Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nasze Polskie PTAKI Our Polish Birds. Czajka Ptak z rodziny siewek. Zamieszkuje brzegi wód, bagna, łąki i pola uprawne. Długość ciała 31-34 cm, długość

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nasze Polskie PTAKI Our Polish Birds. Czajka Ptak z rodziny siewek. Zamieszkuje brzegi wód, bagna, łąki i pola uprawne. Długość ciała 31-34 cm, długość"— Zapis prezentacji:

1 Nasze Polskie PTAKI Our Polish Birds

2 Czajka

3 Ptak z rodziny siewek. Zamieszkuje brzegi wód, bagna, łąki i pola uprawne. Długość ciała cm, długość skrzydła cm, waga g. Samiec i samica ubarwione podobnie - w szacie godowej wierzch i przód głowy oraz wole czarne, boki głowy i spód ciała białe, wierzch szyi i grzbiet czarnozielone. Na potylicy duży sterczący czubek. Ogon biały z szerokim czarnym pasem na końcu. Szata spoczynkowa ma więcej białej barwy. Występowanie: łąki, zwłaszcza wilgotne, ale również pola; w Polsce dość liczna. Czajki są ptakami towarzyskimi. Często gniazdują gromadnie jedne koło drugich. A we wrześniu te odlatują razem

4 Bocian Bocian - ptak z rodziny bocianowatych. Występuje w środkowej, wschodniej Europie, na Półwyspie Pirenejskim, Półwyspie Bałkańskim, w północnej Afryce, Azji Mniejszej i Azji Środkowej.

5 Osiąga 100 cm długości i 200 cm rozpiętości skrzydeł. Samica jest nieco mniejsza od samca. Upierzenie obu płci jednakowe: głowa, tułów i brzuch białe, lotki skrzydeł czarne, dziób i nogi czerwone. Występuje na nizinnych terenach wilgotnych, z grupami drzew i niezbyt wysoką roślinnością zielną, często w pobliżu osad ludzkich. Odżywia się drobnymi bezkręgowcami, płazami, małymi gadami, rybami oraz drobnymi gryzoniami.

6 Bielik Bielik, birkut (Haliaëtus albicilla), ptak z rodziny jastrzębiowatych. Zasięgiem swojego występowania obejmuje zachodnią Grenlandię, Islandię, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą i Środkową. Zamieszkuje rozległe stare drzewostany w pobliżu dużych zbiorników wodnych oraz strome wybrzeża morskie.

7 Osiąga 95 cm długości, 250 cm rozpiętości skrzydeł oraz wagę do 6 kg. Samica jest większa od samca. Ubarwienie obu płci jednakowe: głowa i szyja beżowe, potężny dziób żółty, grzbiet, skrzydła i brzuch ciemnobrunatne, ogon biały, klinowaty, skok nóg żółty, palce zakończone szponami.

8 Łabędź

9 Łabędź niemy (Cygnus olor), ptak z rodziny kaczkowatych. Osiąga 155 cm długości ciała, wagę 22,5 kg (najcięższy ptak fruwający) i 235 cm rozpiętości skrzydeł. Występuje na umiarkowanych szerokościach geograficznych Europy i Azji. Introdukowany w Ameryce Północnej, Afryce i Australii. Zamieszkuje większe zbiorniki wodne o dobrze rozwiniętej roślinności brzegowej i podwodnej, łącznie z zatokami morskimi.

10 Kormoran czubaty Kormoran czubaty (Leucocarbo aristotelis syn. Phalacrocorax aristotelis) – duży ptak wodny z rodziny kormoranowatych, zamieszkujący morskie wybrzeża, w zależności od podgatunku. Kormoran czubaty (Leucocarbo aristotelis syn. Phalacrocorax aristotelis) – duży ptak wodny z rodziny kormoranowatych, zamieszkujący morskie wybrzeża, w zależności od podgatunku.

11 Wyspa Kormoranów na Mazurach

12 Dzięcioł Dzięcioł duży (Dendrocopos major), ptak z rodziny dzięciołów, rzędu łaźców. Zamieszkuje starodrzewia liściaste i lasy mieszane całej Europy oraz północnej i środkowej Azji

13 Żywi się owadami i ich larwami wykuwanymi ostrym dziobem z pni drzew, a w czasie ostrej zimy również nasionami drzew iglastych i leszczyny. Żywi się owadami i ich larwami wykuwanymi ostrym dziobem z pni drzew, a w czasie ostrej zimy również nasionami drzew iglastych i leszczyny.

14 Wróbel

15 Wróbel– gatunekmałego ptaka osiadłego z rodziny wróbli, zamieszkującego Europę i Azję. Pierwotnie ptakpółpustyń i stepów, pochodzi prawdopodobnie z Półwysep Arabskiego i Azji Mniejszej. Skolonizował ludzkie osiedla wraz z rozwojem rolnictwa, prawdopodobnie przed kilkoma tysiącami lat. Występuje wszędzie tam, gdzie mieszka człowiek. Introdukowany (celowo lub przypadkiem) w Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

16 KONIEC Wykonał: Adrian Kut


Pobierz ppt "Nasze Polskie PTAKI Our Polish Birds. Czajka Ptak z rodziny siewek. Zamieszkuje brzegi wód, bagna, łąki i pola uprawne. Długość ciała 31-34 cm, długość"

Podobne prezentacje


Reklamy Google