Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL.09.02.00-048/08.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL.09.02.00-048/08."— Zapis prezentacji:

1 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Kawiarnia i Kafeteria Opracował: Grzegorz Jaszkiewicz

2 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego TEMATYKA ZAJĘĆ: I. CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW Rodzaje działalności gastronomicznej w Polsce Największe błędy i bolączki polskiej gastronomii

3 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego II. ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY Legalne aspekty otwarcia lokalu gastronomicznego Budżetowanie, harmonogram otwarcia Analiza konkurencji i ocena potencjału lokalizacji III. OTWIERAMY KAWIARNIE Urządzenia w kawiarni Programy komputerowe w gastronomii Tworzenie menu na przykładzie kawiarni

4 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego IV. REKRUTACJA W GASTRONOMII Rodzaje i metody rekrutacji Rekrutacja managera V. ORGANIZACJA PRACY ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA

5 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego CHARAKTERYSTYKA POLSKICH RESTAURATORÓW

6 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje działalności gastronomicznej

7 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ Ze względu na typ oferowanego menu: Tradycyjna kuchnia polska Kuchnia regionalna (np. góralska, kaszubska, nadbałtycka) Kuchnia etniczna/ narodowa (np.grecka, chińska, japońska) Fast food Kawiarnie Winiarnie/ bary piwne Żywienie zbiorowe

8 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ Ze względu na typ obsługi: Z pełną obsługą kelnerską Z obsługą półkelnerską/ częściową samoobsługą Samoobsługowe Sprzedaż na wynos Sprzedaż z dowozem

9 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Ze względu na lokalizację: restauracje, bary w zakładach pracy/ biurowcach catering (np.imprezy plenerowe, imprezy wyjazdowe) catering specjalistyczny (szpitale, szkoły, obiekty sportowe, więziennictwo) food courts ( w centrach handlowych) lokale w centrum miasta (lub w innych kluczowych miejscach miasta) lokale w miejscach odosobnionych lokale sezonowe gastronomia hotelowa

10 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RODZAJE DZIAŁALNOŚCI GASTRONOMICZNEJ Ze względu na ilość lokali: Indywidualne Sieciowe

11 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Największe błędy i bolączki polskiej gastronomii

12 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 1.Potencjalni restauratorzy nie dostrzegają wszystkich aspektów działalności gastronomicznej. Jakie dziedziny zbiegają się pod restauracyjnym dachem ?: zarządzanie kadrami, jej motywowanie i znajomość przepisów kadrowych kontrole i wymogi urzędowe (PIP, PIH, SANEPID, URZĄD MIASTA)

13 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego marketing gospodarka magazynowa (zapasy, procedury, inwentaryzacje) sprzedaż (znajomość technik sprzedaży) umiejętności analityczne (kalkulacje marż i narzutów, wynik finansowy) produkcja (wszystkie aspekty związane z ciągami technologicznymi, ich planowaniem i ustandaryzowaniem) higiena stanowisk pracy

14 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 2.Zły dobór koncepcji działalności oraz zła jej lokalizacja. (np. pub przy szkole = problem z koncesją) 3.Zakontraktowanie zbyt dużych kosztów stałych. (np.. czynsz)

15 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 4. Nieznajomość specyfiki branży. 5. Nieumiejętność zaplanowania budżetu otwarcia oraz realnego harmonogramu otwarcia (plan otwarcia)

16 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII Skutki: grupa niespodziewanych kosztów (nie wkalkulowanych w działalność) zaprzestanie inwestycji lub doinwestowanie na szybko

17 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 6. Przyszli restauratorzy nie korzystają z: fachowego doradztwa (konsultingu) oferty szkoleniowej dla zatrudnionego personelu (kucharze, barmani, kelnerzy). bazują na poglądzie, ze cała tajemnica biznesu gastronomicznego została przez nich wchłonięta podczas obserwacji gastronomii z perspektywy klienta

18 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 7. Potencjalni restauratorzy spodziewają się: nierealnych przychodów i zysków nie znają oni mechanizmów oceny i obliczeń tych wartości nie mają zatem żadnej wiedzy, w jakim okresie inwestycja się zwróci, czy będzie dochodowa.

