Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz"— Zapis prezentacji:

1 Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Kawiarnia i Kafeteria Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

2 TEMATYKA ZAJĘĆ: I. CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego I. CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW Rodzaje działalności gastronomicznej w Polsce Największe błędy i bolączki polskiej gastronomii Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

3 II. ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego II. ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY Legalne aspekty otwarcia lokalu gastronomicznego Budżetowanie, harmonogram otwarcia Analiza konkurencji i ocena potencjału lokalizacji III. OTWIERAMY KAWIARNIE Urządzenia w kawiarni Programy komputerowe w gastronomii Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

4 IV. REKRUTACJA W GASTRONOMII Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego IV. REKRUTACJA W GASTRONOMII Rodzaje i metody rekrutacji Rekrutacja managera V. ORGANIZACJA PRACY ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

5 CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

6 Rodzaje działalności gastronomicznej
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje działalności gastronomicznej Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

7 RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Ze względu na typ oferowanego menu: Tradycyjna kuchnia polska Kuchnia regionalna (np. góralska, kaszubska, nadbałtycka) Kuchnia etniczna/ narodowa (np.grecka, chińska, japońska) Fast food Kawiarnie Winiarnie/ bary piwne Żywienie zbiorowe Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

8 RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Ze względu na typ obsługi: Z pełną obsługą kelnerską Z obsługą półkelnerską/ częściową samoobsługą Samoobsługowe Sprzedaż na wynos Sprzedaż z dowozem Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

9 Ze względu na lokalizację:
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Ze względu na lokalizację: restauracje, bary w zakładach pracy/ biurowcach catering (np.imprezy plenerowe, imprezy wyjazdowe) catering specjalistyczny (szpitale, szkoły, obiekty sportowe, więziennictwo) food courts ( w centrach handlowych) lokale w centrum miasta (lub w innych kluczowych miejscach miasta) lokale w miejscach odosobnionych lokale sezonowe gastronomia hotelowa Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

10 RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ Ze względu na ilość lokali: Indywidualne Sieciowe Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

11 Największe błędy i bolączki polskiej gastronomii
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Największe błędy i bolączki polskiej gastronomii Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

12 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Potencjalni restauratorzy nie dostrzegają wszystkich aspektów działalności gastronomicznej. Jakie dziedziny zbiegają się pod restauracyjnym „dachem” ?: zarządzanie kadrami, jej motywowanie i znajomość przepisów kadrowych kontrole i wymogi urzędowe (PIP, PIH, SANEPID, URZĄD MIASTA) Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

13 gospodarka magazynowa (zapasy, procedury, inwentaryzacje)
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego marketing gospodarka magazynowa (zapasy, procedury, inwentaryzacje) sprzedaż (znajomość technik sprzedaży) umiejętności analityczne (kalkulacje marż i narzutów, wynik finansowy) produkcja (wszystkie aspekty związane z ciągami technologicznymi, ich planowaniem i ustandaryzowaniem) higiena stanowisk pracy Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

14 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Zły dobór koncepcji działalności oraz zła jej lokalizacja. (np. pub przy szkole = problem z koncesją) Zakontraktowanie zbyt dużych kosztów stałych. (np.. czynsz) Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

15 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 4. Nieznajomość specyfiki branży. 5. Nieumiejętność zaplanowania budżetu otwarcia oraz realnego harmonogramu otwarcia (plan otwarcia) Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

16 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII Skutki: grupa niespodziewanych kosztów (nie wkalkulowanych w działalność) zaprzestanie inwestycji lub doinwestowanie „na szybko” Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

17 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 6. Przyszli restauratorzy nie korzystają z: fachowego doradztwa (konsultingu) oferty szkoleniowej dla zatrudnionego personelu (kucharze, barmani, kelnerzy). bazują na poglądzie, ze cała „tajemnica” biznesu gastronomicznego została przez nich „wchłonięta” podczas obserwacji gastronomii z perspektywy klienta Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

18 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 7. Potencjalni restauratorzy spodziewają się: nierealnych przychodów i zysków nie znają oni mechanizmów oceny i obliczeń tych wartości nie mają zatem żadnej wiedzy, w jakim okresie inwestycja się zwróci, czy będzie dochodowa. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

