Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY Projekt zrealizowany przez dzieci z grupy Mądre Sówki (4, 5, 6- latki) z Niepublicznego Przedszkola UMISIA w terminie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY Projekt zrealizowany przez dzieci z grupy Mądre Sówki (4, 5, 6- latki) z Niepublicznego Przedszkola UMISIA w terminie."— Zapis prezentacji:

1 ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY Projekt zrealizowany przez dzieci z grupy Mądre Sówki (4, 5, 6- latki) z Niepublicznego Przedszkola UMISIA w terminie od do

2 I C O TO SĄ PRODUKTY ZBOŻOWE ? JAKIE SĄ RODZAJE ZBÓŻ ? Zrealizowane cele: Dziecko: a) wie, czym jest Piramida Żywienia i potrafi odtworzyć kolejność jej pięter, b) wie, że Piramida obrazuje jego codzienną dietę i należy rozsądnie spożywać produkty ze wszystkich pięter, aby być zdrowym i odpornym na choroby, c) wie, że pierwsze piętro piramidy zajmują produkty zbożowe i potrafi je wymienić, d) wie z czego powstają te produkty i z jakich zbóż się je robi, e) wie, że te produkty zawierają witaminy z grupy B oraz węglowodany, które dają im energię do zabawy i dzięki nim rosną, f) wie, że zdrowsze są produkty ze zbóż nisko przetworzonych, czyli że należy spożywać ciemne pieczywo i grube kasze.

3 PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA DZIAŁANIA ( ): 1. Pogadanka na temat tego, czym jest piramida żywienia. Analiza kolejnych pięter piramidy. 2. Uświadomienie dzieciom, czym jest dieta zbilansowana, czyli zróżnicowana, zawierająca produkty z każdego piętra. 3. Czytanie Podróży do wnętrza piramidy. 4. Kolorowanie pięter piramidy i porządkowanie poszczególnych produktów na odpowiednim poziomie.

4 W SPANIAŁA ZABAWA PODCZAS UKŁADANIA PIRAMIDY. M ĄDRE S ÓWKI DOSŁOWNIE DOSTAŁY SKRZYDEŁ I FRUWAŁY PO NIEBIESKIM DYWANIE, UKŁADAJĄC KOLEJNE JEJ PIETRA.

5 C O TO SĄ PRODUKTY ZBOŻOWE ? DZIAŁANIA ( ): 1. Omówienie pierwszego piętra piramidy oraz wyjaśnienie pojęcia produkty zbożowe. 2. Pogadanka na temat tego, jak sieje się zboża i jak powstaje mąka. (czytanie wierszyka, prezentacja ilustracji i plansz o pracy rolnika, zasiewach i zbiorach, omawianie zwyczajów dożynkowych). 3. Układanie historyjki obrazkowej o losach zboża. 4. Oglądanie planszy z różnymi rodzajami zbóż oraz ziaren pszenicy, kukurydzy i jęczmienia.. 5. Lepienie z plasteliny obrazków przedstawiających zboża. 6. Wykorzystanie zabaw (Podajemy worki z mąką) i wspólne śpiewanie piosenki Zasiali górale…

6 II J AK POWSTAJE CHLEB, PŁATKI ŚNIADANIOWE I MAKARON ? Zrealizowane cele: Dziecko: a) wie, jakie są etapy powstawania chleba i jakie są jego rodzaje, b) wie, że pełnozbożowe makarony, pieczywo i płatki są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają mu energii do zabawy oraz błonnika, który ułatwia trawienie, c) rozumie, które produkty powinno jeść, a których nie.

7 PIECZYWO DZIAŁANIA ( ): 1. Przypomnienie zawartości pięter piramidy żywienia i przygotowanie planszy dla rodziców. 2. Czytanie bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Jak powstaje chleb? 3. Opowiadanie o zwyczajach związanych z chlebem np. krojeniem go, podnoszeniem z ucałowaniem z ziemi i z przechowywaniem.

8 M ĄKA ZIEMNIACZANA SKRZYPIAŁA JAK ŚNIEG. P RZEDSZKOLAKI OD RAZU ROZPOCZĘŁY BITWĘ NIE NA ŚNIEŻKI LECZ MĄKĘ. P ANI M AGDA MUSIAŁA PRZYNIEŚĆ ODKURZACZ I SKARCIĆ NIESFORNE, MĄCZNE BAŁWANKI ;) Dalsze działania: 4. Kosztowanie, wąchanie i dotykanie pieczywa, przyniesionego przez rodziców: chleb razowy z ziarnami, graham, ciabatta, chleb kukurydziany, rogaliki, bagietki.

