Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zwierzęta Afryki. TERENY TrawiastePodmokłePustynneGórskieDeszczowe Zwierzęta Afryki.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zwierzęta Afryki. TERENY TrawiastePodmokłePustynneGórskieDeszczowe Zwierzęta Afryki."— Zapis prezentacji:

1 Zwierzęta Afryki

2 TERENY TrawiastePodmokłePustynneGórskieDeszczowe Zwierzęta Afryki

3 Tereny Trawiaste LwyZebraŻyrafaSekretarzMrówkojad Zwierzęta Afryki

4 Lwy należą do rodziny czterech "wielkich kotów" z rodzaju Panthera, są drugim największym kotowatym, po tygrysie. Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć kg. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg i nie posiadają charakterystycznej grzywy. Na wolności lwy żyją przeciętnie 10–14 lat, w niewoli mogą dożyć nawet 20 lat. Niegdyś zamieszkiwały Afrykę, Azję i Europę. Współcześnie występują tylko w Afryce i Indiach. Wysokość: ,01 cm Długość ciała: cm Długość ogona: cm Waga: samice , samce kg samce są większe od samic

5 Zwierzęta Afryki Zebra stepowa - gatunek ssaka z rodziny koniowatych, najliczniejszy gatunek zebry. Nie jest zagrożony wyginięciem. Często spotykane w ogrodach zoologicznych, również w Polsce. Podgatunki różnią się od siebie nieznacznie ubarwieniem i wzorem pasów. Podgatunkiem nominatywnym była wymarła kwagga właściwa. wysokość w kłębie: 1,25 - 1,4 m długość: 2,3 m długość ogona: cm waga: kg ciąża: 1 rok liczba młodych: 1 dojrzałość płciowa: 2 lata pożywienie: roślinożerna może rozpędzić się do prędkości 60 km/h długość życia: lat

6 Zwierzęta Afryki Żyrafa - parzystokopytny ssak roślinożerny oraz najwyższe z żyjących obecnie zwierząt. Jedyny gatunek, u którego wzrost mierzy się do czubka głowy, nie do kłębu. Dorosłe samce osiągają wzrost 5 metrów i ważą do 1,200 kilogramów (rekordowy samiec żyrafy Rotschilda: 5,88 m, 2,000 kg). Samice są mniejsze od samców. Przednie nogi bardzo długie i cienkie. Szyja długa, ale oparta na zaledwie 7 kręgach, jak u większości ssaków (cały kręgosłup składa się z 24 kręgów). Na głowie 2 do 5 malutkich rogów, okrytych skórą. Ubarwienie płowe, w ciemne plamy. Zamieszkuje afrykańskie sawanny na południe od Sahary. Aktywna w dzień. Żywi się liśćmi i pędami drzew. Żyje w stadach o hierarchicznej strukturze, składających się z kilkunastu do (rzadziej) kilkudziesięciu osobników. W biegu osiąga prędkość do 60 km/h. Żyje lat. Żyrafa jest spokrewniona z jeleniami i bydłem rogatym, jednak należy do osobnej rodziny żyrafowatych, razem z najbliższym krewniakiem okapi. Wytworzyła wiele odmian barwnych, które są klasyfikowane jako podgatunki.

7 Zwierzęta Afryki Sekretarz - duży ptak drapieżny, będący jedynym przedstawicielem rodziny sekretarzy Sagittariidae (Finsch et Hartlaub, 1870). Występuje w Afryce subsaharyjskiej, od Senegalu do Somalii, aż po Przylądek Dobrej Nadziei na południu. zakrzywiony dziób. Dodatkowo na głowie posiada ozdobny czubek. Obie płci ubarwione podobnie, samiec ma jedynie dłuższy czubek i dłuższy ogon. Z oddali lub w locie przypomina żurawia. Długi ogon w locie wystaje poza nogi, środkowe sterówki są wydłużone. Upierzenie głównie szarobiałe, lotki i nogawice czarne. Na części twarzowej czerwona, naga skóra; u młodych ptaków jest ona koloru żółtego. Rozmiary długość ciała ok cm Wygląd zewnętrzny Od innych ptaków drapieżnych odróżnia go nietypowa sylwetka, która jest przystosowaniem do specyficznego trybu życia. Ma stosunkowo długie nogi z długimi palcami, zaokrąglone skrzydła i

