Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Bezpieczna żywność prozdrowotna dla długiego i komfortowego życia II Kongres Nauk Rolniczych, 5.10.2011, Warszawa Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Bezpieczna żywność prozdrowotna dla długiego i komfortowego życia II Kongres Nauk Rolniczych, 5.10.2011, Warszawa Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności."— Zapis prezentacji:

1 Bezpieczna żywność prozdrowotna dla długiego i komfortowego życia II Kongres Nauk Rolniczych, , Warszawa Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Olsztyn prof. dr hab. Mariusz Piskuła Uniwersytet Medyczny, Białystok prof. dr hab. Marek Strączkowski Państwowy Instytut Weterynaryjny, PIB, Puławy prof. dr hab. Jan Żmudzki prof. dr hab. Jacek Osek dr Krzysztof Niemczuk Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, Jastrzębiec prof. dr hab. Jarosław Horbańczuk Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN, Jabłonna prof. dr hab. Jacek Skomiał

2 Adapted from Dziedziny Nauki rolnicze Nauki weterynaryjne Nauki medyczne Nauki o zdrowiu Nauki o … Uchwała CK z 24 października 2005 Podejście interdyscyplinarne – transdycyplinarne do wyjaśnienia relacji pomiędzy dietą a zdrowiem jest podstawowym warunkiem powodzenia dyscyplina? dziedzina? dyscyplina? dziedzina? Nauki o żywności i żywieniu Nauki o żywności i żywieniu

3 Pożywienie Każda substancja która może być wchłonięta przez żyjący organizm i wykorzystana jako źródło energii lub budulec tego organizmu. Żywność (wg WHO/FAO) Żywność (wg WHO/FAO) to substancja przetworzona, pół przetworzona, lub surowa przeznaczona do spożycia przez człowieka, w tym napoje, guma do żucia, substancje, które były używane w procesie produkcji (przetwórczym), w przygotowaniu lub obróbce żywności, ale z wyłączeniem kosmetyków, produktów tytoniowych oraz substancji stosowanych wyłącznie jako lekarstwa.

4 Zmiany w pojmowaniu funkcji żywności Postęp cywilizacyjny zamożność przetrwanie poczucie sytości brak efektów ubocznych komfort i profilaktyka zdrowotna atrakcyjny wygląd

5 Nutraceutyki Nutrikosmetyki Żywność tradycyjna Żywność funkcjonalna Żywność prozdrowotna Zdrowa żywność Żywność naturalna Żywność ekologiczna Żywność specjalna Żywność organiczna Żywność wzbogacona Żywność osobista PRZEDE WSZYSTKIM ŻYWNOŚĆ MUSI BYĆ BEZPIECZNA

6 Gwarancja bezpiecznej żywności Stała kontrola substancji szkodliwych chemicznych i biologicznych Stała kontrola substancji szkodliwych chemicznych i biologicznych Trudno znaleźć produkt żywnościowy, pozbawiony całkowicie pozostałości chemicznych czy zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Przypadkowe i głośne skażenia żywności : dioksyny, nitrofen, chloramfenikol, melamina, czy problem BSE – dodatkowa presja w kierunku badań kontrolnych Ciągłe udoskonalanie metod badania i programów kontroli Ciągłe udoskonalanie metod badania i programów kontroli Konieczność określania wartości granicznych bezpiecznych dla człowieka Konieczność określania wartości granicznych bezpiecznych dla człowieka

