Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski."— Zapis prezentacji:

1 Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski

2 Spis treści: 1. Co to są enzymy trawienne? Co to są enzymy trawienne? 2. Występowanie enzymów Występowanie enzymów 3. Skład śliny Skład śliny 4. Skład żołądka Skład żołądka 5. Skład soku trzustkowego Skład soku trzustkowego 6. Koniec prezentacji Koniec prezentacji

3 Co to są enzymy trawienne? Co to są enzymy trawienne? Są to: białka występujące w przewodzie pokarmowym, które przyspieszają przebieg reakcji biochemicznych trawienia, czyli rozkładu makrocząsteczek pokarmowych na związki prostsze, które mogą być wchłonięte przez organizm.

4 Występowanie enzymów: Występowanie enzymów: Jama ustna Żołądek Trzustka Wątroba

5 Jama ustna Jama ustna W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową.

6 Skład śliny: Skład śliny: woda około 98% związki nieorganiczne: sole potasu sole wapnia związki organiczne: mucyna - ułatwia połykanie pokarmu mucyna ptialina - trawi skrobię na maltozę ptialina maltaza - rozkłada maltozę na glukozę maltaza

7 Mucyna to rodzina białek, które biorą zasadniczy udział w reakcji zapalnej i wykazują charakterystyczny wspólny plan budowy. Białka te występują na powierzchni leukocytów oraz aktywowanych komórek śródbłonka.

8 Ptialina Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę.

9 Maltaza α - glikozydaza (EC ) enzym trawienny z grupy hydrolaz. Uczestniczy w rozkładzie złożonych węglowodanów, zwłaszcza maltozy, powstającej w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu. Rozkłada dwucukry do glukozy. Maltaza znajduje się w błonie śluzowej jelita cienkiego.

10 Żołądek to narząd, stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek (nie następuje więc trawienie tłuszczów, a trawienie cukrów jest przez niskie pH żołądka wręcz hamowane). Żołądek wydziela sok żołądkowy,

11 Żołądek zawiera: Żołądek zawiera: podpuszczkę - ścina białko w mleku podpuszczkę pepsynę - zapoczątkowuje trawienie białek pepsynę Żołądek zdrowy

12 Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy.

13 Pepsyna czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.

14 Trzustka jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrz wydzielniczej (trawiennej). Trzustka jest położona w jamie brzusznej. Zawiera sok trzustkowy.sok trzustkowy

15 Sok trzustkowy Sok trzustkowy płynna wydzielina zewnątrz wydzielniczej (gruczołowej) części trzustki, jeden z soków trawiennych.

16 Skład soku trzustkowego Skład soku trzustkowego Składa się przede wszystkim z wody, wodorowęglanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych: - Lipaza; Lipaza - Amylaza; Amylaza - Trypsyna. Trypsyna

17 Lipaza występujący głównie w trzustce, w postaci soku trzustkowego (aktywowana przez żółć), posiadająca zdolność do rozkładania tłuszczów do postaci glicerolu i kwasów tłuszczowych. Lipaza jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie.

18 Amylaza to enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym (jest produkowana przez zewnątrz wydzielniczą część trzustki) i w ślinie (jest produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.

19 Trypsyna enzym trawienny wytwarzany przez część zewnątrz wydzielniczą trzustki. Jest wydzielany w postaci nieaktywnego proenzymu - trypsynogenu, który wchodzi w skład soku trzustkowego. W dwunastnicy pod wpływem niewielkich nawet ilości innego enzymu - enterokinazy dochodzi do aktywacji trypsynogenu.

20 Wątroba wielofunkcyjny gruczoł, część układu pokarmowego położony wewnątrzotrzewnowo. Jej masa u dorosłego mężczyzny wynosi ok g, a u kobiety g. Masa przyżyciowa jest o g wyższa, ze względu na zawartą w niej krew. Zawiera żółć. żółć

21 Żółć płynna wydzielina wątroby, jeden z soków trawiennych. Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.

22 Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji Korzystaliśmy z :


Pobierz ppt "Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski."

Podobne prezentacje


Reklamy Google