19 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 8. Osoby zarządzające lokalem nie wiedzą: czy zarabiają czy w efekcie tracą !!! jaka jest kondycja finansowa lokalu gastronomicznego Uwaga: Być może trudno w to uwierzyć, ale ocena ta nie jest tak jednoznaczna i łatwa do określenia na podstawie danych z biura księgowego. Wymaga odrębnych, wewnętrznych wyliczeń Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

20 NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 9. Zatrudnianie przypadkowych osób (w szczególności kierowników) - kierują się innymi zaletami i cechami charakteru niż tymi, które są w branży niezbędne. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

21 ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

22 Legalne aspekty otwarcia lokalu gastronomicznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Legalne aspekty otwarcia lokalu gastronomicznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

23 LEGALNE ASPEKTY OTWARCIA LOKALU GASTRONOMICZNEGO
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Działania przed otwarciem restauracji możemy podzielić na kilka etapów *: Zakładanie działalności gospodarczej projekt technologiczny akceptacja projektu uzyskanie pozwolenia na budowę Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

24 rozpoczęcie prac remontowo-budowlanych
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego rozpoczęcie prac remontowo-budowlanych odbiór lokalu i robót budowlanych przez odpowiednie służby uzyskanie końcowych zezwoleń z Urzędu Gminy/ Dzielnicy i Sanepidu *źródło Mo-Ja Consulting Szczegółowy opis powyższych etapów znajduje się na: Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

25 Budżetowanie, harmonogram otwarcia
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Budżetowanie, harmonogram otwarcia Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

26 BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Budżetowanie inwestycji gastronomicznej to dogłębna analiza kosztowa i przychodowa planowanego przedsięwzięcia Zalety dobrego budżetu : pozwala rzetelnie oszacować koszty otwarcia i niezbędne środki do uruchomienia lokalu - zmusza do głębokiej analizy przychodów naszej kawiarni czy restauracji pozwala na oszacowanie zysku oraz zwrotu z inwestycji Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

27 BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA Typowy budżet składa się z: wyceny inwestycji kalkulacji jednorazowych kosztów otwarcia prognozowania wyników finansowych działającej restauracji Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

28 BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA Harmonogram otwarcia - zawiera usystematyzowane i umiejscowione w czasie wszystkie czynności niezbędne do uruchomienia lokalu. Jest doskonałym narzędziem do pracy na etapie tworzenia gastronomii. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

29 Analiza konkurencji i ocena potencjału lokalizacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Analiza konkurencji i ocena potencjału lokalizacji Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

30 Jak przewidzieć przychody i koszty bieżące z
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Jak przewidzieć przychody i koszty bieżące z działalności, która jeszcze nie istnieje.? Obiekt obserwacji: lokal w najbliższej okolicy naszej lokalizacji np. inna restauracja na płycie rynku lub na tej samej ulicy lokal w najbardziej adekwatnej lokalizacji charakteryzującej się podobnymi warunkami otoczenia np. inna galeria handlowa, niż ta, w której planujemy otwarcie kawiarni Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

31 ANALIZA KONKURENCJI I OCENA POTENCJAŁU LOKALIZACJI
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Po znalezieniu obiektu do analizy zaczynamy ocenę: Współczynnika penetracji - stosunek osób korzystających z danej gastronomii do przechodzących obok lokalu. 2. Ilość rachunków w obserwowanej gastronomii. można ją odczytać z większości rachunków fiskalnych. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

32 ANALIZA KONKURENCJI I OCENA POTENCJAŁU LOKALIZACJI
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Średniego „czeku” - czyli średniego rachunku na osobę 4. Pozostałe dane (kosztowe i przychodowe) sprytne podpytywanie załogi lokalu np., „Jaka piękna restauracja!! Pewnie duży czynsz, prawda…?” Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

33 OTWIERAMY KAWIARNIE Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX,
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego OTWIERAMY KAWIARNIE Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

34 Urządzenia w kawiarni Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX,
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Urządzenia w kawiarni Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

