Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
2
Osmoza w korzeniu marchwi.
DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi.
3
CZĘŚĆ TEORETYCZNA Zjawisko osmozy. Przewodzenie wody w korzeniu. Ad 1
Osmoza polega na przenikaniu wody z roztworu mniej stężonego (o większej zawartości wody) do roztworu mniej stężonego (o mniejszej zawartości wody). Prowadzi to do wyrównania stężeń obu roztworów. Ad 2 Woda w korzeniu jest przewodzona od korzenia, poprzez łodygę, a następnie trafia do liści.
4
BADANY PROBLEM BADAWCZY: Na czym polega zjawisko osmozy?
MOJA HIPOTEZA: Osmoza polega na wypłukiwaniu wody z organizmów poprzez użycie soli oraz odzyskiwaniu ich właściwości poprzez użycie wody.
5
ETAPY DOŚWIADCZENIA: 1. Wydrążenie nożem otworu w dwóch marchewkach o głębokości około 4cm i wsypanie do jednej z nich łyżeczki soli. 2. Pozostawienie marchwi w pozycji pionowej na 3 godziny. 3. Sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi. 4. Wypłukanie wodą wnętrza korzenia marchwi z solą. 5. Umieszczenie wypłukanej marchwi w słoiku z wodą na 3 godziny. 6. Ponowne sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi.
6
POTRZEBNY SPRZĘT: słoik; nóż.
POTRZEBNE ODCZYNNIKI: sól kuchenna; woda. POTRZEBNE ORGANIZMY: 2 duże korzenie marchwi. PRÓBA KONTROLNA: Wydrążona marchew bez soli. PRÓBA BADAWCZA: Wydrążona marchew z wsypaną solą. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 29 KWIECIEŃ 2011R.
7
OBSERWACJE W TRAKCIE TRWANIA DOŚWIADCZENIA:
Po pewnym czasie od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi pojawia się w nim woda. Kiedy ją odlejemy nie wysypując jednocześnie soli, po upływie kilkunastu minut w korzeniu znów pojawi się woda. W korzeniu bez soli- brak zmian.
8
OTRZYMANE WYNIKI: Po 3 godzinach od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi można zauważyć, że marchew stała się giętka i miękka. Po 3 godzinach od włożenia tego samego korzenia marchwi do słoika z wodą marchew odzyskała swą twardość. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Pod wpływem soli marchew straciła swą jędrność w porównaniu z marchwią bez soli. Wypłukanie soli z marchwi i wstawienie jej do wody przywróciło jej uprzednie właściwości, ponownie była twarda.
9
WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA
Sól wypłukuje wodę z organizmów i dlatego marchew stała się giętka i miękka. Po włożeniu tego samego organizmu do wody, ciecz znów wpływa pomiędzy komórki marchwi. POTWIERDZENIE HIPOTEZY
10
Rozpoznawanie odruchów.
DOŚWIADCZENIE 2 Rozpoznawanie odruchów.
11
CZĘŚĆ TEORETYCZNA Odruchy. Rodzaje odruchów. Ad 1
Odruchy to nieświadoma, automatyczna reakcja na bodźce. Dzielimy je na warunkowe i bezwarunkowe. ODRUCHY WARUNKOWE- to odruchy nabyte, wyuczone, wymagające pracy kory mózgowej. ODRUCHY BEZWARUNKOWE- to odruchy wrodzone, nie wymagające pracy kory mózgowej.
12
BADANY PROBLEM BADAWCZY: Czy u człowieka możemy zaobserwować odruchy?
MOJA HIPOTEZA: U człowieka występują odruchy.
13
ETAPY DOŚWIADCZENIA: Na kilku osobach sprawdzamy reakcję na następujące zdarzenia: Nieoczekiwane zaświecenie drugiej osobie latarką w oczy. Bez ostrzeżenia pomachanie drugiej osobie przed oczami. Wyciśnięcie soku z cytryny w obecności kilku osób. Uderzenie kantem dłoni w kolano (tuż pod rzepką) osobę siedzącą na krześle z nogą założoną na nogę.
14
POTRZEBNY SPRZĘT: latarka; nóż. POTRZEBNE ORGANIZMY: owoc cytryny.
PRÓBA KONTROLNA: Przeprowadzenie doświadczenia na kilku osobach. PRÓBA BADAWCZA: Przeprowadzenie doświadczenia tak jak przedstawiają to jego etapy. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 15 KWIECIEŃ 2011R.
