Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych, najcz ę ś ciej spo ż ywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych, najcz ę ś ciej spo ż ywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych,"— Zapis prezentacji:

1

2

3 Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych, najcz ę ś ciej spo ż ywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych, najcz ę ś ciej spo ż ywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW

4

5

6

7 Po wprowadzeniu maszyny do obierania ziemniaków w latach dwudziestych XX w. rozpoczął się chipsowy boom, który dotarł najpierw do Europy Zachodniej, a pod koniec lat siedemdziesiątych także do Polski. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców, przeciętny Polak zjada rocznie ok. 1.7kg chipsów.

8 Nie każdy ziemniak nadaje się do produkcji chipsów. Idealna bulwa ma regularny, owalny kształt, gładką i cienką skórkę i niską zawartość cukrów prostych, dzięki czemu plasterki nie ciemnieją i nie gorzknieją w czasie smażenia. Ale czy tak naprawdę wiesz co jesz??? Postaramy się przekazać Ci podstawowe informacje o tym tajemniczym, ale jakże smacznym produkcie…

9

10 Czy lubimy Chipsy: TAK Czy chipsy są smaczne TAK Czy Chipsy można jeść bez ograniczeń NIE Jaki jest wpływ chipsów na organizm człowieka? NIEKORZYSTNY Ile chipsów można zjeść, by nam nie szkodziły: Około paczki na dwa dni Jaki jest skład chipsów oznaczony na opakowaniu? Przeczytasz na kolejnym slajdzie.

11 ziemniaki, olej roślinny, preparat amortyzujący o smaku zielonej cebulki [cebula w proszku, serwatka z mleka, laktoza (z mleka), cukier, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe), mleko w proszku, aromaty, ser w proszku, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwnik (annato), olej sojowy], sól.

12 Jak widzimy chipsy są lubiane przez większość osób, gdyż są smaczne. Ale czy na pewno zdrowe???

13 Aby się o tym przekonać przeprowadziliśmy kilka doświadczeń. Pierwsze z nich dotyczy wykrywania skrobi w chipsach…

14 Skrobia jest złożonym węglowodanem, polisacharydem roślinnym, zbudowanym wyłącznie z reszt glukozowych. Składa się z dwóch odmiennie zbudowanych polisacharydów: amylopektyny i amylozy SKROBIA CHIPSY

15

16

17

18

19 Jak widzimy z doświadczenia, w chipsach zawarta jest skrobia. Przyjrzyjmy się teraz jak zbudowana jest cząsteczka skrobi: Skrobie tworzą dwa polisacharydy amyloza (około 20% skrobi) i amylopektyna która jest głównym składnikiem skrobi Fragment cząsteczki amylopektyny z miejscem rozgałęzienia

20 Skrobia jest głównym dostarczycielem energii dla większości z nas. Jednak skrobia zawarta w produktach białej mąki dostarczają nam przede wszystkim energii, bo proces oczyszczania oddzielił skrobię od wielu witamin i minerałów zawartych w całych ziarnach (głównie w ich otoczkach). Poza tym pokarmy z białej, oczyszczonej mąki powodują bardzo szybko po spożyciu wzrost stężenia glukozy we krwi (co jest oznaczane wysokim indeksem glikemicznym) i duży wyrzut insuliny - co jest niekorzystne.

21

22 Główne składniki naszego pożywienia to tłuszcze. Są one estrami glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Niezbędne, do funkcjonowania organizmu ludzkiego, stanowią stały element codziennej diety każdego człowieka. Stanowią ok. 10% masy naszego ciała.

23 W celu sprawdzenia ilu tłuszczu zawierają zwykłe chipsy ziemniaczane wykonaliśmy doświadczenie.

24 Najpierw odważyliśmy chipsy, następnie rozgnietliśmy je w moździerzu, po czym przesypaliśmy je do kolby stożkowej i dodaliśmy acetonu. Następnie umieściliśmy w łaźni wodnej, po chwili filtrowaliśmy, a przesącz zebraliśmy do drugiej kolby, osad przemyliśmy dwukrotnie.