35 Przy wyposażaniu kawiarni w niezbędny sprzęt
URZĄDZENIA W KAWIARNI Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Przy wyposażaniu kawiarni w niezbędny sprzęt drobny, elektryczny i pozostały bardzo ważne jest : konsultacje ze specjalistą, aby uniknąć „przeładowania” różnego rodzaju sprzętu stanowisko pracy powinno być projektowane wg elementarnych zasad ergonomii przestrzegać przepisów inspekcji sanitarnej oraz inspekcji pracy Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

36 URZĄDZENIA W KAWIARNI Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego sprzęt drobny i elektryczny powinien być w jak najbliższym zasięgu ręki ustawienie urządzeń i mebli tworzyło ciąg technologiczny zgodny z kolejnością i metodami wykonywania potraw czy napoi Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

37 Sprzęt najczęściej stosowany w kawiarni: ekspres do kawy
URZĄDZENIA W KAWIARNI Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Sprzęt najczęściej stosowany w kawiarni: ekspres do kawy młynek do kawy zmiękczacz do wody minikuchenka (gazowa, elektryczna) zmywarka blender elektryczny mikser kuchenny podgrzewacze (czekoladziarki) Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

38 - syfon lub maszyna do bitej śmietany - toster - gofrownica
URZĄDZENIA W KAWIARNI Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - syfon lub maszyna do bitej śmietany - toster - gofrownica - mikrofala - maszyna do produkcji lodów - zamrażarka - lodówka - noże do carvingu Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

39 Programy komputerowe w gastronomii
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Programy komputerowe w gastronomii Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

40 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego SYSTEMY KASOWE system kasowy POS Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

41 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego SYSTEMY KASOWE kasa rejestrująca Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

42 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego DODATKOWY OSPRZĘT Drukarka bonowa Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

43 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego DODATKOWY OSPRZĘT POCKET POS Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

44 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Schemat systemu Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

45 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NOWINKI TECHNICZNE Powiadamianie klientów Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

46 PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NOWINKI TECHNICZNE Przywoływanie kelnerów Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

47 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

48 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Karta Menu - jest to oferta handlowa zakładu gastronomicznego, która jednocześnie jest jego wizytówką i określa rodzaj oferowanych usług. Karta Menu powinna : zaspokajać oczekiwania i potrzeby gości być dopasowane do : organizacji pracy ilości i rodzaju personelu wyposażenia technicznego zaplecza Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

49 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Być tak zbudowana, aby ilość surowców głównych powinna być mniejsza od ilości pozycji w menu. Pozwala to na : zmniejszenie stanów magazynowych utrzymanie świeżości minimalizowanie strat. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

50 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Najczęściej spotykane działy (grupy asortymentowe) w menu kawiarnianym: kawy, kawy smakowe herbaty soki, napoje zimne desery, desery lodowe ciasta czekolady Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

51 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni przekąski (śniadania, kanapki, tosty, sałatki) gofry piwa wina drinki, drinki bezalkoholowe smoothies, mocktail’e streamery (spienione mleko smakowe) Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

52 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Przy układaniu kolejności działów w menu bierzemy pod uwagę: Co jest naszą specjalnością? (np. słyniemy z doskonałych deserów lodowych) Czego chcemy sprzedać najwięcej? (np. produkty dobrze marżowane) Z czym chcemy, aby nas kojarzono? Działy, tzw. ”oczywiste” jak kawy ustawiamy pod koniec Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

53 Tworzenie menu na przykładzie kawiarni
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projektując część graficzną menu warto zadbać o to by: zamieścić dobrej jakości zdjęcia (nie jest to wymóg, ale jeśli je zamieszczamy, muszą być odpowiednie) ogólny design (szata graficzna, kolorystyka) pasował do wystroju i stylistyki lokalu zachować proporcję między ilością artykułów w grupach asortymentowych nie przesadzić z ilością produktów (artykułów) w menu WIĘCEJ NIE ZNACZY LEPIEJ!!! Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

54 REKRUTACJA W GASTRONOMII
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego REKRUTACJA W GASTRONOMII Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

55 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

56 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Branża gastronomiczna charakteryzuje się wyjątkowo dużą rotacją pracowników. Prowadzi to do : zwiększonych kosztów urlopowe nadmiernych kosztów szkoleń zwiększenia obsady na stanowiskach Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

57 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje rekrutacji: 1. Poprzez promocję wewnętrzną: rekomendacja ogłoszenia wewnętrzne o rekrutacji na dane stanowisko Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