15
ZDJĘCIA Z PRZEPROWADZANIA DOŚWIADCZENIA
16
OTRZYMANE WYNIKI: U badanych zaobserwowaliśmy nie zależną od woli reakcję organizmu, czyli odruch w każdym badanym przypadku. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Zaświecając drugiej osobie w oczy w ciemnym pomieszczeniu jej źrenice gwałtownie się zmniejszają (tak jak przedstawia to poniższy rysunek ). Machając drugiej osobie przed oczami odwraca ona głowę. Wyciskając sok z cytryny większość osób dostała ślinotoku. Uderzając drugą osobę kantem dłoni w kolano, jej noga nie zależnie od woli tej osoby gwałtownie podnosi się do góry.
17
WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA
Zmniejszanie się źrenic, podnoszenie się (nie zależnie od naszej woli) nogi po uderzeniu w kolano i odwracanie głowy to odruchy bezwarunkowe. Dostawanie ślinotoku to odruch warunkowy. POTWIERDZENIE HIPOTEZY
18
DOŚWIADCZENIE 3 Warunki kiełkowania.
19
CZĘŚĆ TEORYTYCZNA Na czym polega kiełkowanie roślin okrytonasiennych?
Warunki potrzebne do kiełkowania roślin. Ad 1 Kiełkowanie roślin okrytonasiennych- stadium rozwoju rośliny, mające miejsce w czasie przekształcania się nasienia w siewkę. Ad 2 Aby rozpoczęło się kiełkowanie muszą być spełnione określone warunki: średnia wilgotność, ciepło oraz dobry dostęp do powietrza.
20
BADANY PROBLEM BADAWCZY: Jakie warunki muszą być spełnione by wykiełkowała rzodkiewka?
MOJA HIPOTEZA: Najlepszymi warunkami do wykiełkowania nasion rzodkiewki jest średnia wilgotność , dostęp do powietrza oraz ciepło.
21
ETAPY DOŚWIADCZENIA W czterech słoikach umieścić watę bawełnianą oraz około 10 nasion rzodkiewki. Do pierwszego słoika wlać tyle wody, aby wata była wilgotna i pozostawić go w ciepłym miejscu. Do drugiego słoika wlać taką samą ilość wody jak do pierwszego i umieścić go w lodówce. Do trzeciego słoika nalać tyle wody, aby nasiona rzodkiewki były zanurzone, a na wierzch wlać niewielką warstwę oleju i pozostawić słoik w ciepłym miejscu. W czwartym słoiku pozostawić suche nasiona rzodkiewki w ciepłym miejscu. Nasiona w pierwszym i drugim słoiku codziennie podlewać. Po upływie 7 dni sprawdzić, w których słoikach nasiona wykiełkowały. Pozostawienie pierwszego, drugiego oraz czwartego słoika na kolejne 7 dni w cieple, z dostępem do wody (podlewać).
22
POTRZEBNY SPRZĘT: 4 słoiki; wata bawełniana.
POTRZEBNE ODCZYNNIKI: woda; olej. POTRZEBNE ORGANIZMY: około 40 nasion rzodkiewki. PRÓBA KONTROLNA: 4 słoik- brak wody+ ciepło PRÓBA BADAWCZA: 1 słoik- woda+ ciepło 2 słoik- woda+ chłód (lodówka) 3 słoik- nadmiar wody+ ciepło+ brak dostępu do powietrza (warstwa oleju polana na wierzch) TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: (A)22-29 KWIECIEŃ i (B)29 KWIECIEŃ-5 CZERWIEC R.
23
OBSERWACJE W CZASIA TRWANIA DOŚWIADCZENIA: Po upływie około jednego dnia nasiona wykiełkowały w słoikach 1 i 2. OTRZYMANE WYNIKI: (A) Nasiona suche oraz nasiona polane olejem nie wykiełkowały. Nasiona w ciepłym miejscu wykiełkowały i szybko rosły. Nasiona w lodówce wykiełkowały i wolno rosły. (B) Po 7 dniach słoiki 1, 2 i 4 pozostawić w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu. ANALZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: (A) Nasiona suche nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do wody. Nasiona polane olejem nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do powietrza. Nasiona w ciepłym i wilgotnym miejscu wykiełkowały, dlatego, że miały odpowiednie warunki. Nasiona w lodówce wykiełkowały, ale bardzo wolno rosły z powodu chłodu. (B) Po pozostawieniu słoików 1, 2 i 4 w w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu wykiełkowały nasiona z 4 słoika, a nasiona z 2 słoika szybko dogoniły we wzroście te ze słoika 1.
24
ZDJĘCIA KIEŁKÓW SŁOIK SŁOIK 2 SŁOIK SŁOIK 4
25
WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA
Najlepszymi warunkami do kiełkowania są: ciepło, dostęp do wody- wilgoć oraz dostęp do powietrza. POTWIERDZENIE HIPOTEZY
26
Przygotowała Anna Wysocka kl.2H
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.