Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła Podstawowa nr 6 w Świdnicy 8 listopada-Dzień Zdrowego Śniadania Akcja „ Śniadanie daje moc” wykonała klasa III b wykonała klasa III b pod kierunkiem.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła Podstawowa nr 6 w Świdnicy 8 listopada-Dzień Zdrowego Śniadania Akcja „ Śniadanie daje moc” wykonała klasa III b wykonała klasa III b pod kierunkiem."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła Podstawowa nr 6 w Świdnicy 8 listopada-Dzień Zdrowego Śniadania Akcja „ Śniadanie daje moc” wykonała klasa III b wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec

2 Rozmowa o zdrowym odżywianiu Uczniowie na lekcji zapoznali się z celem akcji „Śniadanie daje moc”. Wykonali plakaty i wiele prac plastycznych dotyczących zdrowego odżywiania. Rozmawiali o roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Akcja ta ma przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania w domu i w szkole.Uczniowie na lekcji zapoznali się z celem akcji „Śniadanie daje moc”. Wykonali plakaty i wiele prac plastycznych dotyczących zdrowego odżywiania. Rozmawiali o roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Akcja ta ma przyczynić się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania w domu i w szkole.

3 Przygotowanie śniadania Wspólne śniadanie dziecko -rodzice- nauczyciel to Świetna zabawa, dzięki której najmłodsi uczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe odżywianie. Uczniowie przynieśli do szkoły produkty na śniadanie np: ciemny razowy chleb, ser biały i żółty, ugotowane jajka, wędlinę, a przede wszystkim owoce i warzywa (jabłka, gruszki, winogron, banany, marchewkę, pomidory, ogórek, pietruszkę). Rodzice zaś przygotowali dodatkowe rzeczy : deseczkę do krojenia, noże, papierowe serwetki, kubeczki, łyżeczki, talerze. Dzieci ubrały się w tym dniu w fartuszki. Następnie zadbały o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek.Wspólne śniadanie dziecko -rodzice- nauczyciel to Świetna zabawa, dzięki której najmłodsi uczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe odżywianie. Uczniowie przynieśli do szkoły produkty na śniadanie np: ciemny razowy chleb, ser biały i żółty, ugotowane jajka, wędlinę, a przede wszystkim owoce i warzywa (jabłka, gruszki, winogron, banany, marchewkę, pomidory, ogórek, pietruszkę). Rodzice zaś przygotowali dodatkowe rzeczy : deseczkę do krojenia, noże, papierowe serwetki, kubeczki, łyżeczki, talerze. Dzieci ubrały się w tym dniu w fartuszki. Następnie zadbały o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek.

4 Pomoc rodziców przy wykonywaniu posiłku Rodzice z zaangażowaniem pomagali dzieciom w przygotowaniu wspólnego posiłku. Wraz z wychowawcą kierowali i pomagali przy robieniu smacznych kanapek. Uczniowie z ogromną pasją i zainteresowaniem smarowali chleb, tworzyli według własnych pomysłów ciekawe kompozycje śniadaniowe z przygotowanych wcześniej produktów. Rodzice widząc pomysły dzieci, sami też tworzyli swoje dzieła śniadaniowe.Rodzice z zaangażowaniem pomagali dzieciom w przygotowaniu wspólnego posiłku. Wraz z wychowawcą kierowali i pomagali przy robieniu smacznych kanapek. Uczniowie z ogromną pasją i zainteresowaniem smarowali chleb, tworzyli według własnych pomysłów ciekawe kompozycje śniadaniowe z przygotowanych wcześniej produktów. Rodzice widząc pomysły dzieci, sami też tworzyli swoje dzieła śniadaniowe.

5 Dekoracja stołu Dzieci pamiętały o kulturalnym przygotowaniu wspólnego stołu do posiłku. Przy pomocy rodziców nakryły stoły białymi obrusami, następnie wydzieleni dyżurni rozdali każdemu papierowe talerzyki, ułożyli plastikowe sztućce. Na paterach porozkładali przyniesione przez siebie owoce, a na dodatkowych talerzykach inne produkty żywnościowe. Koło każdego talerzyka uczniowie ułożyli w fantazyjny sposób papierowe serwetki. Dzieci nie zapomniały też o ściereczkach i papierowych ręcznikach do wytarcia rąk czy ławek.Dzieci pamiętały o kulturalnym przygotowaniu wspólnego stołu do posiłku. Przy pomocy rodziców nakryły stoły białymi obrusami, następnie wydzieleni dyżurni rozdali każdemu papierowe talerzyki, ułożyli plastikowe sztućce. Na paterach porozkładali przyniesione przez siebie owoce, a na dodatkowych talerzykach inne produkty żywnościowe. Koło każdego talerzyka uczniowie ułożyli w fantazyjny sposób papierowe serwetki. Dzieci nie zapomniały też o ściereczkach i papierowych ręcznikach do wytarcia rąk czy ławek.

