Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B 12 marca 2013r. Potrzebujemy: -Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek);

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B 12 marca 2013r. Potrzebujemy: -Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek);"— Zapis prezentacji:

1

2 Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B

3 12 marca 2013r. Potrzebujemy: -Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek); -Doniczki; -Odpowiednia ziemia (mieszanka torfu i piasku; -Kamyczki na drenaż; -Woda do podlania;

4 Wszystko przygotowane – zaczynam !

5 Na dno doniczki wsypuję warstwę drenażu

6 Następnie wsypuję ziemię i wysiewam nasionka

7 Delikatnie podlewam zasadzone roślinki

8 Żeby szybciej wyrosły ….

9 24 marca 2013r. Widać już efekty mojej pracy

10 Pamiętam o: Systematycznym podlewaniu; Odpowiednim nasłonecznieniu;

11 Do dalszej prezentacji wybrałam 3 moim zdaniem najładniejsze rośliny Bazylię; Oregano czyli lebiodkę Tymianek

12 28 marca 2013r. bazylia

13 r. tymianek

14 r. oregano

15 r. bazylia

16 r. tymianek

17 r. oregano

18 A oto końcowe efekty

19 Bazylia

20 Bazylia, czyli Ocimum basilicum, określana jest mianem ziele królewskie. Istnieje wiele odmian bazylii – o czerwonych liściach, zielonych czy też z nakrapianymi białymi plamkami. Kwiaty kształtem przypominają kłosy i w zależności od odmiany mogą być czerwone, białe lub fioletowe. Bazylia to roślina jednoroczna o jadalnych kwiatach i liściach. Jest półkrzewem dorastającym do wysokości ok. 50 cm. Bazylia Bazylia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świeża bazylia, o wyjątkowym aromacie, idealnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami, zupami, sosami, daniami z warzyw, ryb oraz mięs. Któż z nas nie zna smaku pomidorów z mozarellą i świeżą bazylią?

21 Tymianek

22 Ziele (łodygi i liście) tymianku zawiera olejek eteryczny o działaniu antyseptycznym, wykrztuśnym i rozkurczowym. Dzięki niemu cała roślina przyjemnie pachnie. W kuchni wykorzystuje się świeże jak i suszone zioło. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje się do odwarów mięsnych, sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się czosnkiem, cebulą lub pietruszką. Olejek tymiankowy jest stosowany do produkcji win i likierów. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę.

23 Oregano czyli Lebiodka

24 Oregano W Polsce jest jedną z bardziej znanych przypraw. Pełni także ważne funkcje w ziołolecznictwie: głównie w przypadkach zatruć, a także bólów głowy i zębów. Wspomaga także leczenie układu oddechowego. Oregano charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach. W potrawach z makaronów ( np. spaghetti ), we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

25


Pobierz ppt "Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B 12 marca 2013r. Potrzebujemy: -Nasiona ziół (ja wybrałam: bazylię, pietruszkę, oregano, kolendrę i tymianek);"

Podobne prezentacje


Reklamy Google