Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Celem projektu Czas na zdrowie jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia: zdrowego odżywienia, propagowanie żywności ekologicznej i aktywności fizycznej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Celem projektu Czas na zdrowie jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia: zdrowego odżywienia, propagowanie żywności ekologicznej i aktywności fizycznej."— Zapis prezentacji:

1 Celem projektu Czas na zdrowie jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia: zdrowego odżywienia, propagowanie żywności ekologicznej i aktywności fizycznej. PIECHALKI- Łódź 2013 Celem projektu Czas na zdrowie jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia: zdrowego odżywienia, propagowanie żywności ekologicznej i aktywności fizycznej. PIECHALKI- Łódź 2013

2

3

4 Śmieciowe jedzenie prowadzi do chorób cywilizacyjnych nadwagi i otyłości

5 Podstawą zdrowego stylu życia jest codzienna aktywność fizyczna, oraz kontrola wagi. Każda dorosła osoba powinna być aktywna fizycznie przynajmniej 30 minut dziennie.

6

7 Siedem powodów, dla których warto się ruszać: 1.Poprawa samopoczucia – podczas uprawiania sportu w organizmie tworzą się endorfiny, czyli tzw. hormony szczęścia, których obecność pozwala się odstresować i rozluźnić po ciężkim dniu. 2. Obniżenie ciśnienia. 3. Zwiększenie masy kostnej. 4. Ochrona przed osteoporozą. 5. Zwiększenie spalania kalorii, dzięki czemu ruch pomaga w odchudzaniu, oraz zapobiec efektowi jo-jo. 6. Obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), a podwyższenie poziomu dobrego (HDL). 7. Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

8 Powszechnie wiadomo, że spożycie nabiału sprzyja zdrowiu kości. Dzieje się tak dlatego, że mleko i jego przetwory mają dużo wapnia.

9 Woda jest niezbędna w podtrzymywaniu wszystkich procesów biologicznych w organizmie człowieka. Aby wszystkie procesy metaboliczne przebiegały prawidłowo powinniśmy pić minimum 2l itry dziennie, najlepiej w postaci wody mineralnej, która oprócz zaspokajania pragnienia dostarcza również ważnych dla organizmu soli mineralnych.

10

11 Gdzie szukać witamin i ile spożywać dziennie? Witamina CPapryka czerwona (50 g), kalafior (100 g), czarne porzeczki (40 g), truskawki (110g), kiwi (120 g), cytryna (140 g), szpinak (100 g) Witamina B1Soczewica czerwona (154 g), wieprzowina (170 g), kasza gryczana (300 g), fasola biała (245 g ), otręby pszenne (170 g) Witamina B2Wątróbka z kurczaka (80 g), mleko (1,2 l), ser twarogowy chudy (425 g), makrela wędzona (600 g) Witamina B6Mięso z piersi indyka (350 g), łosoś wędzony (300 g), soja (260 g), kasza gryczana (300 g), ryż brązowy (420 g) Witamina B12Łosoś wędzony (100 g), śledź w oleju (25 g), pstrąg (60 g), makrela wędzona (30 g) Kwas foliowyWątróbka z kurczaka (40 g), soja (90 g), otręby pszenne (95 g), szpinak (130 g), fasola biała (134 g) Witamina B3Mięso z piersi kurczaka (175 g), orzechy arachidowe (150 g), otręby pszenne (240 g), makrela wędzona (270 g) Witamina Awątróbka wieprzowa (90 g), jajo kurze (5 sztuk) Witamina EOlej słonecznikowy (20 g), margaryna (70 g), orzechy laskowe (25 g),oliwa z oliwek (85 g), migdały (45 g) Witamina Dłosoś (80 g), pstrąg tęczowy (75 g), węgorz (30 g), karp z wody (230 g), halibut (200 g)

12

13 Tkaczewska Góra agroturystyka,zioł olecznictwo,rybołó wstwo Łopatki podarstwo-ekologiczne- mrowisko Legenda ilość g. ekologicznych z certyfikatem dane 2011r. Powiat zgierski-9 łódzki wschodni10 Pabianicki-4 Łódź rozmieszczenie w powiatach -sp35 Łódź gospodarstwo. eu / Zamoście Bednary/Nieborowa- hodowla owiec, wyrób serów KOLOREK, UL ZŁOTNO 98 Rowiska- gospodarstwo sadownicze Charchów Księży- owoce aronia, malina ) Zadębieniec- uprawy zbożowe,,hodowla krów Myszaki- gospodarstwo owocowo- warzywne Nowa Sobótka- uprawa aronii organic.blueber ry.prv.pl/kontakt.html. Kazimierzów w.ekofer my.7x.pl/- Lututów

14 Ekologiczna hodowla zwierząt zwierzęta żyją w zgodzie z naturą jedzą tylko naturalne pożywienie przebywają na świeżym powietrzu rośliny rosną w naturalny sposób nie są modyfikowane genetycznie nie znają sztucznych nawozów, ani oprysków dojrzewają na słońcu ich produkcja nie zanieczyszcza środowiska i wody Ekologiczna uprawa roślin powstaje tylko z ekologicznych, naturalnych składników nie zawiera sztucznych dodatków i polepszaczy poddany tylko naturalnym metodom przetwórstwa Produkt ekologiczny

15


Pobierz ppt "Celem projektu Czas na zdrowie jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia: zdrowego odżywienia, propagowanie żywności ekologicznej i aktywności fizycznej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google