Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH."— Zapis prezentacji:

1 WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

2 W dniu r. grupa uczniów realizujących projekt przeprowadziła badania produktów spożywczych zakupionych w Rabie Wyżnej.

3 BADANIA OBEJMOWAŁY: WYKRYCIE POODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH pH AZOTANY( III ) NO 2 - AZOTANY( V )NO 3 -

4 MARCHEW WYNIKI: TEST NA AZOTANY NO 2 - :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

5 POMIDOR WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :10mg TEST AZOTANOWY NO 3 - : 500 mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

6 JABŁKO WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :20mg pH:3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

7 SER BIAŁY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

8 ŚMIETANA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :10 mg pH:4 JODYNA: przybiera brązowy kolor co świadczy że nie zawiera skrobi OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

9 SOK POMARANCZOWO- MARCHWIOWY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :20mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto pH:3

10 KISIEL WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :20mg pH :3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

11 CYTRYNA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :5 mg pH :1 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

12 ZIEMNIAK WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO 2 - :5 mg TEST AZOTANOWY NO 3 - : + NO NO 3 - pH :7 JODYNA: przybiera granatowy kolor co świadczy że zawiera skrobię OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

13


Pobierz ppt "WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH."

Podobne prezentacje


Reklamy Google