9 PIECZYWO 5. Wyrabianie pieczywa z gliny. 6. Wizyta w naszej kuchni i przyglądanie się wyrabianiu bułek i faworków przez naszą p. Mirkę.

10 P ŁATKI I MAKARONY DZIAŁANIA ( ): 1.Pogadanka na temat historii płatków zbożowych. 2. Przyglądanie się różnym rodzajom płatków i wyjaśnienie dzieciom, które są zdrowe, a z których lepiej zrezygnować. 4. Zabawa w Kopciuszka, który musi oddzielić dobre łatki od złych. 3. Obserwacja kształtu, koloru i różnych nazw makaronów, przyniesionych przez rodziców. 4. Nauka piosenki Makarony, włoskie makarony. 5. Czytanie bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Kulinarna Podróż do Włoch. 6. Wykonanie makaronowych potworków.

11 M AKARONOWE POTWORKI ZAINSPIROWAŁ DZIECI TAK BARDZO, ŻE OPOWIEDZIAŁY RODZICOM, JAKIE PRZEDZIWNE MAKARONY WIDZIAŁY W PRZEDSZKOLU. N ASTĘPNEGO DNIA, ZAINTRYGOWANE MAMY PYTAŁY O PRZEPISY KULINARNE NA MAKARONOWE CUDAKI.

12 T YM RAZEM NASI RODZICE OKAZALI SIĘ NAD PODZIW ROZSĄDNI. N IKT NIE PRZYNIÓSŁ PŁATKÓW, KTÓRE NIE SĄ ZBYT ZDROWE. N ATALIA I M ATEUSZ NIE MOGLI POSEGREGOWAĆ PŁATKÓW, GDYŻ WSZYSTKIE BYŁY ZDROWE I WARTOŚCIOWE : KUKURYDZIANE, OWSIANE, RYŻOWE I MUSLI.

13 III KASZE, RYŻ I ROŚLINY STRĄCZKOWE. Zrealizowane cele: Dziecko: a) poznaje, różne rodzaje kasz: jęczmienną, gryczaną, jaglaną, manną i kuskus, wie, że powstają z różnych zbóż i są źródłem węglowodanów, b) ma świadomość tego, że produkty zbożowe powinno spożywać się kilka razy dziennie, a strączkowe kilka razy w tygodniu, c) rozumie, dlaczego w Polsce nie uprawia się ryżu, d) wie, że rośliny strączkowe są źródłem wartościowego białka, które jest potrzebne do ich wzrostu.

14 KASZE DZIAŁANIA ( ): 1.Pogadanka o tym, skąd się bierze kasza z jednoczesnym pokazem różnych kasz.. 2. Pisanie w kaszy liter i szlaczków. 3. Czytanie Bajki o królu i omówienie utworu. 4. Zabawy ruchowe: kurki dziobią ziarenka i kipi kasza.

15 RYŻ DZIAŁANIA (13 i ): 1. Oglądanie różnych rodzajów ryżu: długoziarnisty biały brunatny oraz ryże różnej wielkości i rozmowa na temat tego, w jaki sposób podawany jest ryż np. w domu. 2. Czytanie bajki Skąd pochodzi ryż i udzielenie odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie rośnie w Polsce. 3. Malowanie farbami kolorowanki do bajki. 4. Smakowanie ryżu w postaci ryżu preparowanego i wafli ryżowych, przyniesionych przez rodziców.

16 R OŚLINY STRĄCZKOWE DZIAŁANIA ( ): 1. wyjaśnienie, jakie rośliny nazywamy strączkowymi (te w garniturkach). 2. Odróżnianie roślin strączkowych od innych roślin jadalnych (ilustracje) 3. Nauka wierszyka Groch. 4. Zabawa w odróżnianie ziaren z zamkniętymi oczami.