8 Zwierzęta Afryki Mrówkojady - rodzina ssaków łożyskowych. Ssaki należące do tej rodziny występują w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej (od Argentyny po Meksyk). Odżywianie Mrówkojady są owadożerne, są znakomicie przystosowane do wyjadania mrówek z gniazd. Ich zęby uległy całkowitej redukcji, wykształcił się natomiast długi lepki język i potężne pazury umożliwiające rozgrzebywanie mrowisk i termitier. Podstawowym pokarmem mrówkojadów są mrówki i termity, nie gardzą jednak również pszczołami i ich miodem. Mrówkojad wielki preferuje mrówki, oba gatunki tamanduy preferują termity nadrzewne, a mrówkojadek woli mrówki nadrzewne. Rozród Samice mrówkojadów wielkich rodzą tylko jedno młode, które następnie noszą na grzbiecie; karmienie może trwać 6 miesięcy. U tamanduy pojawia się czasem ciąża bliźniacza. U mrówkojadka opieką nad dzieckiem zajmuje się zarówno samica jak i samiec. Rodzina obejmuje 3 rodzaje i 4 gatunki

9 Zwierzęta Afryki Tereny Podmokłe Hipopotam Ryby Cichlidae Flaming mały

10 Zwierzęta Afryki Hipopotam nilowy - jeden z dwóch gatunków należących do rodziny. Jedyny gatunek z prowadzący ziemnowodny tryb życia. Jest to duże, roślinożerne zwierzę (zanotowano wypadki żywienia się mięsem w okresie braku roślinności i 8 ataków na ludzi), żyjące w stadach po osobników. Zamieszkuje brzegi rzek i jezior w Afryce na południe od Sahary położonych do 2500 m.n.p.m.. Większość czasu spędza w wodzie, do czego jest znakomicie przystosowany. Jego nozdrza mają zdolność zamykania się, a pod wodą wytrzymuje ponad 10 minut. Może biec po lądzie z prędkością 30 km/h. Jedno z największych zwierząt kontynentu afrykańskiego. Długość tułowia: cm. Długość ogona: do 50 cm Wysokość w kłębie: cm Masa: 1-3,6 tony Ciąża: rozmnaża się przez cały rok, ciąża trwa dni. Liczba młodych w miocie: 1, rzadko 2 młode co 2 lata. Samica rodzi albo w wodzie, albo na lądzie. Czas karmienia: 1 rok Długość życia: Około 50 lat

11 Zwierzęta Afryki Pielęgnicowate (Cichlidae) - rodzina ryb okoniokształtnych obejmująca ponad 200 rodzajów i ponad 1900 gatunków (w tym ponad 1500 opisanych naukowo). Występowanie: w słodkich i słonawych wodach Afryki (ponad 900 gatunków), Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej, Madagaskaru, Indii, Cejlonu i Azji Mniejszej. Cechy charakterystyczne ciało zwykle krępe, bocznie spłaszczone, u wielu gatunków wydłużone linia boczna przerwana u większości gatunków pojedyncza płetwa grzbietowa z promieniami twardymi (7-25) i miękkimi (5-30) zwykle 3 twarde promienie w płetwie odbytowej wysoko rozwinięte metody rozrodu - gębacze inkubujące ikrę w pysku samicy lub samca, gatunki o wylęgu otwartym składające ikrę na podłożu, a niektóre podejmujące zapłodnioną ikrę z podłoża do inkubacji w pysku silnie rozwinięty instynkt opieki nad potomstwem - niektóre gatunki tworzą rodziny wielopokoleniowe

