Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

CIEMNE SOSY I ICH POCHODNE SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła Sposób wykonania: Przygotuj składniki i naczynia. Podgrzej ciemny bulion.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "CIEMNE SOSY I ICH POCHODNE SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła Sposób wykonania: Przygotuj składniki i naczynia. Podgrzej ciemny bulion."— Zapis prezentacji:

1 CIEMNE SOSY I ICH POCHODNE SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła Sposób wykonania: Przygotuj składniki i naczynia. Podgrzej ciemny bulion. Przygotuj zasmażkę III stopnia z masła i mąki Przygotowanie: -Powoli połącz zasmażkę z gotującym bulionem i dopraw do smaku. Gotuj przez 10 minut. Sos do bezpośredniego spożycia lub przetrzymania w kąpieli wodnej. Zastosowanie: -Jako podstawa do innych sosów -Jako wypełnienie składników mieszanych i mielonych.

2 POCHODNE Sos Hiszpański lub Sos ciemny trufle Picad, sok z trufli i wino Porto szalotki, ocet i białe wino, dużo pieprzu tureckiego i posiekanej pietruszki puree na bazie siekanych trufli SOS PÉRIGUEUX SOS DIABLA SOS PÉRIGOURDINE

3 Sos Hiszpański lub Sos ciemny POCHODNE przyprawiony winem Porto czerwone wino, szalotki i szpik kostny cebula,ocet, białe wino, musztarda sos pomidorowy, suszone duxelle (B) i pietruszka SOS PORTO SOS BORDALESA$ SOS ROBERT SOS ITALIANA

4 SOSY MIESZANE 1l ciemnego bulionu 40 g Maicena 1 dl czerwonego wina przyprawy Przygotuj składniki i naczynia. Zagotuj bulion z odpowiednimi przyprawami. Rozpuść skrobię w zimnej wodzie. Stopniowo dodaj skrobię do rosołu, gotuj, aż uzyska pożądaną gęstość. Odcedź i utrzymaj w kąpieli wodnej, przed podaniem dodaj masła. ZASTOSOWANIE: Podstawa do innych sosów. Jako dodatek do niektórych środków spożywczych. Jako składnik do smażonego mięsa itp.


Pobierz ppt "CIEMNE SOSY I ICH POCHODNE SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła Sposób wykonania: Przygotuj składniki i naczynia. Podgrzej ciemny bulion."

Podobne prezentacje


Reklamy Google