Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie."— Zapis prezentacji:

1

2 Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie naturalnym lub przetworzone.

3 1.Podział środków spożywczych a)ze względu na pochodzenie -Roślinne -Zwierzęce -Mineralne b) Ze względu na skład chemiczny -Białkowe -Tłuszczowe -Węglowodanowe -Witaminowo-mineralne c) Ze względu na trwałość -Trwałe -nietrwałe

4 d) Ze względu na stopień przetworzenia -Surowce -Półprodukty -Wyroby gotowe Surowce – środki spożywcze z których po przetworzeniu otrzymuje się półprodukty i wyroby gotowe

5 Półprodukt – wyrób, który przeszedł pierwsze etapy procesu technologicznego i jest materiałem wyjściowym do wytwarzania wyrobów gotowych

6 Wyrób gotowy (produkt) – środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji

7 Potrawa – wyrób kulinarny przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji np. purre ziemniaczane, budyń Posiłek – zestaw potraw lub produktów żywnościowych spożywanych w określonych porach dnia np. obiad

8 Proces produkcji – zbiór świadomych czynności zmierzających do przekształcenia surowców w wyroby gotowe 2. Etapy procesu produkcyjnego a)Dostawa surowca (e. pomocniczy) b)Proces technologiczny prowadzony na surowcu (e. zasadniczy) c)Magazynowanie (e. pomocniczy) d)Sprzedaż (e. usługowy)

9 Proces technologiczny – ciąg zorganizowanych i świadomych czynności, wykonywanych na surowcach i półproduktach w celu otrzymania wyrobu gotowego.

10 3. Etapy procesu technologicznego a)Obróbka wstępna brudna b)Obróbka wstępna czysta (właściwa) c)Obróbka cieplna (termiczna) d)Obróbka wykończeniowa

11 » Prezentacja z przedmiotu technologia gastronomiczna


Pobierz ppt "Środki spożywcze- substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz ich mieszaniny niezbędne dla organizmu ludzkiego. Mogą być spożywane w stanie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google