19 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 8. Osoby zarządzające lokalem nie wiedzą: czy zarabiają czy w efekcie tracą !!! jaka jest kondycja finansowa lokalu gastronomicznego Uwaga: Być może trudno w to uwierzyć, ale ocena ta nie jest tak jednoznaczna i łatwa do określenia na podstawie danych z biura księgowego. Wymaga odrębnych, wewnętrznych wyliczeń

20 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego NAJWIĘKSZE BŁĘDY I BOLĄCZKI POLSKIEJ GASTRONOMII 9. Zatrudnianie przypadkowych osób (w szczególności kierowników) - kierują się innymi zaletami i cechami charakteru niż tymi, które są w branży niezbędne.

21 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ZANIM OTWORZYMY LOKAL GASTRONOMICZNY

22 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Legalne aspekty otwarcia lokalu gastronomicznego

23 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego LEGALNE ASPEKTY OTWARCIA LOKALU GASTRONOMICZNEGO Działania przed otwarciem restauracji możemy podzielić na kilka etapów *: Zakładanie działalności gospodarczej projekt technologiczny akceptacja projektu uzyskanie pozwolenia na budowę

24 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego rozpoczęcie prac remontowo-budowlanych odbiór lokalu i robót budowlanych przez odpowiednie służby uzyskanie końcowych zezwoleń z Urzędu Gminy/ Dzielnicy i Sanepidu *źródło Mo-Ja Consulting Szczegółowy opis powyższych etapów znajduje się na:

25 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Budżetowanie, harmonogram otwarcia

26 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA Budżetowanie inwestycji gastronomicznej to dogłębna analiza kosztowa i przychodowa planowanego przedsięwzięcia Zalety dobrego budżetu : pozwala rzetelnie oszacować koszty otwarcia i niezbędne środki do uruchomienia lokalu - zmusza do głębokiej analizy przychodów naszej kawiarni czy restauracji pozwala na oszacowanie zysku oraz zwrotu z inwestycji

27 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA Typowy budżet składa się z: wyceny inwestycji kalkulacji jednorazowych kosztów otwarcia prognozowania wyników finansowych działającej restauracji

28 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego BUDŻETOWANIE i HARMONOGRAM OTWARCIA Harmonogram otwarcia - zawiera usystematyzowane i umiejscowione w czasie wszystkie czynności niezbędne do uruchomienia lokalu. Jest doskonałym narzędziem do pracy na etapie tworzenia gastronomii.

29 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Analiza konkurencji i ocena potencjału lokalizacji

30 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Jak przewidzieć przychody i koszty bieżące z działalności, która jeszcze nie istnieje.? Obiekt obserwacji: lokal w najbliższej okolicy naszej lokalizacji np. inna restauracja na płycie rynku lub na tej samej ulicy lokal w najbardziej adekwatnej lokalizacji charakteryzującej się podobnymi warunkami otoczenia np. inna galeria handlowa, niż ta, w której planujemy otwarcie kawiarni

31 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ANALIZA KONKURENCJI I OCENA POTENCJAŁU LOKALIZACJI Po znalezieniu obiektu do analizy zaczynamy ocenę: 1.Współczynnika penetracji - stosunek osób korzystających z danej gastronomii do przechodzących obok lokalu. 2. Ilość rachunków w obserwowanej gastronomii. można ją odczytać z większości rachunków fiskalnych.

32 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ANALIZA KONKURENCJI I OCENA POTENCJAŁU LOKALIZACJI 3.Średniego czeku - czyli średniego rachunku na osobę 4. Pozostałe dane (kosztowe i przychodowe) sprytne podpytywanie załogi lokalu np., Jaka piękna restauracja!! Pewnie duży czynsz, prawda…?

