Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA. DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA. DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi."— Zapis prezentacji:

1 BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA

2 DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi.

3 CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1.Zjawisko osmozy. 2.Przewodzenie wody w korzeniu. Ad 1 Osmoza polega na przenikaniu wody z roztworu mniej stężonego (o większej zawartości wody) do roztworu mniej stężonego (o mniejszej zawartości wody). Prowadzi to do wyrównania stężeń obu roztworów. Ad 2 Woda w korzeniu jest przewodzona od korzenia, poprzez łodygę, a następnie trafia do liści.

4 BADANY PROBLEM BADAWCZY: Na czym polega zjawisko osmozy? MOJA HIPOTEZA: Osmoza polega na wypłukiwaniu wody z organizmów poprzez użycie soli oraz odzyskiwaniu ich właściwości poprzez użycie wody.

5 ETAPY DOŚWIADCZENIA: 1. Wydrążenie nożem otworu w dwóch marchewkach o głębokości około 4cm i wsypanie do jednej z nich łyżeczki soli. 2. Pozostawienie marchwi w pozycji pionowej na 3 godziny. 3. Sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi. 4. Wypłukanie wodą wnętrza korzenia marchwi z solą. 5. Umieszczenie wypłukanej marchwi w słoiku z wodą na 3 godziny. 6. Ponowne sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi.

6 POTRZEBNY SPRZĘT: słoik; nóż. POTRZEBNE ODCZYNNIKI: sól kuchenna; woda. POTRZEBNE ORGANIZMY: 2 duże korzenie marchwi. PRÓBA KONTROLNA: Wydrążona marchew bez soli. PRÓBA BADAWCZA: Wydrążona marchew z wsypaną solą. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 29 KWIECIEŃ 2011R.

7 OBSERWACJE W TRAKCIE TRWANIA DOŚWIADCZENIA: Po pewnym czasie od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi pojawia się w nim woda. Kiedy ją odlejemy nie wysypując jednocześnie soli, po upływie kilkunastu minut w korzeniu znów pojawi się woda. W korzeniu bez soli- brak zmian.

8 OTRZYMANE WYNIKI: Po 3 godzinach od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi można zauważyć, że marchew stała się giętka i miękka. Po 3 godzinach od włożenia tego samego korzenia marchwi do słoika z wodą marchew odzyskała swą twardość. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Pod wpływem soli marchew straciła swą jędrność w porównaniu z marchwią bez soli. Wypłukanie soli z marchwi i wstawienie jej do wody przywróciło jej uprzednie właściwości, ponownie była twarda.

9 WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Sól wypłukuje wodę z organizmów i dlatego marchew stała się giętka i miękka. Po włożeniu tego samego organizmu do wody, ciecz znów wpływa pomiędzy komórki marchwi. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

10 DOŚWIADCZENIE 2 Rozpoznawanie odruchów.

11 CZĘŚĆ TEORETYCZNA 1.Odruchy. Rodzaje odruchów. Ad 1 Odruchy to nieświadoma, automatyczna reakcja na bodźce. Dzielimy je na warunkowe i bezwarunkowe. ODRUCHY WARUNKOWE- to odruchy nabyte, wyuczone, wymagające pracy kory mózgowej. ODRUCHY BEZWARUNKOWE- to odruchy wrodzone, nie wymagające pracy kory mózgowej.

12 BADANY PROBLEM BADAWCZY: Czy u człowieka możemy zaobserwować odruchy? MOJA HIPOTEZA: U człowieka występują odruchy.

13 ETAPY DOŚWIADCZENIA: Na kilku osobach sprawdzamy reakcję na następujące zdarzenia: 1.Nieoczekiwane zaświecenie drugiej osobie latarką w oczy. 2.Bez ostrzeżenia pomachanie drugiej osobie przed oczami. 3.Wyciśnięcie soku z cytryny w obecności kilku osób. 4.Uderzenie kantem dłoni w kolano (tuż pod rzepką) osobę siedzącą na krześle z nogą założoną na nogę.

14 POTRZEBNY SPRZĘT: latarka; nóż. POTRZEBNE ORGANIZMY: owoc cytryny. PRÓBA KONTROLNA: Przeprowadzenie doświadczenia na kilku osobach. PRÓBA BADAWCZA: Przeprowadzenie doświadczenia tak jak przedstawiają to jego etapy. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 15 KWIECIEŃ 2011R.

