Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o."— Zapis prezentacji:

1 Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o.

2 Klaster spożywczy Jedna z ważniejszych branż gospodarki Norwegii (low tech) Przykład rozwoju w oparciu o powiązania firm współpracujących w sieci oraz funkcjonowanie efektywnych mechanizmów pozyskiwania i dyfuzji wiedzy Rozwój stymulowany liberalizacją w zakresie obrotu towarami oraz inwestycjami w B+R Duża liczba nowych produktów wprowadzanych na rynek

3

4 Charakterystyka klastra Uczestnicy: producenci, dostawcy, kontrahenci, instytucje naukowe, odbiorcy Zatrudnienie ok osób (19%) Wytwarza 21 % PKB Norwegii (5 miejsce) Zrzesza ok firm z wielu branż (16%)

5 Klaster spożywczy – zaangażowane branże: Rolnictwo, w tym produkcja mięsa i przetwórstwo mięsne Połów ryb i przetwórstwo rybne Produkcja nabiału i innych produktów spożywczych Producenci innych produktów mleczarskich Producenci statków Producenci warzyw i owoców Producenci pasz Inne

6 Charakterystyka klastra - odbiorcy Hotele Restauracje Handel hurtowy Handel detaliczny (Eksport)

7 Norweski klaster spożywczy – działalność B+R Kilkukrotny wzrost nakładów na działalność B+R w latach 90 (z 100 mln NKo w 91r. do 400 mln NKo w 97r.) Firmy finansują badania o wartości ok. 280 NKo 40% firm podejmuje współpracę z uczelniami, firmami, instytutami

8 Współpraca z sektorem B+R Uniwersytety, inne rządowe jednostki Instytuty badawczePrywatne jednostki B+R Rolnictwo Norwegian veterinary college Agricultural university of Norway (NLH) Matforsk Jordforsk Planteforsk Kontrollinstituttet for meieriprodukter Norwegian institute for agricultural research (NILF) Norsk Svineavlslag Felleskjøpets fòrutvikling Norske Meierier/TINE Potetindustriens Laboratorium Norsk Kjøtt Rybołówstwo Fiskeriforsk/University of Tromsø Norsk Fiskerihøgskole Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt Harstad College Norconserv Havforskningsinstituttet Fiskeriforsk SNF (fiskeriøkonomi) Sildolje- og Sildemelindustriens Forskningsinstitutt (SSF)

9 Klaster spożywczy - firmy FirmaZatrudnienieBranża RINGNES AS1485Produkcja piwa FREIA1223Pozostała produkcja spożywcza STABBURET828Pozostała produkcja spożywcza NIDAR693Pozostała produkcja spożywcza TORO PRODUK SJON648Pozostała produkcja spożywcza HEDMARK OPPLAND SLAKTERIER 633Mięso i przetwórstwo mięsne HANSA BRYGGERI627Produkcja piwa GILDE AGRO FELLESSLAKTERI BA 514Mięso i przetwórstwo mięsne VESTFOLD-BUSKERUD SLAKTERI A 460Mięso i przetwórstwo mięsne RINGNES E C DAHLS BRYGGERI 458Produkcja piwa BØNDERNES SALGSLAG444Mięso i przetwórstwo mięsne STABBURET441Pozostała produkcja spożywcza

10 Mocne strony grona Duże nakłady inwestycyjne w branżach Duże nakłady na działalność B+R w sektorze, w szczególności w małych firmach Regionalna koncentracja produkcji Wzrastające zatrudnienie w firmach klastra i w jego najbliższym otoczeniu Silne poziome i pionowe powiązania wewnątrz klastra

11 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Światowe doświadczenia w klasteringu w branży spożywczej Wojciech Pander CASE-Doradcy Sp. z o.o."

Podobne prezentacje


Reklamy Google