6 Pomysł na ciekawą kanapkę Dzieci wykazały się bogatą wyobraźnią. Z przyniesionych produktów powstawały kolorowe, wesołe kanapki. Z jednego talerzyka uśmiechał się wesoły pajacyk, z drugiego śliczna dziewczynka, a z innego zielony stwór. Tak wykonane i przyozdobione kanapki według różnych pomysłów dzieci, uatrakcyjniały ich pracę i wzmagały apetyt.Dzieci wykazały się bogatą wyobraźnią. Z przyniesionych produktów powstawały kolorowe, wesołe kanapki. Z jednego talerzyka uśmiechał się wesoły pajacyk, z drugiego śliczna dziewczynka, a z innego zielony stwór. Tak wykonane i przyozdobione kanapki według różnych pomysłów dzieci, uatrakcyjniały ich pracę i wzmagały apetyt.

7 Kulturalny poczęstunek Dzieci razem zasiadły do stołu, do spożywania wspólnie przygotowanego śniadania. Rozpoczęły posiłek od słów „Smacznego!!!”. W kulturalny sposób spożywały zrobione przez siebie kanapki, niektóre z nich próbowały nawet nowych smaków. Dzieliły się z innymi kanapkami wykonanymi przez siebie. Rozmawiały między sobą o tym, co lubią jeść na śniadanie, co im dzisiaj smakowało i co będą chciały zmienić w dotychczasowym spożywaniu posiłku.Dzieci razem zasiadły do stołu, do spożywania wspólnie przygotowanego śniadania. Rozpoczęły posiłek od słów „Smacznego!!!”. W kulturalny sposób spożywały zrobione przez siebie kanapki, niektóre z nich próbowały nawet nowych smaków. Dzieliły się z innymi kanapkami wykonanymi przez siebie. Rozmawiały między sobą o tym, co lubią jeść na śniadanie, co im dzisiaj smakowało i co będą chciały zmienić w dotychczasowym spożywaniu posiłku.

8 Wspólne spożywanie posiłku Uczniowie zaprosili do wspólnego spożywania posiłku wychowawcę, rodziców, którzy im pomagali przy przygotowaniu śniadania. Urozmaicone kolorowymi warzywami i owocami posiłki zachęcały do wspólnego spożywania śniadania. Dzieci zachęcone swoim działaniem poczęstowały wykonanymi przez siebie kanapkami starszych kolegów z innych klas oraz innych pracowników szkoły. Zaś to, co zostało nie zjedzone, dzieci poukładały na talerzyki, aby zjeść później, przed innymi zajęciami tego dnia.Uczniowie zaprosili do wspólnego spożywania posiłku wychowawcę, rodziców, którzy im pomagali przy przygotowaniu śniadania. Urozmaicone kolorowymi warzywami i owocami posiłki zachęcały do wspólnego spożywania śniadania. Dzieci zachęcone swoim działaniem poczęstowały wykonanymi przez siebie kanapkami starszych kolegów z innych klas oraz innych pracowników szkoły. Zaś to, co zostało nie zjedzone, dzieci poukładały na talerzyki, aby zjeść później, przed innymi zajęciami tego dnia.

9 Konkurs na owocowe budowle Jednym z działań podczas wspólnego śniadania był konkurs na ułożenie z wybranych owoców najciekawszych budowli. Dzieci tworzyły wyspy owocowe, mosty, drzewa i wiele innych ciekawych rzeczy. Następnie z apetytem zjadały te mieszanki owocowe jako wspaniale desery. Zrozumiały,że zjedzone przez nich produkty zapewnią im energię do wspólnej zabawy przez cały dzień.Jednym z działań podczas wspólnego śniadania był konkurs na ułożenie z wybranych owoców najciekawszych budowli. Dzieci tworzyły wyspy owocowe, mosty, drzewa i wiele innych ciekawych rzeczy. Następnie z apetytem zjadały te mieszanki owocowe jako wspaniale desery. Zrozumiały,że zjedzone przez nich produkty zapewnią im energię do wspólnej zabawy przez cały dzień.

10 Podsumowanie akcji,, Śniadanie daje moc” Po zakończonym posiłku dzieci narysowały wspólne śniadanie –co im najbardziej się podobało, co sobie wybrały na wspólne śniadanie. Powstała z tego wystawa, która przypomina dzieciom o najważniejszych celach akcji „Śniadanie daje moc”. Uczniowie zrozumieli, że prawidłowe żywienie jest jednym z czynników mających wpływ na wzrost, rozwój i zdrowie dziecka. Odpowiednia dieta zapewni im harmonijny wzrost, dojrzewanie, sprawność fizyczną oraz zdolność do nauki, chroni też przed niedoborami pokarmowymi i przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia. Po zakończonym posiłku dzieci narysowały wspólne śniadanie –co im najbardziej się podobało, co sobie wybrały na wspólne śniadanie. Powstała z tego wystawa, która przypomina dzieciom o najważniejszych celach akcji „Śniadanie daje moc”. Uczniowie zrozumieli, że prawidłowe żywienie jest jednym z czynników mających wpływ na wzrost, rozwój i zdrowie dziecka. Odpowiednia dieta zapewni im harmonijny wzrost, dojrzewanie, sprawność fizyczną oraz zdolność do nauki, chroni też przed niedoborami pokarmowymi i przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia.


Pobierz ppt "Szkoła Podstawowa nr 6 w Świdnicy 8 listopada-Dzień Zdrowego Śniadania Akcja „ Śniadanie daje moc” wykonała klasa III b wykonała klasa III b pod kierunkiem."

Podobne prezentacje


Reklamy Google