15 ZDJĘCIA Z PRZEPROWADZANIA DOŚWIADCZENIA

16 OTRZYMANE WYNIKI: U badanych zaobserwowaliśmy nie zależną od woli reakcję organizmu, czyli odruch w każdym badanym przypadku. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Zaświecając drugiej osobie w oczy w ciemnym pomieszczeniu jej źrenice gwałtownie się zmniejszają (tak jak przedstawia to poniższy rysunek ). Machając drugiej osobie przed oczami odwraca ona głowę. Wyciskając sok z cytryny większość osób dostała ślinotoku. Uderzając drugą osobę kantem dłoni w kolano, jej noga nie zależnie od woli tej osoby gwałtownie podnosi się do góry.

17 WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Zmniejszanie się źrenic, podnoszenie się (nie zależnie od naszej woli) nogi po uderzeniu w kolano i odwracanie głowy to odruchy bezwarunkowe. Dostawanie ślinotoku to odruch warunkowy. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

18 DOŚWIADCZENIE 3 Warunki kiełkowania.

19 CZĘŚĆ TEORYTYCZNA 1.Na czym polega kiełkowanie roślin okrytonasiennych? 2.Warunki potrzebne do kiełkowania roślin. Ad 1 Kiełkowanie roślin okrytonasiennych- stadium rozwoju rośliny, mające miejsce w czasie przekształcania się nasienia w siewkę. Ad 2 Aby rozpoczęło się kiełkowanie muszą być spełnione określone warunki: średnia wilgotność, ciepło oraz dobry dostęp do powietrza.

20 BADANY PROBLEM BADAWCZY: Jakie warunki muszą być spełnione by wykiełkowała rzodkiewka? MOJA HIPOTEZA: Najlepszymi warunkami do wykiełkowania nasion rzodkiewki jest średnia wilgotność, dostęp do powietrza oraz ciepło.

21 ETAPY DOŚWIADCZENIA 1.W czterech słoikach umieścić watę bawełnianą oraz około 10 nasion rzodkiewki. 2.Do pierwszego słoika wlać tyle wody, aby wata była wilgotna i pozostawić go w ciepłym miejscu. 3.Do drugiego słoika wlać taką samą ilość wody jak do pierwszego i umieścić go w lodówce. 4.Do trzeciego słoika nalać tyle wody, aby nasiona rzodkiewki były zanurzone, a na wierzch wlać niewielką warstwę oleju i pozostawić słoik w ciepłym miejscu. 5.W czwartym słoiku pozostawić suche nasiona rzodkiewki w ciepłym miejscu. 6.Nasiona w pierwszym i drugim słoiku codziennie podlewać. 7.Po upływie 7 dni sprawdzić, w których słoikach nasiona wykiełkowały. 8.Pozostawienie pierwszego, drugiego oraz czwartego słoika na kolejne 7 dni w cieple, z dostępem do wody (podlewać).

22 POTRZEBNY SPRZĘT: 4 słoiki; wata bawełniana. POTRZEBNE ODCZYNNIKI: woda; olej. POTRZEBNE ORGANIZMY: około 40 nasion rzodkiewki. PRÓBA KONTROLNA: 4 słoik- brak wody+ ciepło PRÓBA BADAWCZA: 1 słoik- woda+ ciepło 2 słoik- woda+ chłód (lodówka) 3 słoik- nadmiar wody+ ciepło+ brak dostępu do powietrza (warstwa oleju polana na wierzch) TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: (A) KWIECIEŃ i (B)29 KWIECIEŃ-5 CZERWIEC 2011R.

23 OBSERWACJE W CZASIA TRWANIA DOŚWIADCZENIA: Po upływie około jednego dnia nasiona wykiełkowały w słoikach 1 i 2. OTRZYMANE WYNIKI: (A) Nasiona suche oraz nasiona polane olejem nie wykiełkowały. Nasiona w ciepłym miejscu wykiełkowały i szybko rosły. Nasiona w lodówce wykiełkowały i wolno rosły. (B) Po 7 dniach słoiki 1, 2 i 4 pozostawić w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu. ANALZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: (A) Nasiona suche nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do wody. Nasiona polane olejem nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do powietrza. Nasiona w ciepłym i wilgotnym miejscu wykiełkowały, dlatego, że miały odpowiednie warunki. Nasiona w lodówce wykiełkowały, ale bardzo wolno rosły z powodu chłodu. (B) Po pozostawieniu słoików 1, 2 i 4 w w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu wykiełkowały nasiona z 4 słoika, a nasiona z 2 słoika szybko dogoniły we wzroście te ze słoika 1.

24 ZDJĘCIA KIEŁKÓW SŁOIK 1 SŁOIK 2 SŁOIK 3 SŁOIK 4

25 WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Najlepszymi warunkami do kiełkowania są: ciepło, dostęp do wody- wilgoć oraz dostęp do powietrza. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

26 Przygotowała Anna Wysocka kl.2H


Pobierz ppt "BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA. DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi."

Podobne prezentacje


Reklamy Google