Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,020l=176,8kcal.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,020l=176,8kcal."— Zapis prezentacji:

1 Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,020l=176,8kcal Ryż długoziarnisty KNORR 0,150kg=523,5kcal Mięso mielone wieprzowe 0,900kg=2403kcal Marchew 0,080kg=21,6kcal Seler zwykły 0,040kg=8,4kcal Cukinia 0,080kg=12kcal Jajka 2szt.=134kcal Sól Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg=0kcal Sos śródziemnomorski KNORR 0,080kg=464kcal Woda 0,500l=0kcal Por 0,150kg=22,5kcal Śmietana 30% 0,070l=200,9kcal Masło 0,030l=220,5kcal Curry 0,005kg=0kcal Wykonanie -Kapustę sparz, wytnij twarde końcówki. -Ugotuj ryż i pozostaw do przestudzenia. Mięso przesmaż -Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce i zasmaż na maśle. -Wszystkie składniki połącz z ryżem, jajkami i dopraw do smaku. Następnie farsz nałóż na środek liścia i zawiń. Gołąbki paruj około 20 minut. -Sos śródziemnomorski rozprowadź w wodzie i zagotuj. -Por pokrój w pół plasterki i delikatnie zasmaż z curry na maśle następnie dodaj do sosu razem ze śmietaną i dopraw do smaku. -Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem. 10 porcji = 4327,2 kcal 1 porcja = 432,72 kcal

2 Gołąbki rybne z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim – „receptura po uzdrowieniu” Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,050l=442kcal Ryż długoziarnisty KNORR 0,150kg=523,5kcal Ryba dorsz 0,900kg=702kcal Marchew 0,080kg=21,6kcal Seler naciowy 0,040kg=5,2kcal Cukinia 0,080kg=12kcal Jajka 2szt.=134kcal Przyprawa do ryb Pieprz czarny mielony KNORR 0,002kg=0kcal Sos śródziemnomorski KNORR 0,080kg=464kcal Woda 0,500l=0kcal Por 0,150kg=22,5kcal Śmietana 12% 0,070l=93,1kcal Curry 0,005kg=0kcal Wykonanie -Kapustę sparz, wytnij twarde końcówki. -Ugotuj ryż i pozostaw do przestudzenia. Rybę upiecz. -Cebulę pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce i zasmaż na oleju. -Wszystkie składniki połącz z ryżem, jajkami i dopraw do smaku. Następnie farsz nałóż na środek liścia i zawiń. Gołąbki paruj około 20 minut. -Sos śródziemnomorski rozprowadź w wodzie i zagotuj. -Por pokrój w pół plasterki i delikatnie zasmaż z curry na oleju następnie dodaj do sosu razem ze śmietaną i dopraw do smaku. -Gołąbki podawaj z przygotowanym sosem. 10 porcji = 2559,9 kcal 1 porcja = 255,99 kcal

3 Zmiany w daniu : -Mięso mielone wieprzowe zamieniłyśmy na rybę Dorsz, ponieważ zawiera dobre wielonienasycone kwasy tłuszczowe. -Sól zamieniłyśmy na przyprawę do ryb, ponieważ zbyt duża ilość soli prowadzi bezpośrednio do nadciśnienia. -Śmietanę 30% zamieniłyśmy na śmietanę 12%, ponieważ ma mniej kalorii. -Masło zamieniłyśmy na Olej roślinny, ponieważ olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe zdrowsze dla naszego organizmu. Ewelina Abramczyk, Olimpia Kwiek kl.1G 2


Pobierz ppt "Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim Składniki na 10 porcji: Kapusta Biała 0,400kg=116kcal Cebula 0,080kg=24kcal Olej 0,020l=176,8kcal."

Podobne prezentacje


Reklamy Google