,5 karotenoidy++- Wit.E mg/100ml551,3 Wit.K ug/100ml11 6,6 Wit. D ug/100ml1,4-0,66

8 Ketosteril Substytut aminokwasów egzogennych 1 tabl. = 36 mg azotu 1 tabl. = 50 mg Ca Dorośli – 3 x 4-8 tabletek dziennie Suplementy diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Izoleucyna leucyna fenyloalanina walina metionina lizyna treonina tryptofan histydyna tyrozyna aminokwasy

9 Problemy żywieniowe wynikające z przewlekłej niewydolności wątroby Niedożywienie i zaburzenia rozwoju Nieodpowiednia podaż i wykorzystanie składników pokarmowych Wodobrzusze (hipoproteinemia) Konieczność podaży większej ilości białka (?) Gastrostomia (?) Ograniczenia płynowe Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Zaburzenia wchłaniania i metabolizmu Zaburzenia krzepnięcia Sztuczne dostępy do żywienia enteralnego (?) Nadciśnienie wrotne Sztuczne dostępy do żywienia enteralnego (?) Hiperamonemia i śpiączka wątrobowa Jakościowa modyfikacja składnika białkowego – aminokwasy rozgałęzione Hipoglikemia Zaburzenia metabolizmu tłuszczów MCT

10 Metabolizm LCT karnityna

11 Żywienie drogą przewodu pokarmowego Wyrównana niewydolność wątroby Dieta zwykła, MCT (?), suplementacja wit. A, E, D, K Żywienie doustne Wodobrzusze (+) Hipoproteinemia (+) Encefalopatia (-) Zły stan odżywienia Dieta bogatobiałkowa, bogatokaloryczna MCT, suplementacja wit. A, E, D, K Żywienie doustne Wodobrzusze (+) Hipoproteinemia (+) Encefalopatia (+) Zły stan odżywienia Dieta normobiałkowa z aa rozgałęzionymi, bogatokaloryczna MCT, suplementacja wit. A, E, D, K Żywienie enteralne

12 Diety stosowane u chorych z niewydolnością wątroby Fresubin hepa Drink Energia 1,3 kcal/ml Białko 12% Węglowodany 55% Tłuszcze 33% (MCT 36%) Błonnik 1 g/100ml Osmolarność 360 mOsmol/l + MCT + L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-arginina


Pobierz ppt "Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska."

Podobne prezentacje


Reklamy Google