Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem."— Zapis prezentacji:

1 Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem

2 Grupa projektowa Nasza grupa składa się z 11 uczniów: 7 dziewcząt i 4 chłopców. Naszym opiekunem jest Pani Magdalena Wiśniewska.

3 Lider naszej grupy Naszym liderem jest Iza Jakubowska

4 Oto my – uczestnicy projektu Amadeusz Banaszek Wioletta Bresz Katarzyna Ciesielska Patrycja Merda Dominika Rozynek Roksana Kasprzak Adrian Radny Kamil Rogozinski Renata Dziemba Dominik Wróbel

5 Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem Celem naszego projektu jest kształtowanie nawyków prawidłowego odżywiania się oraz rozwijanie wiedzy na temat układu pokarmowego człowieka i propagowanie zdrowego stylu życia. Szczegółowe cele projektu to : - wyrabianie umiejętności obliczania kaloryczności posiłków - nabywanie umiejętności konstruowania jadłospisu - kształtowane aktywnej postawy badawczej uczniów - kształtowanie zasad współpracy w grupie, odpowiedzialności za podjęte zadania

6 Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem By dobrze zrealizować projekt musieliśmy zdobyć wiedzę na temat: -U-Układu pokarmowego -S-Składników odżywczych - Diety

7 Układ pokarmowy Układ pokarmowy spełnia bardzo ważne zadanie – przekształca pokarm spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on do spełnienia różnorodnych funkcji życiowych. Podstawową rolą układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie pokarmu. Początek układu pokarmowego stanowi jama ustna, gdzie odbywa się miażdżenie pokarmu i jego wstępne trawienie enzymami zawartymi w ślinie (wydzielanej przez ślinianki). Następnie pokarm przez gardło i przełyk przemieszczany jest do żołądka, gdzie odbywa się właściwy proces trawienia. Treść żołądka przechodzi do jelita cienkiego gdzie następuje wchłanianie pokarmu. Niestrawione resztki pokarmu są usuwane z organizmu przez jelito grube, dalej odbyt.

8 Układ pokarmowy

9 Składniki odżywcze Składnikami odżywczymi nazywamy substancje, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Są one zawarte pożywieniu. Po spożyciu trawieniu pokarmów w przewodzie pokarmowym, składniki odżywcze mogą być wchłonięte i zmetabolizowane w organizmie. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Dieta niedoborowa w poszczególne składniki odżywcze prowadzi z czasem do niezaspokojenia potrzeb ustroju naruszenia jego rezerw. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin a w skrajnych przypadkach - zgon. Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są: białka - podstawa budowy przebudowy tkanek organizmu tłuszcze - źródło energii podstawowych kwasów tłuszczowych, nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) ważny składnik błon komórkowych złożonych białek węglowodany - źródło energii energia woda składniki mineralne pierwiastki śladowe - (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek, enzymów, barwników witaminy - substancje pochodzenia organicznego odgrywające ważną rolę przemianach metabolicznych.

10 Piramida zdrowia

11 Dieta Dieta to sposób w jaki się odżywiamy, musi ona być dostosowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Dieta musi zapewniać ciału odpowiednią ilość każdego składnika pokarmowego. Posiłki muszą dostarczać organizmowi dostatecznej ilości energii. Wartość energetyczną podaje się w kaloriach (cal) Jedna kaloria to 4,1868 dżula (J) Zapotrzebowanie na kalorię zależy od płci, wieku, wykonywanej pracy oraz trybu życia np. 15 – letni chłopcy powinni otrzymywać w pożywieniu cal dziennie, a 15- letnie dziewczynki cal.

12 Z wizytą u Pani Dietetyk Po zdobyciu podstawowej wiedzy odwiedziliśmy Panią dietetyk w Wolsztynie. Pani Dietetyk udzieliła nam wywiadu z którego dowiedzieliśmy się jak ważne jest stosowanie diety, jakie powinny być podstawowe składniki naszej diety i wiele innych ciekawych informacji. Wywiad z Panią dietetyk można odnaleźć na stronie

13 Sport to zdrowie Nasza grupa projektowa bardzo chętnie brała udział we wszystkich zabawach ruchowych. Zorganizowaliśmy aerobik, graliśmy na orliku w piłkę, uprawialiśmy jogging Nasze wyczyny można obejrzeć na stronie:

14 Sport to zdrowie

15 Zajęcia w kuchni – przygotowywanie pizzy Podczas praktycznych zajęć w kuchni omówiliśmy szkodliwe produkty żywności. Przygotowanie i degustacja pizzy pomogło nam to zrozumieć! Nasze wyczyny można obejrzeć na stronie:

16 Dzień zdrowej żywności Przygotowaliśmy w szkole dzień zdrowej żywności nasi koledzy dowiedzieli się o wartościach zdrowych produktów, mogli degustować nasze zdrowe wytwory kulinarne. Z gazetki szkolnej nasi koledzy mogli zaczerpnąć wiedzę na temat zdrowej żywności.

17 Dzień zdrowej żywności

18 Spotkanie z lekarzem Wysłuchaliśmy wykładu na temat układu pokarmowego i chorób z nim związanych. W szpitalu mogliśmy również uczestniczyć w Zabiegu gastroskopii. Wywiad można obejrzeć na stronie :

19 Noc edukacyjna Podczas nocy edukacyjnej omawialiśmy zdrową żywność, przygotowywaliśmy plakaty promujące zdrową żywność. Noc edukacyjna była dla nas jednym z najlepszych etapów realizacji projektu

20 Ankieta na temat zdrowej żywności Ankieta została przeprowadzona wśród naszych kolegów z klasy 1a oraz 3b. Na pytania odpowiedziało 25 dziewczynek oraz 31 Chłopców. Wyniki zostały opracowane w formie wykresów. Bardzo dziękujemy za pomoc w przeprowadzeniu badań DZIĘKUJEMY!

21 Wyniki ankiety 1. Płeć respondentów

22 Wyniki c.d. 2. Czy przed wyjściem do szkoły zjadasz śniadanie?

23 Wyniki c.d. 3. Czy jesz drugie śniadanie?

24 Wyniki c.d. 4. Ile jesz posiłków dziennie?

25 Wyniki c.d. 5. Jak często jesz owoce i warzywa?

26 Wyniki c.d. 6. Czy kiedykolwiek stosowałeś/łaś jakąś dietę?

27 Wyniki c.d. 7.Jak często uprawiasz sport?

28 Wyniki c.d. 8. Jak często jesz żywność typu Fast food?

29 Wyniki c.d. 9. Jak często jesz słodycze?

30 Wyniki c.d. 10. Ile pijesz dziennie wody?

31 Wyniki c.d. 11. O której godzinie spożywasz ostatni posiłek?

32 Wyniki c.d. 12. Który z Twoich posiłków jest najbardziej obfity?

33 Filmy z naszego projektu Wszystkie filmy można odnaleźć na stronie : Wywiad z panią dietetyk: Aerobik: Bieg po Kębłowie: Wywiad z lekarzem: Zajęcia w kuchni – przygotowanie pizzy:

34 KONIEC Dziękujemy bardzo za uwagę! Grupa projektowa Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem


Pobierz ppt "Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem Z pamiętnika gimnazjalisty – wiem co jem."

Podobne prezentacje


Reklamy Google