12 Zwierzęta Afryki Tereny Pustynne Antylopa Adaks Scynk piaskowy StepówkaFenek

13 Zwierzęta Afryki Adaks – gatunek ssaka parzystokopytnego z rodziny krętorogich, zaliczany do antylop. Jedyny przedstawiciel rodzaju Addax Rafinesque, 1815 Pierwotnie występował na całej Saharze: od Mauretanii, Maroka i Algierii, aż do Sudanu. Obecnie adaks należy do najrzadszych antylop. Wysokość w kłębie: cm Długość ciała: cm Długość ogona: cm Długość rogów: cm Waga: kg

14 Zwierzęta Afryki Stepówki (stepówkowate) - rodzina oraz rząd ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes. Obejmuje gatunki pustynne, półpustynne i stepowe, zamieszkujące Azję i Afrykę. Ptaki te posiadają następujące cechy: krępy tułów, krótka szyja, duża głowa, długie skrzydła i ogon ciało długości od 25 cm do 45 cm upierzenie z przewagą żółtego z czarnym deseniem występuje dymorfizm płciowy lot szybki odżywiają się nasionami różnorodnych roślin gnieżdżą się na ziemi, w zniesieniu średnio 3 jaja rankiem stadne przeloty (do 60 km) nad wodopoje niektóre gatunki przenoszą wodę w piórach brzucha dla młodych (10-18 g na odległość 35 km).

15 Zwierzęta Afryki Fenek - ssak łożyskowy z rodziny psowatych, rzędu drapieżnych. Występuje na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Fenek jest zwierzęciem nocnym, sypia w podziemnych norach. Odżywia się szarańczakami, chrząszczami, poluje także na ptaki i gryzonie Ruję odbywają zimą, ciąża trwa dni, małe rodzą się w marcu lub kwietniu, zwykle 1-4 w miocie. Ważą po g i mierzą 10 cm długości, z czego połowa przypada na ogon. Początkowo srebrzysto-czarne, po 2 tygodniach zmieniają ubarwienie futra na beżowe, a w wieku 3 miesięcy uzyskują płowożółtą barwę typową dla osobników dorosłych. Żyją średnio lat. Dzięki dużym uszom maja dobry słuch i mogą za ich pomocą efektywnie chłodzić ciało.

16 Zwierzęta Afryki Tereny Górzyste Dżelada Góralek Skalny Wojownik wspaniały Krzyżownik

17 Zwierzęta Afryki Dżelada – małpa wąskonosa z rodziny makakowatych. Z przodu długie włosy tworzą rodzaj płaszcza, skóra na piersi i gardzieli nieowłosiona, czerwona. Występowanie: góry Etiopii.

18 Zwierzęta Afryki Tereny deszczowe Dukej żółtopręgi Żaneta północna Goryl Gereza ruda

19 Zwierzęta Afryki Goryl - rodzaj największych małp naczelnych zaliczany do człowiekowatych. Goryle są roślinożercami o głównie naziemnym trybie życia. Zamieszkują lasy środkowo- zachodniej Afryki. Chociaż goryl swoją budową jest przystosowany do życia nadrzewnego, tylko młode lekkie osobniki spędzają większość czasu na drzewach. Żyją w grupach rodzinnych, które bytują przemieszczając się po terytorium o powierzchni 5-30 km². Odżywiają się liśćmi i pędami roślin. Noc spędzają w legowisku z liści i gałęzi. Żerują rano i po południu, odpoczywając w nocy i około południa. Goryle poruszają się po ziemi, opierając się na kostkach wierzchu dłoni. Samce mają 1,65-1,75 m wzrostu i ważą kg. Waga i wzrost samic są zwykle o połowę mniejsze. Obydwa gatunki goryla są gatunkami zagrożonymi wyginięciem. Od roku 2005 jedyne w Polsce stado tych zwierząt, złożone z trzech samców, hodowane jest w ZOO w Opolu.

20 Zwierzęta Afryki Źródło: Przygotował: Piotr Schröder kl. I b Koniec


Pobierz ppt "Zwierzęta Afryki. TERENY TrawiastePodmokłePustynneGórskieDeszczowe Zwierzęta Afryki."

Podobne prezentacje


Reklamy Google