7 Prowadzone corocznie badania pozostałości chemicznych w żywności oraz kontroli mikrobiologicznej pozwalają ocenić ją jako bezpieczną dla konsumenta Prowadzone corocznie badania pozostałości chemicznych w żywności oraz kontroli mikrobiologicznej pozwalają ocenić ją jako bezpieczną dla konsumenta Weterynaryjny krajowy program kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego jest na bieżąco dostosowywany do wymagań KE gwarantuje Polsce pełny dostęp do światowych rynków żywności Weterynaryjny krajowy program kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego jest na bieżąco dostosowywany do wymagań KE gwarantuje Polsce pełny dostęp do światowych rynków żywności Zapewnienie jakości zdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego i ochrona zdrowia publicznego KRAJOWY PROGRAM BADAŃ KONTROLNYCH OBECNOŚCI SUBSTANCJI NIEDOZWOLONYCH ORAZ POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH, BIOLOGICZNYCH I PRODUKTÓW LECZNICZYCH U ZWIERZĄT I W ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO 2011

8 Wyniki jednoznacznie wskazują na silny wpływ diety i stylu życia na zdrowie Żywność a choroby dietozależne (przewlekłe choroby niezakaźne) BADANIA EPIDEMIOLOGICZNE BADANIA KLINICZNE BADANIA NA ZWIERZĘTATCH Oddziaływanie tylko niektórych składników diety zostało potwierdzone naukowo

9 Składniki energetyczne i tłuszcze: Dieta wysokokaloryczna Nasycone kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe trans Kwasy mirystynowy i palmitynowy Kwas linolowy Ryby i oleje rybne Węglowodany: Wysokie spożycie błonnika Witaminy i zw. mineralne: Wysokie spożycie sodu Potas Owoce i warzywa Napoje: Wysokie spożycie alkoholu Niskie i średnie spożycie alkoholu Choroby układu krążenia Cukrzyca typu 2 Otyłość S. Jew. J.Med Food 12 (5),2009,

10 Witaminy i zw. mineralne: witamina D wapń Mięso i ryby: ryba solona (w stylu chińskim) Napoje: wysokie spożycie alkoholu OsteoporozaNowotwory jama nosowo-gardłowa jama ustna S. Jew. J.Med Food 12 (5),2009,

11 Nasze zdrowie w naszych rękach styl życia 50% styl życia 50% odżywianie się odżywianie się aktywność fizyczna aktywność fizyczna używki używki środowisko życia i pracy 20% środowisko życia i pracy 20% czynniki genetyczne 15% czynniki genetyczne 15% system ochrony zdrowia 10-20% system ochrony zdrowia 10-20%

12 niski poziom świadomości relacji pomiędzy zdrowiem a stylem życia wzrastająca liczba dzieci i osób młodych otyłych i z wysokim poziomem całkowitego cholesterolu wzrastająca liczba osób cierpiących na alergie pokarmowe starzejące się społeczeństwo - M-71, K-80 niedożywienie dzieci i ludzi w podeszłym wieku Żywność a choroby dietozależne Alarmujące tendencje generujące wysokie koszty społeczne i ekonomiczne:

13 Działania administracyjne: - fiskalne - edukacyjne Realizacja i wdrażanie innowacyjnych badań nad: żywnością funkcjonalną/prozdrowotną bezpieczeństwem nowych produktów technologiami jej wytwarzania i opakowania. Możliwości reakcji na obserwowane tendencje: Żywność a choroby dietozależne

14 Obsesja na punkcie leczenia zaawansowanych stanów chorobowych oślepia (…) naukowców na obiecujące efekty jakie może dać profilaktyka...Obsesja na punkcie leczenia zaawansowanych stanów chorobowych oślepia (…) naukowców na obiecujące efekty jakie może dać profilaktyka... Przekonanie, że ludzie z rakiem są tak długo zdrowi jak długo lekarz nie powie im, że mają nowotwór, nie ma najmniejszego sensu. Michael Sporn (Scientific American, September 1996) Profilaktyka…

