Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu."— Zapis prezentacji:

1 Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu

2 Pracę w Klubie Śniadaniowym rozpoczęliśmy od podziału na grupy.

3 Najpierw poznawaliśmy zasady zdrowego żywienia. Każda grupa układała puzzle z tymi zasadami. A potem było coraz ciekawiej…

4 Wspólnie tworzyliśmy plakat przedstawiający 12 Zasad Zdrowego Żywienia.

5 Dzięki doświadczeniu z latającym po sali balonikiem dowiedzieliśmy się jak ważny jest dla nas pierwszy posiłek – śniadanie. Jeśli chcemy po obudzeniu mieć energię, musimy jeść wartościowe śniadania

6 Doświadczenie ze skorupkami pokazało nam jak ważny jest wapń w naszym organizmie.

7

8 Chętnie pijemy mleko w szkole, bo wiemy, że jest ważne dla naszych kości.

9 W grupach robiliśmy plakaty, którymi zachęcaliśmy nasze szkolne koleżanki i kolegów do jedzenia nabiału, który jest źródłem wapnia.

10 Sprawdzaliśmy jaką rolę odgrywa mydło i dlaczego powinniśmy myć ręce przed jedzeniem.

11 Doświadczenie z mlekiem i mydłem bardzo wszystkich zaciekawiło. Każdy chciał spróbować sam „magicznej” sztuczki.

12 Po tym doświadczeniu wszyscy dokładnie myjemy ręce.

13 Sprawdzaliśmy, jakie minerały i witaminy potrzebne są człowiekowi i w jakich produktach je można znaleźć.

14 Okazało się, że człowiek potrzebuje wielu witamin i minerałów.

15 Rozmawialiśmy o tym, jak ważne jest jedzenie o stałych porach. Każdy z nas pod tym kątem planował swój dzień.

16 A to efekty naszej pracy…

17 Graliśmy w „Koło Fortuny”. Dyskutowaliśmy o tym jak ważne jest białko zwierzęce i co jeść, aby w organizmie go nie brakowało.

18 Smakowaliśmy różne rodzaje zbóż i chleba – czyli źródła białka roślinnego.

19 Sprawdzaliśmy „co wyprawia” kwas z chlebem.

20 Rozpoznawaliśmy warzywa i owoce za pomocą różnych zmysłów: węchu, smaku, dotyku.

21 Samodzielnie robiliśmy owocowo-warzywne surówki….

22 …które nam bardzo smakowały.

23 Rozmawialiśmy o tym, że obiad to posiłek, który powinien nam dostarczyć siły na aktywne popołudnie i uczyliśmy się nakrywać do stołu.

24 Wiemy już, że kolacja nie powinna być zjadana przed samym snem i wspólnie uczyliśmy się przygotować lekki posiłek.

25 Sprawdzaliśmy, ile jest wody w naszych organizmach i dlaczego należy ją stale uzupełniać.

26 Wiemy, że ruch fizyczny jest bardzo ważny dla zachowania zdrowia.

27 Na zakończenie pracy nad programem „Śniadanie daje moc” każdy z nas otrzymał specjalny certyfikat

28 Teraz już wiemy jak zdrowo się odżywiać


Pobierz ppt "Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google