58 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Zewnętrzna: dział HR prasa (drobne, modułowe) internet (portale pracy; zwykłe, modułowe) szkoły gastronomiczne urząd pracy Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

59 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji 3. Outsourcing (agencje rekrutacyjne) 4. Od konkurencji Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

60 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Metody rekrutacji: CV list motywacyjny referencje ankieta rozmowa kwalifikacyjna casusy (hipotetyczne sytuacje do omówienia) testy Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

61 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Typowe pytania przy procesie rekrutacji: Dlaczego chcesz zmienić pracę? Dlaczego właśnie ta praca? Co chciałbyś robić za 5 lat? Opowiedz o swoim ostatnim niepowodzeniu w pracy. Jak z tego wybrnąłeś? Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

62 Rodzaje i metody rekrutacji
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Twój największy sukces? Co Cię drażni u ludzi? Czy mógłbyś być nieuczciwy dla dobra firmy? Jakie są Twoje oczekiwania finansowe? Od kiedy możesz zacząć pracę? Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

63 Rekrutacja managera Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX,
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

64 Manager jest osobą, która nie tylko dba o standardy
Rekrutacja managera Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Manager jest osobą, która nie tylko dba o standardy obsługi i pracy w naszej gastronomii, ale również zatrudnia i szkoli wciąż nowych pracowników. Musi więc charakteryzować się nie tylko dużą wiedzą z zakresu gastronomii, ale i posiadać talenty trenerskie oraz budowania „ducha” zespołu. Wymaga to przeprowadzenia skutecznej i wyszukanej w środkach rekrutacji, aby odnaleźć te cechy w potencjalnym kierowniku. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

65 Casus’y jako metoda badania kwalifikacji
Rekrutacja managera Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Casus’y jako metoda badania kwalifikacji i potencjału przyszłego managera: Przykładowe sytuacje do omówienia: Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

66 Rekrutacja managera Przykład 1
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Przykład 1 Głównych kucharz przychodzi do pracy pod wpływem alkoholu. Bez niego „pociągnąć” zmianę będzie bardzo trudno. Jak zareagujesz i jakie kroki poczynisz mając na uwadze to, że wszyscy pozostali pracownicy wiedzą o zdarzeniu i wiesz, że Twoja reakcja wpłynie w przyszłości na ich postępowanie? Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

67 Rekrutacja managera Przykład 2
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Przykład 2 Na wieczór masz przyjęte dwie małe rezerwacje, których dokonali stali Goście. Pojawiła się jednak możliwość wynajęcia w tym dniu całego lokalu, o który prosi duża firma. Owa firma deklaruje, że „zostawi” w lokalu bardzo dużą sumę. Co robisz? Czy uszanujesz gości, którzy zaplanowali miły wieczór we dwoje w swojej ulubionej restauracji czy raczej kwestie finansowe wezmą górę? Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

68 Każda z tych sytuacji pozwala wyodrębnić
Rekrutacja managera Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Każda z tych sytuacji pozwala wyodrębnić poszczególne cechy i potencjalne zachowania. Łatwiej jest nam wtedy ocenić potencjalnego managera. Metoda ma ta jednak pewną wadę. Trzeba samemu wiedzieć, jakie odpowiedzi są właściwe i jakich sami oczekujemy. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

69 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

70 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Firmy, które osiągnęły sukces cechuje dobra organizacja oraz dobra, nacechowana profesjonalizmem i motywująca kultura organizacyjna firmy. Czym jest organizacja firmy?: Określeniem stanowisk: Zarządzanie Produkcja Obsługa klienta. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

71 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Określenie struktury organizacyjnej w firmie (hierarchia, podległość, podział obowiązków). Ustalenie zakresu obowiązków i odpowiedzialności (w formie pisemnej lub ustnej). 4. Plan pozycjonowania załogi (obsadzenie stanowisk: ilość/ zmianę, godzinowo). Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

72 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego System odpowiedzi (działań) na potencjalne problemy organizacyjne, jak: Urlopy Zwolnienia chorobowe Wypadki Kradzież Spóźnienia Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

73 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Nieobecności Niska jakość pracy Bliskie relacje osobiste, plotki Przestrzeganie tajemnicy służbowej Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