17 IV ORZECHY, NASIONA, TŁUSZCZE Zrealizowane cele: Dziecko: a) poznaje pojęcie NNKT (opiekunowie także ;))- niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, b) Wie, gdzie wystepują tekwasy i dlaczzego są ważne dla zdrowia, c) Wie, jak powstają oleje i z czego można je zrobić, d) Rozumie, że niektóre tłuszcze są zdrowe i powinny znajdować się w diecie przedszkolaka e) Wie, dlaczego ryby są zdrowe i powinno się je jeść, f) Rozumie, dlaczego orzechy i ziarna są zdrowsze od słodyczy

18 C O TO SĄ TŁUSZCZE ? DZIAŁANIA ( ): 1. przypomnienie Piramidy Żywienia i odnalezienie na niej roślin strączkowych oraz ryb. Wyjaśnienie, dlaczego należy jeść ryby. 2. wyjaśnienie w jakich produktach znajdą dobre tłuszcze, a w których te złe, 3. zabawa Smarowanie chleba masłem, 4. smarowanie chleba masłem.

19 S MAROWANIE CHLEBA MASEŁKIEM

20 OLEJE DZIAŁANIA ( ): 1. przygotowanie planszy z dobrymi i z niezdrowymi produktami, 2. czytanie bajki Jak powstaje olej, 3. Analiza planszy z produktami, z których powstaje olej, a z których nie.

21 O RZECHY, MIGDAŁY I PESTKI DZIAŁANIA ( ): 1. oglądanie, dotykanie i smakowanie różnego rodzaju orzechów, migdałów, nasion i pestek oraz ich nazywanie, 2. czytanie wiersza Orzech, 3. zabawa ruchowa Celny orzech.

22 R ODZICE, JAK ZWYKLE NIE ZAWIEDLI. N A STOLIKU ZNALAZŁY SIĘ RÓŻNE ORZECHY. D ZIECIOM NAJBARDZIEJ SMAKOWAŁY PISTACJE. ORZECHOWY KRÓL

23 W SPÓŁPRACA Z RODZICAMI Projekt Zboża zjadamy, energię z nich mamy został przedstawiony rodzicom 22 listopada 2013 r. Nauczyciel prowadzący omówił główne cele i założenia tego projektu oraz zaprosił rodziców do współpracy. Jednym z elementów spotkania było omówienie przedszkolnego jadłospisu w oparciu o zaprezentowaną piramidę żywienia. Współpraca z rodzicami przebiegała wzorcowo. Przynosili oni wszystkie produkty, starając się dbać o ich jakość. Były to: ziarna zbóż, mąki, pieczywo, płatki śniadaniowe i ryżowe, makarony, ryż także preparowany i wafle ryżowe, tłuszcze, orzechy, pestki, pistacje, nerkowiec itd. Żywo śledzili i komentowali wszystkie działania, które dokumentowano pracami dzieci umieszczonymi na gazetkach ściennych oraz ekspozycjami wystawionymi w holu. Prowadzące projekt umieszczały regularnie na tablicy informacyjnej przepisy kulinarne związane z aktualnie omawianymi produktami. Mamy umieszczały tam również swoje propozycje. Wszystkie mamy uszyły lub postarały się o przyniesienie poduszek wypełnionych ziarnami, z których został ułożony ogromny wąż. Rodzice wykonali ze swymi pociechami mandale z produktów zbożowych, orzechów, ziół i ziaren.

24 E KSPOZYCJA PRAC DZIECI.

25 P RACA DOMOWA - MANDALE

26 W ORECZKI Z ZIARNAMI STANOWIĄ DOSKONAŁĄ POMOC DYDAKTYCZNĄ.

27 Z AKOŃCZENIE AKCJI Zakończeniem akcji miał być wspólny, rodzinno- przedszkolny kulig, zaplanowany na r. Mamy zadeklarowały się, że upieką chleb na zakwasie, przyniosą swojski smalec i samodzielnie zakwaszone ogórki. Niestety, z powodu mrozu i chorób dzieci, kulig został przełożony. Aby upamiętnić przebieg akcji w holu i szatniach przedszkolaków ponownie wywieszono prace dzieci i odtworzono ekspozycje: chleba z gliny, woreczki i mandale, wywieszono piramidę żywienia oraz planszę ze zdrową żywnością. Czekamy na ocieplenie, aby zakończyć naszą przygodę z projektem.

28 N IEPUBLICZNE PRZEDSZKOLE U MISIA Ul. Świerkowa Działdowo


Pobierz ppt "ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY Projekt zrealizowany przez dzieci z grupy Mądre Sówki (4, 5, 6- latki) z Niepublicznego Przedszkola UMISIA w terminie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google