33 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego OTWIERAMY KAWIARNIE

34 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Urządzenia w kawiarni

35 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego URZĄDZENIA W KAWIARNI Przy wyposażaniu kawiarni w niezbędny sprzęt drobny, elektryczny i pozostały bardzo ważne jest : konsultacje ze specjalistą, aby uniknąć przeładowania różnego rodzaju sprzętu stanowisko pracy powinno być projektowane wg elementarnych zasad ergonomii przestrzegać przepisów inspekcji sanitarnej oraz inspekcji pracy

36 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego URZĄDZENIA W KAWIARNI sprzęt drobny i elektryczny powinien być w jak najbliższym zasięgu ręki ustawienie urządzeń i mebli tworzyło ciąg technologiczny zgodny z kolejnością i metodami wykonywania potraw czy napoi

37 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego URZĄDZENIA W KAWIARNI Sprzęt najczęściej stosowany w kawiarni: ekspres do kawy młynek do kawy zmiękczacz do wody minikuchenka (gazowa, elektryczna) zmywarka blender elektryczny mikser kuchenny podgrzewacze (czekoladziarki)

38 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego URZĄDZENIA W KAWIARNI - syfon lub maszyna do bitej śmietany - toster - gofrownica - mikrofala - maszyna do produkcji lodów - zamrażarka - lodówka - noże do carvingu

39 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Programy komputerowe w gastronomii

40 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII SYSTEMY KASOWE system kasowy POS

41 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII SYSTEMY KASOWE kasa rejestrująca

42 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII DODATKOWY OSPRZĘT Drukarka bonowa

43 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII DODATKOWY OSPRZĘT POCKET POS

44 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII Schemat systemu

45 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII NOWINKI TECHNICZNE Powiadamianie klientów

46 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAMY KOMPUTEROWE W GASTRONOMII NOWINKI TECHNICZNE Przywoływanie kelnerów

47 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni

48 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Karta Menu - jest to oferta handlowa zakładu gastronomicznego, która jednocześnie jest jego wizytówką i określa rodzaj oferowanych usług. Karta Menu powinna : 1.zaspokajać oczekiwania i potrzeby gości 2.być dopasowane do : organizacji pracy ilości i rodzaju personelu wyposażenia technicznego zaplecza

49 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni 3.Być tak zbudowana, aby ilość surowców głównych powinna być mniejsza od ilości pozycji w menu. Pozwala to na : zmniejszenie stanów magazynowych utrzymanie świeżości minimalizowanie strat.

50 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Najczęściej spotykane działy (grupy asortymentowe) w menu kawiarnianym: kawy, kawy smakowe herbaty soki, napoje zimne desery, desery lodowe ciasta czekolady

51 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni przekąski (śniadania, kanapki, tosty, sałatki) gofry piwa wina drinki, drinki bezalkoholowe smoothies, mocktaile streamery (spienione mleko smakowe)

52 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Przy układaniu kolejności działów w menu bierzemy pod uwagę: Co jest naszą specjalnością? (np. słyniemy z doskonałych deserów lodowych) Czego chcemy sprzedać najwięcej? (np. produkty dobrze marżowane) Z czym chcemy, aby nas kojarzono? Działy, tzw. oczywiste jak kawy ustawiamy pod koniec

53 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Tworzenie menu na przykładzie kawiarni Projektując część graficzną menu warto zadbać o to by: zamieścić dobrej jakości zdjęcia (nie jest to wymóg, ale jeśli je zamieszczamy, muszą być odpowiednie) ogólny design (szata graficzna, kolorystyka) pasował do wystroju i stylistyki lokalu zachować proporcję między ilością artykułów w grupach asortymentowych nie przesadzić z ilością produktów (artykułów) w menu WIĘCEJ NIE ZNACZY LEPIEJ!!!