74 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Zagadnienia organizacji pracy obejmują te zagadnienia, które da się spisać, ustandaryzować, przyjąć jako stałe. Lukę między tym, co można spisać a tym, co niezbędne do sprawnej, przyjemnej i motywującej pracy jest kultura organizacyjna. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

75 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wybrane definicje kultury organizacyjnej: „Właściwy klimat organizacyjny i sposób zarządzania, system zachęt, kwalifikacji, stosunki międzyludzkie” E. Piętkiewicz, S. Kałużny „Niepisane, przestrzegane często podświadomie zasady, które wypełniają lukę miedzy tym, co napisane, a tym, co się rzeczywiście dzieje. Kultura dotyczy wspólnych poglądów, ideologii, wartości, przekonań, oczekiwań i norm.” R. Deshapande, R. Parasurman Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

76 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego To co uznamy za elementy kultury organizacyjnej czerpiemy między innymi z: tego jak rozwiązywane są wewnętrzne i zewnętrzne konflikty w otoczeniu firmy, relacji między pracownikami w hierarchii (poziomej i pionowej) sposobem odnoszenia się właściciela, managera do podległych pracowników, ogólnej szerokopojętej obserwacji firmy przez pracowników. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

77 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Innymi słowy to od kultury organizacyjne w firmie zależy, czy pracownik dobrze czuje się w firmie a jak wiadomo: „ firma jest taka, jak ludzie, którzy ją tworzą” Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

78 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tym, kto nadaje kierunek temu zagadnieniu, jest osoba zarządzająca. Jakimi cechami musi charakteryzować się manager, by tworzyć dobrą kulturę organizacyjną?: Pracownicy muszą wiedzieć, że na poszczególnych wymogach zależy kierownikowi-nie tylko właścicielowi. Poleceń kierownik nie ubiera w słowa: „on tak każe…”, a bierze na siebie ciężar uzasadnienia poleceń.. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

79 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 2. Kierownik nie pozwala podległym pracownikom, na niekonstruktywną krytykę swojego zmiennika albo przełożonego. 3. Szacunek podległych pracowników zdobywa się: wiedzą, sposobem przekazywania poleceń, uwag, informacji, zadań. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

80 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Szacunku i posłuchu nie zdobywa się: groźbami krzykiem szantażem itp. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

81 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 4. Kierownik uczy podległych pracowników., które sytuacje i zachowania są: pożądane niedopuszczalne swoim codziennym zachowaniem i kontaktem z otoczeniem. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

82 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 5. Kierownik nie „boi się” skorzystać z sugestii lub pomysłu pracownika. 6. Kierownik traktuje pracownika partnersko i uczy tego samego całą organizację. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

83 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wspólnym obowiązkiem kierownika lokalu gastronomicznego oraz jego załogi jest stworzenie niepowtarzalnego klimatu w kawiarni, restauracji czy innej gastronomii. Goście muszą czuć się w nim bardzo dobrze. W najlepszych lokalach goście odbierają mnóstwo sygnałów fachowości i sympatii zarówno na poziomie świadomym jak i na poziomie emocjonalnym ( podświadomym). Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

84 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „Książeczka z zielonego fartucha” STARBUCKS (ang. Green Apron Book) - zebrane hasłowo pięć sposobów bycia: 1. Serdecznie powitaj gościa. 2. Bądź prawdziwy. 3.Miej dużą wiedzę na określony temat. 4. Bądź taktowny i licz się z uczuciami innych. 5. Bądź zaangażowany. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

85 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Joseph A. Michelli w swojej książce „Starbucks droga na szczyt” wyodrębnia na podstawie obserwacji zasobów tej firmy oraz współpracy z jej pracownikami pięć kluczowych zasad przywództwa jako źródła sukcesu: Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”

86 ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Zasada 1: Nadawanie miejscu własnego charakteru Zasada 2 : Wszystko ma znaczenie Zasada 3: Niespodzianka i zachwyt klienta Zasada 4 : Rozpoznawanie oporu i jego akceptacja Zasada 5: Pozostaw swój znak. Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 „Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej”


Pobierz ppt "Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz"

Podobne prezentacje


Reklamy Google