25

26

27 Zebrany przesącz oddestylowaliśmy aby oddzielić aceton. Zważamy pustą kolbę, a następnie kolbę z tłuszczem.

28 Ilość chipsów przed destylacją: 10g Waga pustej kolby: 93.8g Waga kolby z tłuszczem:97,6g Waga tłuszczu uzyskanego w destylacji: 3,8g Obliczenia: 10g100% 3,8---x%

29 Mnożąc otrzymujemy: 10x= 3,5*100% /10 x=38% Więc wynika iż w 10g chipsów mieści się aż 38% tłuszczu

30 W tym celu wykonaliśmy doświadczenie z użyciem manganianu (VII) potasu. Do oleju uzyskanego z destylacji chipsów dodaliśmy kilka kropli manganianu (VII) potasu, to samo powtórzyliśmy z olejem słonecznikowym. Następnie lekko wstrząsamy.

31 A teraz przedstawiamy nasze wyniki:

32

33

34

35 Z przeprowadzonego przez nas doświadczenia wynika iż w chipsach znajduje się tłuszcz nienasycony, czyli taki w którym istnieją wiązania podwójne. Świadczy o tym pojawienie się osadu tlenku manganu(IV)

36 Nie możemy jeść zbyt wielu tłusczów, gdyż są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Powodują wiele chorób min. Takich jak otyłość, czy zawał serca. Ale są to p[odstawowe składniki energetyczne w naszym organizmie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego żyjącego organizmu

37 Cukry są związkami organicznymi złożonymi z węgla, wodoru i tlenu. Podział cukrów: CUKRY Cukry proste: glukoza i fruktoza Dwucukry: sacharoza Wielocukry: Skrobia i celuloza

38 Aby sprawdzić jaki cukier znajduje się w chipsach, przeprowadziliśmy doświadczenie z próbą Trommera. Najpierw wykonaliśmy ślepą próbę dla glukozy Cząsteczka glukozy węgiel tlen wodór Wzór sumaryczny: C 6 H 12 O 6

39 Dodaliśmy roztworu wodorotlenku miedzi (II) do glukozy rozpuszczonej w wodzie i ogrzaliśmy. Pojawiło nam się wówczas ceglaste zabarwienie. To samo powtórzyliśmy z chipsami, zamiast wody z glukozą daliśmy rozdrobnione chipsy

40

41 W probówce z glukoza pojawiło się ceglaste zabarwienie, natomiast z chipsami Nie…

42 Podobną próbę wykonaliśmy aby sprawdzić czy w chipsach jest obecna sacharoza (czyli zwykły cukier, którym słodzimy herbatę) Do roztworu sacharozy dodajemy kilka kropel kwasu solnego i podgrzewamy zawartość probówki. Następnie wkraplamy, wodorotlenku sodu. Dla tak przygotowanego roztworu wykonujemy wcześniej opisana próbę Trommera. Te same czynności wykonujemy z probówką w której są rozdrobnione chipsy z wodą

43 W obu probówkach pojawiło się ceglaste zabarwienie, oznacza to że w chipsach zawarty jest dwucukier, którym jest sacharoza Próba Trommera dla sacharozy, dla której wcześniej przeprowadzono reakcję hydrolizy Chipsy, które wcześniej poddano reakcji hydrolizy a następnie wykonano dla takiej próbki próbę Trommera

44 węgiel tlen wodór

45

46 W zasadzie większość z nas powinna maksymalnie ograniczyć spożycie tego cukru. Jedyne osoby uprawiające intensywnie sport mogą, bez uszczerbku na zdrowiu, spożywać pewne ilości w opisanych wyżej sytuacjach.

47 Zbyt duże spożycie sacharozy może powodować: hiperglicerydemię, czyli zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi; miażdżycę naczyń krwionośnych; choroby serca; nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej; otyłość; nadmierne obciążenie trzustki; cukrzycę typu 2; zwiększone występowanie próchnicy zębów.

48 Chipsy zawierają dużą ilość skrobi, która ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jednak zawierają także taki związki i składniki, które w większości szkodzą zdrowiu człowieka. Nie powinniśmy dlatego jeść chipsów. Zawierają one smażony tłuszcz, który poprzez wydzielanie akroleiny mogą doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego i utraty koordynacji ruchowej…

49

50 Biuletyn klubu nauczyciela nr1/2008 wydawnictwo WSiP Podręcznik Ciekawa chemia część 3 Hanna Gulińska, Janina Smolińska wydawnictwo WSiP Strona internetowa google: wpływ związków żywności na człowieka

51


Pobierz ppt "Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych, najcz ę ś ciej spo ż ywanych przez gimnazjalistów- CHIPSÓW Badania laboratoryjne produktów spo ż ywczych,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google