54 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego REKRUTACJA W GASTRONOMII

55 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji

56 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Branża gastronomiczna charakteryzuje się wyjątkowo dużą rotacją pracowników. Prowadzi to do : zwiększonych kosztów urlopowe nadmiernych kosztów szkoleń zwiększenia obsady na stanowiskach

57 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Rodzaje rekrutacji: 1. Poprzez promocję wewnętrzną: rekomendacja ogłoszenia wewnętrzne o rekrutacji na dane stanowisko

58 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji 2.Zewnętrzna: dział HR prasa (drobne, modułowe) internet (portale pracy; zwykłe, modułowe) szkoły gastronomiczne urząd pracy

59 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji 3. Outsourcing (agencje rekrutacyjne) 4. Od konkurencji

60 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Metody rekrutacji: CV list motywacyjny referencje ankieta rozmowa kwalifikacyjna casusy (hipotetyczne sytuacje do omówienia) testy

61 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Typowe pytania przy procesie rekrutacji: Dlaczego chcesz zmienić pracę? Dlaczego właśnie ta praca? Co chciałbyś robić za 5 lat? Opowiedz o swoim ostatnim niepowodzeniu w pracy. Jak z tego wybrnąłeś?

62 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rodzaje i metody rekrutacji Twój największy sukces? Co Cię drażni u ludzi? Czy mógłbyś być nieuczciwy dla dobra firmy? Jakie są Twoje oczekiwania finansowe? Od kiedy możesz zacząć pracę?

63 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera

64 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Manager jest osobą, która nie tylko dba o standardy obsługi i pracy w naszej gastronomii, ale również zatrudnia i szkoli wciąż nowych pracowników. Musi więc charakteryzować się nie tylko dużą wiedzą z zakresu gastronomii, ale i posiadać talenty trenerskie oraz budowania ducha zespołu. Wymaga to przeprowadzenia skutecznej i wyszukanej w środkach rekrutacji, aby odnaleźć te cechy w potencjalnym kierowniku.

65 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Casusy jako metoda badania kwalifikacji i potencjału przyszłego managera: Przykładowe sytuacje do omówienia:

66 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Przykład 1 Głównych kucharz przychodzi do pracy pod wpływem alkoholu. Bez niego pociągnąć zmianę będzie bardzo trudno. Jak zareagujesz i jakie kroki poczynisz mając na uwadze to, że wszyscy pozostali pracownicy wiedzą o zdarzeniu i wiesz, że Twoja reakcja wpłynie w przyszłości na ich postępowanie?

67 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Przykład 2 Na wieczór masz przyjęte dwie małe rezerwacje, których dokonali stali Goście. Pojawiła się jednak możliwość wynajęcia w tym dniu całego lokalu, o który prosi duża firma. Owa firma deklaruje, że zostawi w lokalu bardzo dużą sumę. Co robisz? Czy uszanujesz gości, którzy zaplanowali miły wieczór we dwoje w swojej ulubionej restauracji czy raczej kwestie finansowe wezmą górę?

68 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Rekrutacja managera Każda z tych sytuacji pozwala wyodrębnić poszczególne cechy i potencjalne zachowania. Łatwiej jest nam wtedy ocenić potencjalnego managera. Metoda ma ta jednak pewną wadę. Trzeba samemu wiedzieć, jakie odpowiedzi są właściwe i jakich sami oczekujemy.

69 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA

70 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Firmy, które osiągnęły sukces cechuje dobra organizacja oraz dobra, nacechowana profesjonalizmem i motywująca kultura organizacyjna firmy. Czym jest organizacja firmy?: 1.Określeniem stanowisk: Zarządzanie Produkcja Obsługa klienta.

71 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 2.Określenie struktury organizacyjnej w firmie (hierarchia, podległość, podział obowiązków). 3.Ustalenie zakresu obowiązków i odpowiedzialności (w formie pisemnej lub ustnej). 4. Plan pozycjonowania załogi (obsadzenie stanowisk: ilość/ zmianę, godzinowo).

72 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 5.System odpowiedzi (działań) na potencjalne problemy organizacyjne, jak: Urlopy Zwolnienia chorobowe Wypadki Kradzież Spóźnienia

73 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Nieobecności Niska jakość pracy Bliskie relacje osobiste, plotki Przestrzeganie tajemnicy służbowej

74 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Zagadnienia organizacji pracy obejmują te zagadnienia, które da się spisać, ustandaryzować, przyjąć jako stałe. Lukę między tym, co można spisać a tym, co niezbędne do sprawnej, przyjemnej i motywującej pracy jest kultura organizacyjna.