15 W swojej postaci nie różni się od żywności tradycyjnej i wykazuje korzystne działanie w ilościach zwyczajowo spożywanych. ma działanie udowodnione naukowo zawiera substancje odżywcze lub nieodżywcze, wpływające na organizm w sposób zamierzony i pożądany pozbawiona została składników niekorzystnych może podnosić wydolność psychofizyczną organizmu, przyspieszać rekonwalescencję specjalnie opracowana (np. wspomagająca leczenie, profilaktyczna, osobista - nutrigenomika) Wg szacunków WHO w roku 2025 głównymi przyczynami zachorowalności będą patologie układu sercowo-naczyniowego (zwłaszcza choroba wieńcowa i nadciśnienie tętnicze) oraz nowotwory złośliwe. Photos Wikimedia Commons Żywność funkcjonalna Wg definicji przyjętej w 1999 r. w raporcie FUFOSE (Functional Food Science in Europe)

16 nieustanne poszukiwanie nowych nieustanne poszukiwanie nowych bioaktywnych składników żywności bioaktywnych składników żywności zapotrzebowanie na nowe źródła zapotrzebowanie na nowe źródła składników bioaktywnych składników bioaktywnych zapotrzebowanie na żywność naturalną zapotrzebowanie na żywność naturalną obawy przed żywnością genetycznie obawy przed żywnością genetycznie modyfikowaną modyfikowaną Photos Wikimedia Commons Flavr Savr Żywność funkcjonalna siłą napędową ochrony bioróżnorodności ?

17 przygotowywana według tradycyjnych przepis ó w przygotowywana według tradycyjnych przepis ó w jej unikatowy charakter zależy od używanych lokalnych roślin i ras zwierząt gospodarskich (stosowanie tradycyjnych ekotyp ó w lub odmian zagrożonych wyginięciem) jej unikatowy charakter zależy od używanych lokalnych roślin i ras zwierząt gospodarskich (stosowanie tradycyjnych ekotyp ó w lub odmian zagrożonych wyginięciem) stale rosnące zapotrzebowanie na nią podtrzymuje lokalne zasoby przyrodnicze stale rosnące zapotrzebowanie na nią podtrzymuje lokalne zasoby przyrodnicze rejestrowane jako chronione prawem (metody produkcji, pochodzenie) rejestrowane jako chronione prawem (metody produkcji, pochodzenie) Slow Food Slow Food W zdrowym ciele zdrowy duch zdrowie, żywność lokalna i bioróżnorodność zdrowie, żywność lokalna i bioróżnorodność produkcja żywność ekologicznej, naturalnej i tradycyjnej Photos: Wikimedia Commons

18 Badania o dużym potencjale aplikacyjnym Żywność funkcjonalna/prozdrowotna Żywność specjalnie opracowana Żywność specjalnie opracowana - dla osób w podeszłym wieku - o obniżonej alergenności - personalizowana

19 Badania o dużym potencjale aplikacyjnym Zapewnienie bezpieczeństwa (produkty nowe i żywność tradycyjna) Field to gut Systemy kontroli łańcucha żywnościowego Field to fork Analiza ryzyka i zarządzanie ryzykiem Komunikacja społeczna

20 1,0 0,5 00 Ryzyko niedoboru Zakres bezpieczny Ryzyko nadmiaru Zakres bezpiecznego spożycia witaminy C 60 mg >1000 mg 250 mg Zakres bezpiecznego spożycia witaminy E Ryzyko niedoboru 1,0 0,5 00 Zakres bezpieczny Ryzyko nadmiaru 10 mg >1000 mg 25 mg Lachance ,0 0,5 00 Ryzyko niedoboru Zakres bezpieczny Ryzyko nadmiaru Zakres bezpiecznego spożycia witaminy C 60 mg >1000 mg 250 mg Zakres bezpiecznego spożycia witaminy E Ryzyko niedoboru 1,0 0,5 00 Zakres bezpieczny Ryzyko nadmiaru 10 mg >1000 mg 25 mg 1,0 0,5 00 Zakres bezpieczny Ryzyko nadmiaru Zakres bezpiecznego spożycia ?? Zakres bezpiecznego spożycia ?? ZZ mg YY mg Bezpieczeństwo stosowania związków bioaktywnych w żywności funkcjonalnej

21 Badania o dużym potencjale aplikacyjnym Technologie wytwarzania i opakowania żywności Inteligentne systemy umożliwiające szybką zmianę skali i asortymentu Integracja wytwarzania i pakowania Opakowania: Produkcja bezodpadowa biodegradowalne (z biopolimerów) mikrokapsułkowanie powłoki jadalne

22 Badania o dużym potencjale poznawczym Nutrigenetyka i nutrigenomika Badania na modelach zwierzęcych skuteczności profilaktyki żywieniowej – zwierzęta transgeniczne (np.cukrzyca). Badania socjologiczne Udokumentowanie pozytywnego wpływu produktów poprzez badania kliniczne powinno przełożyć się na wykorzystanie żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych !! OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE - EFSA !! Poszukiwanie markerów predyspozycji do zachorowania na jedną z chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem

23 nutrigenetyka i nutrigenomika Mutch et. al. Ntrigenomics and nutrigenetics: the emerging faces of nutrition. FASEB J., 2005, 19, Nutrigenetyka Nutrigenetyka – wyjaśnia różnice w metabolizmie składników diety pomiędzy osobnikami wynikające z polimorfizmu na poziomie pojedynczego nukleotydu skutkującej różną odpowiedzią na sygnały pochodzące od składników diety. Nutrigenomika Nutrigenomika – zajmuję się wpływem składników diety na genom i poznaniem genów odpowiedzialnych za predyspozycje do zachorowania na choroby dietozależne i wyjaśnianiem mechanizmów według których dochodzi do rozwoju choroby. Badania o dużym potencjale poznawczym

24 modele zwierzęce chorób dietozależnych Badania o dużym potencjale poznawczym nieprawidłowym wydzielaniem hormonów inkretynowych nieprawidłowym wydzielaniem hormonów inkretynowych nietolerancją glukozy nietolerancją glukozy nieprawidłowym wydzielaniem insuliny nieprawidłowym wydzielaniem insuliny zredukowaną ilością trzustkowych komórek beta zredukowaną ilością trzustkowych komórek beta Inne modele? Świnia transgeniczna obciążona cechami istotnymi dla cukrzycy typu 2:

25 analizy socjologiczne Co stoi za wyborami określonego typu produktów? Co stoi za wyborami określonego typu produktów? Dlaczego, pomimo świadomości, konsumenci Dlaczego, pomimo świadomości, konsumenci wybierają niezdrowy tryb odżywiania się? wybierają niezdrowy tryb odżywiania się? W jaki sposób zmienić przyzwyczajenia żywieniowe? W jaki sposób zmienić przyzwyczajenia żywieniowe? Czy żywność uzależnia? Czy żywność uzależnia? Jak skutecznie przekazywać informacje? Jak skutecznie przekazywać informacje? Badania o dużym potencjale poznawczym

26 Inicjatywa Wspólnego Programowania badań Zdrowa dieta dla zdrowego życia Zdrowa dieta dla zdrowego życia Strategiczne cele inicjatyw europejskich: Europejskie Partnerstwo Innowacyjne Aktywne i zdrowe starzenie się Zwiększyć do roku 2020 średniej liczby lat niezależnego życia w dobrym zdrowiu o 2 lata. W skutek postępu w naukach o żywności, żywieniu, socjologii i zdrowiu zmienić sposób odżywiania i opracować takie innowacyjne produkty, które wraz z równoległym wzrostem aktywności fizycznej będą miały istotny wpływ na poprawę stanu zdrowia społeczeństwa poprawiając komfort życia i wydłużając aktywność zawodową.

27 Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego BIOŻYWNOŚĆ – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego Krajowe programy badań z obszaru żywność dla zdrowia

28 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ

29


Pobierz ppt "Bezpieczna żywność prozdrowotna dla długiego i komfortowego życia II Kongres Nauk Rolniczych, 5.10.2011, Warszawa Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google