75 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Wybrane definicje kultury organizacyjnej: Właściwy klimat organizacyjny i sposób zarządzania, system zachęt, kwalifikacji, stosunki międzyludzkie E. Piętkiewicz, S. Kałużny Niepisane, przestrzegane często podświadomie zasady, które wypełniają lukę miedzy tym, co napisane, a tym, co się rzeczywiście dzieje. Kultura dotyczy wspólnych poglądów, ideologii, wartości, przekonań, oczekiwań i norm. R. Deshapande, R. Parasurman

76 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA To co uznamy za elementy kultury organizacyjnej czerpiemy między innymi z: tego jak rozwiązywane są wewnętrzne i zewnętrzne konflikty w otoczeniu firmy, relacji między pracownikami w hierarchii (poziomej i pionowej) sposobem odnoszenia się właściciela, managera do podległych pracowników, ogólnej szerokopojętej obserwacji firmy przez pracowników.

77 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Innymi słowy to od kultury organizacyjne w firmie zależy, czy pracownik dobrze czuje się w firmie a jak wiadomo: firma jest taka, jak ludzie, którzy ją tworzą

78 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Tym, kto nadaje kierunek temu zagadnieniu, jest osoba zarządzająca. Jakimi cechami musi charakteryzować się manager, by tworzyć dobrą kulturę organizacyjną?: 1.Pracownicy muszą wiedzieć, że na poszczególnych wymogach zależy kierownikowi-nie tylko właścicielowi. Poleceń kierownik nie ubiera w słowa: on tak każe…, a bierze na siebie ciężar uzasadnienia poleceń..

79 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 2. Kierownik nie pozwala podległym pracownikom, na niekonstruktywną krytykę swojego zmiennika albo przełożonego. 3. Szacunek podległych pracowników zdobywa się: wiedzą, sposobem przekazywania poleceń, uwag, informacji, zadań.

80 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Szacunku i posłuchu nie zdobywa się: groźbami krzykiem szantażem itp.

81 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 4. Kierownik uczy podległych pracowników., które sytuacje i zachowania są: pożądane niedopuszczalne swoim codziennym zachowaniem i kontaktem z otoczeniem.

82 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA 5. Kierownik nie boi się skorzystać z sugestii lub pomysłu pracownika. 6. Kierownik traktuje pracownika partnersko i uczy tego samego całą organizację.

83 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Wspólnym obowiązkiem kierownika lokalu gastronomicznego oraz jego załogi jest stworzenie niepowtarzalnego klimatu w kawiarni, restauracji czy innej gastronomii. Goście muszą czuć się w nim bardzo dobrze. W najlepszych lokalach goście odbierają mnóstwo sygnałów fachowości i sympatii zarówno na poziomie świadomym jak i na poziomie emocjonalnym ( podświadomym).

84 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Książeczka z zielonego fartucha STARBUCKS (ang. Green Apron Book) - zebrane hasłowo pięć sposobów bycia: 1. Serdecznie powitaj gościa. 2. Bądź prawdziwy. 3.Miej dużą wiedzę na określony temat. 4. Bądź taktowny i licz się z uczuciami innych. 5. Bądź zaangażowany.

85 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Joseph A. Michelli w swojej książce Starbucks droga na szczyt wyodrębnia na podstawie obserwacji zasobów tej firmy oraz współpracy z jej pracownikami pięć kluczowych zasad przywództwa jako źródła sukcesu:

86 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL /08 Zawody związane z winiarstwem szansą dla Ziemi Lubuskiej Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego ORGANIZACJA ORAZ KULTURA ORGANIZACYJNA Zasada 1: Nadawanie miejscu własnego charakteru Zasada 2 : Wszystko ma znaczenie Zasada 3: Niespodzianka i zachwyt klienta Zasada 4 : Rozpoznawanie oporu i jego akceptacja Zasada 5: Pozostaw swój znak.


Pobierz ppt "Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX, Podziałanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego NR WND-POKL.09.02.00-048/08."

Podobne prezentacje


Reklamy Google